I den här artikeln presenterar vi nio enkla, men viktiga saker du kan göra för att vara med och skydda våra skogar. 

1. Skräpa inte ner

Nedskräpning är ett av vår tids största miljöproblem, framför allt i haven, men också i våra skogar. Material som glas, plast och metall tar inte bara extremt långt tid att bryta ner naturligt, de kan också släppa ifrån sig ämnen som är skadliga både för växter och djur. 

Skogen ska vara en ren plats för avkoppling och njutning. Därför är det viktigt att du tar med en soppåse så att du kan ta med dina sopor hem efter ditt besök. 

Läs också: 5 saker du kan göra för att rädda bina

2. Elda bara på bestämda platser

Under de senaste åren har vi blivit vittnen till stora och allvarliga skogsbränder runt om i världen. De hotar både människor och djur samtidigt som de förändrar den biologiska mångfalden i skogen för en lång tid framöver. 

Visst är det trevligt att grilla ute i det fria, men se till att göra det på platser som faktiskt är utrustade för det. Allt som behövs är en liten gnista och en vindpust, sen är katastrofen ett faktum. 

Innan du ger dig ut ska du även gå in på Krisinformation.se för att ta reda på om det råder eldningsförbud i den kommun du planerar att besöka.

3. Skriv ut dubbelsidigt 

Du kan nog inte föreställa dig hur mycket skrivpapper vi människor slänger. Bara i USA kastar man bort papper motsvarande 1 miljard träd – varje år. Om det verkligen inte finns möjlighet att byta ut pappersarbetet mot digitala alternativ, se åtminstone till att skriva ut dubbelsidigt.

4. Återvinn papper

I Sverige är vi duktiga på att återvinna papper. Enligt SBC återvinner vi 78 procent av pappersförpackningar och hela 90 procent av tidningar. Det är höga andelar, men det går att bli ännu bättre. 

Ha som vana att lämna allt förbrukat papper och kartonger du har hemma till närmsta återvinning. 

5. Läs elektroniska medier

Vi lever i en tid då det mesta i våra liv går att sköta digitalt. Så varför prenumerera på eller köpa fysiska tidningar när samma nyheter finns på internet? Det kanske kostar det en slant, men det gör det ju att köpa fysiska tidningar också. 

6. Välj elektroniska fakturor

Pappersfakturor är inte bara dåliga för miljön, de kan också vara svåra att hålla reda på. Nästa gång du ska välja ett fakturaalternativ, välj e-faktura som skickas till din e-postadress. Det gör den enkelt att hitta samtidigt som du minskar efterfrågan på papper.

Läs också: Vilka livsmedelsförpackningar är miljövänliga?

7. Köp produkter med högt innehåll av återanvänt papper

Om du behöver köpa pappers- eller kartongprodukter, välj gärna alternativ som är tillverkade av återvunnet papper som inte bidragit till skövlingen av ny skog. Visste du förresten att det går att återvinna pappersfiber med hög kvalitet upp till 25 gånger? Det betyder att varje avverkat träd kan räcka väldigt länge, vilket förstås är fördelaktigt för miljön. 

8. Handla begagnat

I dagens samhälle har möbler blivit lite utav en förbrukningsvara. Billiga alternativ är är lätttillgängliga, men håller inte länge medan de riktigt fina och gedigna istället kostar en mindre förmögenhet. Då kan begagnat vara ett bra alternativ. 

Håll utkik på lokala loppisar, titta in på second hand eller se vad som finns på Blocket. Glöm inte att du också kan göra om möbler med lite sandpapper, färg och lack.

9. Bli medlem i Naturskyddsföreningen

Brinner du för skogens vara eller inte vara? Vill du träffa andra likasinnade och kämpa tillsammans för skogen på hemmaplan, men också i övriga världen? Då ska du bli medlem i Naturskyddsföreningen. Du kan också bli månadsgivare, ge en gåva eller starta en helt egen insamling online. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetskogen