Här tipsar vi om 9 livsmedel som kan öka hemoglobinet! 

Hur fungerar hemoglobin?

Hemoglobin är ett protein som transporterar syre från lungorna och ut till kroppens alla organ och vävnader. Alla våra celler i kroppen tar emot syre från blodet, men ger också tillbaka koldioxid till blodet. Hemoglobinet tar upp koldioxiden och transporterar den vidare till lungorna där koldioxiden sedan försvinner med utandningsluften. En annan viktig uppgift som hemoglobinet har är att hålla pH-värdet i blodet på en balanserad nivå. 

När hemoglobinnivån i vår kropp sjunker kan du känna dig blek, trött och svag. Det kan också orsaka huvudvärk och i värsta fall ge andnöd. Hemoglobin är ett järnrikt protein som finns i de röda blodkropparna. Det brukar även förkortas till “Hb” och kallas även för blodvärde.  

9 livsmedel för bättre hemoglobinnivåer

För att kroppen ska kunna bilda hemoglobin behöver den bland annat järn, vitaminerna B12 och folsyra. För att hjälpa kroppen att hålla hemoglobinet i schack finns det några livsmedel som kan bidra till att öka nivåerna av hemoglobin i blodet. Här tipsar vi om nio av dem.

1. C-vitaminrika livsmedel

Vår kropp kan ibland behöva vår hjälp för att kunna ta upp järn på ett optimalt sätt. Då är C-vitamin utmärkt. C-vitamin fungerar nämligen som en antioxidant och hjälper till att öka upptaget av järn i kroppen. Exempel på livsmedel med mycket C-vitamin är bland annat apelsin, citron, paprika, tomat och bär.

Läs också: Blodbrist inte bara kopplat till järn

2. Järnrik mat

Som tidigare nämnt behöver kroppen järn för att kunna bilda hemoglobin. Därför kan det vara bra att äta mer järnrika livsmedel, exempelvis gröna bladgrönsaker, lever, ägg, baljväxter, kött, fisk, bönor och frukt.

3. Folsyra

Hemoglobin behöver vitaminerna B12. Folsyra är ett B-vitaminkomplex som krävs för att göra röda blodkroppar i kroppen. Några exempel på livsmedel som innehåller mycket folsyra är jordnötter, bananer, broccoli och lever. 

4. Granatäpple

Granatäpplen är en bra källa till både kalcium och järn samtidigt som de innehåller protein, kolhydrater och fibrer. Det höga näringsvärdet gör det till ett perfekt livsmedel att äta mer av. Ett enkelt sätt att få i sig näringen från granatäpple, om man inte vill äta frukten som den är, är att dricka granatäppeljuice dagligen. 

5. Dadlar

Torkade dadlar är fyllda med energi och är rika på näring. De är rika på järn, men innehåller också sju olika vitaminer och tio mineraler, bland annat C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer samt kalcium och järn. 

6. Rödbetor

Rödbetor har inte bara en hög järnhalt, utan är även rika på folsyra, kalium och fibrer. Ett enkelt sätt att få i sig rödbetans alla bra egenskaper är att dricka rödbetsjuice eller göra en god sallad.

Läs också: Järnrik mat – Livsmedel som hjälper mot trötthet & huvudvärk

7. Baljväxter

Linser, jordnötter, ärtor och bönor är alla exempel på livsmedel som kan bidra till att öka hemoglobinet. De har nämligen ett högt innehåll av järn och folsyra som hjälper till att öka produktionen av röda blodkroppar. 

8. Pumpakärnor

En portion pumpakärnor ger dig cirka 8 mg järn tillsammans med kalcium, magnesium och mangan. Ät dem som de är eller strö dem över sallader, smoothies eller på gröten.

9. Vattenmelon

Visste du att en av de bästa frukterna för att öka hemoglobinet är vattenmelon? Trots att denna frukt består av mestadels vatten är den rik på både järn och C-vitamin, vilket underlättar upptaget av järn i kroppen. 

Finns det livsmedel som hindrar järnupptaget i kroppen?

Det finns vissa livsmedel som faktiskt kan hindra järnupptaget i kroppen. Detta är livsmedel som innehåller polyfenoler, tanniner, fytater och oxalsyra. Till dessa räknas bland annat te, kakao, sojaprodukter och kli. Om du vet att du lider av låga hemoglobinnivåer kan det alltså vara bra att försöka äta mindre av dessa.

Av Elsa Larsson

FolsyraJärnKalciumtrötthetVitaminB12