1. Sortera byggavfallet

För en hållbar renovering bör du förstås ta hand om byggavfallet på ett korrekt sätt. Byggsektorn står faktiskt för över 30 procent av Sveriges totala energi- och materialanvändning och därför är det viktigt att renoveringar och byggprojekt sker med hänsyn till miljön.

Vid en renovering bildas det ofta stora mängder avfall, men som tur är kan stora delar av det både återvinnas och återanvändas. Personer som producerar bygg- och rivningsavfall måste följa ett särskilt regelverk och sedan den 1 augusti 2020 gäller nya bestämmelser som fokuserar mer på hållbarhet och återvinning.

Läs också: Hållbar utveckling – vad är det?

2. Anpassa renoveringen utifrån hur länge du ska bo i bostaden

En tumregel för en hållbar renovering är att anpassa nivån efter hur länge du planerar att bo i bostaden.

Om du bor i en liten etta är det inte särskilt hållbart att genomföra en totalrenovering. Bor du däremot bor i en större bostad där du planerar att bo i många år framöver kan en större renovering vara ett bättre alternativ, både ur ett miljö- och kostnadsperspektiv.

3. Gör tidlösa val som passar nästa ägare

Det är viktigt att tänka långtsiktigt och göra val som du tror även kan fungera för nästa ägare. Det gäller framför allt kök och badrum som är de mest kostsamma och miljöpåfrestande renoveringarna.

En hållbar renovering är den som passar en bred målgrupp. Undvik därför alltför extrema och udda lösningar. Tidlösa val som passar även om 15 – 20 år är utan tvekan de mest hållbara. De kan dessutom göra din bostad mer attraktiv vid försäljning.

4. Tänk tidstypiskt

Utgå från bostadens karaktär och renovera tidstypiskt. Ta gärna hänsyn till när bostaden är byggd och renovera för att framhäva de tidstypiska detaljerna. På så sätt behöver du inte ändra lika många detaljer i bostaden, vilken såklart är mer fördelaktigt ur ett miljöperspektiv.

Det är dessutom större chans att nästa ägare tycker om bostaden som den är, vilket minskar risken för ytterligare en renovering.

5. Fräscha upp istället för att renovera

En stor renovering är sämre för miljön än en mindre renovering. Därför kan det vara en bra idé att se över om bostaden kan uppdateras eller fräschas upp istället för att riva ut. Med små kosmetiska förändringar kan du göra stor skillnad för miljön och plånboken.

Några saker du kan göra för att fräscha upp bostaden är att:

  • Fixa ytskikt i kök och badrum
  • Byta köksluckor
  • Byta ut duschen eller badkaret
  • Installera ny belysning
  • Måla om eller tapetsera
  • Slipa golv

6. Använd lokala naturmaterial

För en så hållbar renovering som möjligt bör du undvika importerade material och istället använda lokala naturmaterial från Sverige. Några fina svenska naturmaterial inkluderar:

  • Olika träslag, exempelvis furu och ek, som kan användas till väggar, golv och möbler.
  • Stenar, exempelvis gotländsk sandsten, som du kan använda som bänkskivor i badrum eller kök.
  • Naturfiber för isolering i tak och väggar.

7. Välj miljömärkta produkter

Försök att använda miljövänliga produkter i den mån det är möjligt. Idag kan du hitta både målarfärg, spackel och andra nödvändiga produkter med miljömärkningar för en hållbar renovering. Håll utkik efter certifieringar som Bra miljöval, Svanen och FSC.

Om du ska byta ut vitvaror ska du försöka välja produkter med så låg energiförbrukning som möjligt (gärna AAA). När det gäller diskmaskin, tvättmaskin, dusch och toalett bör du istället kontrollera vattenförbrukningen och försöka hålla den så låg som möjligt.

Läs också: 5 tips för en naturlig vårstädning

8. Behåll en röd tråd

Genom att ge bostaden en enhetlig röd tråd kan du minska risken för att tröttna på ett eller flera rum i framtiden. Behåll gärna samma stil genom hela bostaden och undvik att blanda för många olika material och färger.

Tänk även på att golven bör ha en sammanhängande känsla. Med en enhetlig känsla kan du dessutom minska risken för att du själv eller framtida ägare känner ett behov av att renovera ytterligare.

9. Ta vara på bostadens unika historia

Sist men inte minst bör du fundera på om varje del av renoveringen verkligen är nödvändig. Många renoveringar sker för att skapa en mer enhetlig bostad, men i gamla bostäder kan det vara charmigt att lämna några spår från det förflutna. Ta vara på bostadens unika historia och låt vissa missmatchande detaljer vara kvar.

Sammanfattning

För en hållbar renovering är det viktigt att planera projektet noggrant från början till slut. På så sätt går det att minska risken för ytterligare renoveringar i framtiden. Genom att göra tidlösa val och behålla en röd tråd kan den renovering du gör nu även passa nästa ägare. Det kan dessutom göra bostaden enklare att sälja. Tänk på att sortera och återvinna byggavfallet enligt gällande regelverk och – om möjligt – välj miljömärkta produkter och lokala material.

Av Elsa Larsson

hållbarhetrenovering