Alla dessa funktioner kräver förstås mängder av energi. Därför finns det närmare 2000 mitokondrier, som är kroppens egna små kraftverk, i varje levercell. Antalet mitokondrier kan dock minska med åren eller vid sjukdom, vilket försämrar leverns renande effekt. 

Lyckligtvis är det möjligt att stötta leverns funktion och rena den från skadliga ämnen, bara genom att äta rätt mat. Här tipsar vi om åtta superlivsmedel för en naturlig leverrening!

1. Grönt te

Te i allmänhet anses vara nyttigt för leverhälsan, men grönt te i synnerhet. Grönt te innehåller nämligen många naturliga polyfenoler, en klass organiska färgämnen med stark antioxidativ verkan. De har visat sig stödja kroppens naturliga avgiftningsprocess och är därför ett bra stöd för leverfunktionen.

Grönt te har dessutom visat sig kunna sänka det skadliga LDL-kolesterolet och minska risken för olika leversjukdomar

Det är dock viktigt att välja naturligt grönt te och inte grönt te i form av extrakt. Det senare har nämligen visat sig kunna orsaka leverproblem snarare än att förbygga dem. 

Läs också: Så stöttar du din lever naturligt

2. Korsblommiga grönsaker

Korsblommiga grönsaker, exempelvis broccoli och olika typer av kål, är en bra källa till glutation. Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant som aktiverar de giftrenande enzymerna i levern. Det gör det enklare för levern att göra sig av med toxiner som kan vara skadliga för din hälsa.

3. Gurkmeja

Gurkmeja är en starkt pigmenterad krydda som använts i hundratals år i medicinskt syfte, bland annat i Indien. Den aktiva ingrediensen, kurkumin, har kraftfulla egenskaper som hjälper kroppen att spola ut gifter och metaller. 

Utöver det hjälper kurkumin till att reparera skadade leverceller samtidigt som den stimulerar produktionen av galla. Dess många egenskaper gör den utmärkt både för att rena och skydda din lever.

4. Vitlök

Vitlök smakar inte bara gott i maten, det är också ett utmärkt livsmedel för dig som vill bli av med gifter i kroppen. Denna vita lilla lök är nämligen laddad med svavel som aktiverar leverenzymerna. 

Den har också ett högt innehåll av selen som visat sig kunna öka de naturliga nivåerna av antioxidanterna i levern. Kort sagt är vitlök ett perfekt vapen för att bekämpa de skador oxidativ stress kan orsaka i levern. 

5. Olivolja 

Olivolja innehåller nyttiga fetter som ger ett bra stöd och skydd för din lever. Dess flytande formula gör att den kan suga upp skadliga ämnen i kroppen och föra med sig dem den naturliga vägen. Det finns också tecken på att olivolja faktiskt kan minska nivåerna av lagrat fett i levern

I mer grundliga leverdetox/gallblåsetömning är det vanligt att använda olivolja för att få gallblåsan att reagera och pressa ut gallstenar. Här kan du läsa mer om Sanna Ehrdins procedur för en effektiv leverrening.

6. Rödbetor 

Rödbetor är en bra källa till vitamin C och innehåller dessutom en stor mängd nyttiga fibrer. De stöttar dels matsmältningen och skyddar mot inflammation samtidigt som de fungerar som ett naturligt rengöringsmedel för levern.

Bortsett från ökar rödbetor även syrehalten i blodet, vilket har en renande effekt. De hjälper också till att bryta ner giftigt avfall så att det kan utsöndras snabbare och stimulera flödet av galla.

Läs också: Sugen på detox? Välj bland 15 dagliga vanor som rensar ut

7. Valnötter

Valnötter är den mest fördelaktiga nöten att äta för dig som vill ta extra bra hand om din lever. Denna nöt är nämligen en bra källa till glutation, men också till omega-3 och aminosyran arginin. Arginin stöttar bland annat leverns renande funktion och är särskilt effektivt vid avgiftning av ammoniak.

8. Vetegräs

Vetegräs är fullproppat med nyttigheter som bland annat kan hjälpa kroppens naturliga reningsprocess. Studier visar att vetegräns kan hjälpa kroppen att göra sig av med orenheter och lagrade gifter, något som förmodligen har att göra med det höga innehållet av klorofyll.

Annat tips som kan stötta din lever

Thorne NAC – Tillskott av N-acetylcystein förstärker avgiftningsfunktioner, är leverskyddande, har slemlösande effekt, fungerar som stöd för immunförsvaret och har antioxidantaktivitet.

Av Elsa Larsson

detoxlever