Om hjärta och blodcirkulation inte fungerar som de ska ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar som i många fall kan vara livshotande. Därför är det viktigt att du ger ditt hjärta de bästa möjliga förutsättningarna att fortsätta pumpa genom hela livet.

Läs vidare för att ta del av åtta tips på hur du kan stärka din hjärthälsa!

1. Ät nyttigare fetter

Fett är viktigt för vår hälsa – så länge det rör sig om rätt typ av fetter. Mättade fetter ska du undvika, men enkel- och fleromättade fetter (omega-3 och omega-6) är bra för hjärtat. De sänker nämligen det dåliga LDL-kolesterolet och höjer det goda HDL-kolesterolet. 

Blir nivåerna av LDL-kolesterolet för höga kan det börja lagras på blodkärlsväggarna i form av plack. Det kan begränsa framkomligheten i blodkärlen, vilket kan öka risken för både hjärtsjukdomar och stroke. HDL tar istället bort överskottet för att hålla blodkärlen fria.

Kort sagt – dra ner på de ohälsosamma fetterna. Öka istället intaget av avokado, fet fisk, nötter och frön.

2. Gå ner i vikt

Vid övervikt och bukfetma behöver kroppen använda mer kraft för att orka flytta runt blodet. Det leder till att blodtrycket ökar, vilket i kombination med blockerade blodkärl kan orsaka en hjärtinfarkt

Genom att gå ner i vikt kan du sänka blodtrycket och på så sätt minska risken att drabbas av hjärtrelaterade sjukdomar.

Läs också: 6 ämnen som är bra för ditt hjärta

3. Minska på bordssaltet – men ät havssalt

Att äta för mycket bordssalt är inte bra för hjärtat. Det kan nämligen bidra till att vätska samlas kring hjärta och lungor, vilket försvårar organens funktion. Likt övervikt kan detta leda till högt blodtryck, en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Därför kan det vara bra att dra ner på bordssaltet och istället äta fler örter (gärna färska sådana!) men också havssalt.

4. Sluta röka!

Det finns mängder av risker som är associerade med rökning. Det kan till exempel leda till cancer, stroke och diabetes, men är också extremt skadligt för hjärtat. Att röka kan dels täppa igen blodkärlen, men också ge blodet en tjockare konsistens på grund av de många kemikalier som finns i röken. 

Enligt the American Heart Association orsakar rökning cirka 20 procent av alla 800 000 hjärt-kärlsjukdomar som leder till dödsfall per år. Bara det är anledning nog att fimpa för gott.  

5. Drick mer grönt te

Grönt te är fullt av nyttiga antioxidanter, betydligt större mängd jämfört med kaffe. Antioxidanter skyddar dels kroppen mot oxidativ stress, men kan också vidga blodkärlen, vilket underlättar blodets framfart. 

Naturligtvis kan du öka intaget av andra livsmedel som är rika på antioxidanter, exempelvis bär, citrusfrukter, vindruvor, dadlar och granatäpple. 

6. Börja konditionsträna

Konditionsträning, exempelvis i form av löpning eller cykling, har en god effekt på blodcirkulationen. När du tränar kondition stärker du dessutom hjärtat (som trots allt är en muskel), vilket gör att det kan pumpa ut mer blod per minut. Det ger också en ökad blodvolym och fler röda blodkroppar.

Läs också: Kan Q10 förbättra blodcirkulationen?

7. Torrborsta huden

Enligt många kan torrborstning stimulera blodcirkulationen och hjälpa kroppen att göra sig av med gifter i blodet. Tyvärr är forskningen på området fortfarande ganska begränsad, men det kan ändå vara värt att testa för dig som vill förbättra ditt blodflöde. 

8. Varva ner

Det finns många kopplingar mellan stress och diverse hjärtproblem. Studier visar bland annat att stress kan påverka både blodtrycket och nivåerna av kolesterol. Det kan också öka risken att utveckla dåliga vanor, exempelvis rökning eller alkohol, vilket kan öka skadorna på hjärtat. 

Genom att lära dig att varva ner och hantera din stress kan du skydda ditt hjärta mot stressrelaterade komplikationer. Varför inte testa meditation med aromaterapi? Det finns faktiskt studier som visar att aromaterapi med specifika oljor kan sänka blodtrycket

Tips på tillskott som kan stötta hjärta och cirkulation

Thorne Q-Best 100 – Kristallfri CoQ10 för god absorption.

Iron Vital – Rekommenderas till gravida, ammande eller fertila kvinnor, veganer, aktiva och idrottande människor samt växande barn.

Solaray Grape Seed Extract – Vindruvskärneextrakt kan bidra till normal blodcirkulation i venerna och minska känslan av tunga ben.

 

Av Elsa Larsson

 

Cirkulationhjärta