Nedan tipsar vi om åtta goda och nyttiga frukter som kan vara extra lämpliga att äta under sommaren!

1. Vattenmelon

Vad vore en sommar utan färsk och saftig vattenmelon? Det här är kanske en av de mest svalkande frukterna du kan äta under årets hetaste månader. 

Vattenmelon består av 92 procent vatten, vilket gör den perfekt för dig som vill få i dig (eller barnen) mer vätska. Den är även en bra källa till vitamin A, C och B6 som är viktiga för immunförsvaret samt kalium som hjälper kroppen att reglera vätskebalansen. 

Läs också: 6 viktiga näringsämnen när du tränar

2. Papaya 

En annan bra frukt att frossa i under sommaren är papaya. Precis som vattenmelon är denna tropiska frukt rik på vitamin A och C som stärker kroppens naturliga försvar mot sjukdomar. 

Papaya innehåller även papain, en förening som är extra fördelaktig för mag- och tarmhälsan. Det kan till exempel lindra uppblåsthet, något som är extra vanligt under sommarmånaderna. 

Ett annat viktigt näringsämne i papaya är betakaroten som kan stärka hudens naturliga skydd mot UV-strålning. Det gör frukten till ett bra komplement till ditt vanliga solskydd.

3. Banan 

Banan är ett utmärkt mellanmål, dels under sommaren, men också under resten av året. Detta är faktiskt den mest konsumerade frukten i hela världen! Och inte undra på – bananer är fyllda med viktiga näringsämnen samtidigt som de mättar bra. 

Bananer är bland annat en bra källa till elektrolyter, eller näringssalter som de också kallas, framför allt kalium och magnesium. Elektrolyter är elektriskt laddade mineraler som behövs för vätskebalansen, men också för muskelfunktionen och blodtrycket. 

När vi svettas försvinner viktiga elektrolyter och då gäller det att fylla på med nya – till exempel genom att äta en banan. 

4. Mango

Mango är ytterligare en tropisk frukt som smakar extra gott under sommaren. Många beskriver den som ”kungen av frukterna”, mycket å grund av dess goda smak och höga näringsinnehåll. 

Förutom ett tjugotal viktiga mineraler och vitaminer är mango rikt på fibrer som håller dig längre. Den söta frukten innehåller också zeaxantin, ett pigment som hjälper till att skydda ögonen mot skadliga UV-strålar. 

5. Jordgubbar

Sommaren är högsäsong för jordgubbar. Och dessa söta röda bär kan du frossa i med gott samvete. De är goda, kalorisnåla och fulla med nyttiga näringsämnen, bland annat fibrer, vitamin C, folat, kalium och mangan. 

Jordgubbar har även antioxidativa egenskaper, vilket betyder att de kan stärka kroppens skydd mot oxidativ stress som bland annat kan orsakas av UV-strålning.

Läs också: Därför kan rabarber förbättra hälsan hos din sköldkörtel

6. Ananas

Ananas är en söt och saftig frukt som passar extra bra under årets varmaste månader. Denna tropiska frukt (som faktiskt egentligen är ett bär) är sprängfylld med nyttigheter, bland annat C-vitamin, B-vitamin, mangan, kalium, magnesium, zink, kalcium och järn.

Alla dessa näringsämnen bidrar bland annat till att ananas kan stärka immunförsvaret, stötta matsmältningen och förbättra ämnesomsättningen. Frukten innehåller dessutom en särskild typ av antioxidanter som ger en extra långverkande effekt

7. Vindruvor

Vindruvor är riktiga törstsläckare som går att köpa i princip överallt. De är rika på antioxidanter och kan dessutom vara bra för hjärthälsan. Vindruvor innehåller bland annat kalium som kan sänka blodtrycket och de kan dessutom sänka det dåliga kolesterolet

Det finns även tecken på att vindruvor kan förbättra ögonhälsan och minska risken för sjukdomar orsakade av UV-strålning. 

Tips! För ett extra svalkande mellanmål, lägg vindruvorna i frysen innan servering!

8. Kiwi

Slutligen har vi kiwin som faktiskt är en av de mest näringsrika frukterna vi har. Ett urval av dess näringsämnen inkluderar vitamin A, C och B6 samt järn och magnesium. Kiwis kan bland annat stärka immunförsvaret, förebygga hjärtsjukdom samt vara bra för matsmältningen.

Av Elsa Larsson

frukt och gröntsommar