Det är också möjligt att själv påverka hur väl ditt immunförsvar fungerar, exempelvis genom att äta en varierad och näringsrik kost. Läs vidare för att lära dig mer om nio livsmedel som kan vara fördelaktiga att äta mer av om du vill förbättra immunförsvarets funktion!

1. Citrusfrukter

I samband med en förkylning väljer många att försöka få i sig mer vitamin C, till exempel genom att äta citrusfrukter eller dricka juice. 

Vitamin C ökar produktionen av vita blodceller som spelar en nyckelroll i immunförsvaret. Det är nämligen de vita blodcellerna som attackerar främmande ämnen och eliminerar skadad vävnad. De kan också aktivera det övriga immunsystemet om det behövs förstärkning.

Bortsett från det är vitamin C en kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress, något som också kan orsaka allvarliga sjukdomar på sikt. 

Läs också: Hur stärker du ditt barns immunförsvar?

2. Röd paprika

Visste du att röd paprika innehåller nästan tre gånger så mycket vitamin C som en apelsin? Det är därmed ett bra alternativ för dig som inte gillar citrusfrukter, men som ändå vill ge ditt immunförsvar en ordentlig boost.

Röd paprika är dessutom en bra källa till betakaroten, ett förstadium till vitamin A som bland annat bidrar till en hälsosam hy och friska ögon. 

3. Ingefära

Ingefära är ytterligare ett livsmedel som många sträcker sig efter när de åkt på en förkylning. Denna solgula mirakelrot innehåller mängder av näringsämnen, bland annat vitamin C, samtidigt som den har inflammationshämmande egenskaper. 

Det slutar dock inte där. Ingefära verkar även som en antioxidant och kan ge effektiv lindring vid illamående, exempelvis i samband med graviditet. Det finns till och med studier som visar att ingefära kan lindra kronisk värk och sänka det skadliga kolesterolet. 

4. Vitlök 

Den doftstarka vitlöken passar inte bara bra i mat, den har länge använts som en naturlig huskur för att motverka förkylningar och infektioner. Troligen har lökens positiva hälsoeffekter tror att göra med den höga koncentrationen av allicin, en svavelorganisk förening med antibakteriella egenskaper.  

Det finns även tecken på att vitlök kan hålla artärerna friska, vilket kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Läs också: 7 sätt att stötta ditt immunförsvar naturligt

5. Broccoli

Broccoli är en riktig supergrönsak som är proppfull med viktiga näringsämnen som kan stärka ditt immunförsvar och din allmänhälsa. Den innehåller bland annat vitamin A, C och E samt nyttiga kostfibrer som är bra för mag- och tarmhälsan.

Det bästa sättet att äta broccoli är rå, men det går också bra att ånga den för att bibehålla alla nyttiga näringsämnen.

6. Spenat

Spenat är rikt på C-vitamin, E-vitamin, betakaroten, magnesium, järn och zink som alla bidrar till ett starkare immunförsvar. Testa att blanda ut din sallad med lite färsk spenat (och varför inte lite broccoli?). Det är både gott och nyttigt.

7. Kiwi 

Kiwi är en exotisk frukt du kan njuta av med gott samvete. De är nämligen fulla med viktig näring som kan hjälpa ditt immunsystem och se till att din kropp fungerar optimalt, bland annat folat, kalium, vitamin K och vitamin C. 

8. Grönt te

Grönt te innehåller kraftfulla antioxidanter, framför allt epigallokatekingallat (EGCG) som visat sig ha en positiv effekt på immunförsvarets funktion. Teet är också en bra källa till aminosyran L-theanin som kan förbättra cellernas förmåga att bekämpa främmande bakterier. 

9. Papaya 

Papaya är en annan exotisk frukt, full av vitamin C. Genom att äta en enda papayafrukt får du faktiskt i dig det dubbla dagliga rekommenderade intaget av C-vitamin. 

Papaya innehåller dessutom matsmältningsenzymet papain som har antiinflammatoriska egenskaper. Det gör frukten extra passande för dig som har problem med orolig mage. 

Kosttillskott som kan stötta immunförsvaret

Thorne Quercetin Phytosome – Flavonoiden quercetin är en av de flavonider som är vanligast i växtriket.

Pureness Immunsförsvarpaket – C-vitamin, D-vitamin och Zink.

Solaray GPH Olivblad – Stimulerar kroppens eget immunsystem.

Av Elsa Larsson