1. Köp kvalitetskläder

Det kan vara lockande att köpa billiga kläder, men i längden kan en låg prislapp faktiskt bli en dyrare affär. Fast fashion håller inte bara sämre kvalitet, vilket också innebär en högre klimatpåverkan, utan är också ofta förknippat med dåliga arbetsvillkor för fabriksarbetarna. Köper du istället kläder av hög kvalitet från början får du betala lite mer, men samtidigt är villkoren bättre och hållbarheten längre.

Kanske har du någon gång hört talas om kapselgarderob? Det syftar på en garderob med en begränsad samling koordinerade kläder som matchar varandra och harmoniserar i färg och uttryck. En kapselgarderob ger dig tidlösa klädval samtidigt som det motverkar överkonsumtion och köp av kläder med kort livscykel. Här kan du med andra ord spara både tid och pengar.

2. Tvätta dina kläder skonsamt och med rätt tvättmedel

Du ska förstås inte bära samma tröja flera veckor i sträck tills den börjar lukta illa. Däremot kan du försöka använda ett plagg minst 3 gånger innan det ska tvättas, om det inte blir smutsigt och fläckigt förstås. 

Överdriven tvättning av dina kläder kommer bara att orsaka onödigt slitage. Har du möjlighet kan du alltid testa att vädra dina kläder mellan användningarna för att hålla dem fräscha längre. Att använda ett skonsamt tvättmedel är bra för både dina kläder, miljön och för din hud.

3. Stäng dragkedjor

Tänk på att alltid stänga både dragkedjor och knappar på dina kläder innan du tvättar dem. Annars finns det risk att dragkedjorna blir skeva, låser sig, går sönder eller att knappar trillar av.

Läs också: 7 sätt att få bort lukter ur dina kläder – utan att tvätta dem

4. Punktbehandla fläckar

Även om det blivit en fläck på ditt plagg kanske inte hela plagget egentligen är smutsigt. Så kan du testa att punktbehandla fläcken med fläckborttagare istället för att tvätta hela plagget.

5. Skippa torktumlaren

Undvik att torktumla dina kläder så gott det går. Torktumling sliter faktiskt mer än man kan tro på dina kläder. Låt hellre dina kläder lufttorka. Kanske kan du montera en tvättlina på balkongen eller inne i lägenheten?

6. Laga dina kläder

Investera i lite nål och tråd för att kunna laga dina kläder om de skulle gå sönder. Om du inte kan sy själv kanske du kan lämna in kläderna till en lokal sömmerska? Det kostar en slant, men samtidigt kan du använda kläderna längre och minska belastningen på miljön. Du kan också lämna in kläder som du vill ändra passformen på, exempelvis ett par kostymbyxor eller en klänning. 

Har du kläder som blivit noppriga kan en noppborttagare eller en yllekam göra dem som nya.

Läs också: 3 skäl till att välja ekologiska kläder

7. Köp dubbletter av favoriter

Har du en favorittröja eller en favoritbyxa du absolut inte kan tänka dig att leva utan? Då är ett tips att köpa dessa favoriter i dubbletter, kanske även i olika färger. Du vet aldrig när de slutar tillverkas.

8. Förvara dina kläder rätt

Att förvara dina kläder i en garderob gör att de skyddas mot solljus och de håller sig svala, vilket är bra för hållbarheten. De flesta kläder mår bäst av att hänga på galgar, men se dock till att det inte blir för trångt och fullt. Hänger kläderna för nära varandra kan de gnuggas och slitas mot varandra. 

Tyngre kläder som tröjor och stickade kläder ska däremot inte hängas eftersom vikten kan göra att de tappar formen. Samma sak gäller jeans – de ska helst vikas och läggas på en plan yta.

Ett tips vid förvaring av exempelvis vinter- och sommarkläder är att vakuumförpacka dem. Det skyddar dem mot damm, skadedjur och dofter samtidigt som de tar betydligt mindre plats.

Av Elsa Larsson

klädermiljöMiljövänligt