Mjölkörtsextrakt

Mjölkörtsextrakt är en hudvårdsingrediens som passar personer med känslig och reaktiv hy. Extraktet är en koncentrerad form av mjölkört, även kallad mjölke, som är en vildväxt full av antioxidanter och flavonoider.

Mjölkörtsextrakt används i hudvård för att motverka:

 • Rosacea
 • Rödhet
 • Irritation

Mjölkörtsextrakt har även en milt exfolierande effekt som renar porerna och är en multifunktionell ingrediens med anti-inflammatoriska egenskaper.

Omega fettsyror

Omega fettsyror är en grupp essentiella fettsyror som ofta används i naturlig hudvård såväl som i kosttillskott tack vare dess höga innehåll av antioxidanter. Omega-3, omega-6 och omega-9 är de fettsyror som är oftast används i hudvårdsprodukter. Omega fettsyrorna passar alla hudtyper, men framför allt mogen och fuktfattig hy.

Omega fettsyror används i hudvård för att:

 • Återfukta huden
 • Reparera och förnya hudceller
 • Ge huden näring och antioxidanter

Omega-3, även kallad Alfa-linolensyra, används som en naturlig anti-age ingrediens tack vare dess förmåga att främja nybildandet av hudceller och minska skador på kollagen i huden.

Omega-9 är en enkelomättad oljesyra som återfuktar huden på djupet. Den har dessutom mjukgörande egenskaper och gör huden len.

Omega-6, som även kallas linolsyra, är den bästa omega fettsyran för aknebenägen hy. Den stärker nämligen hudbarriären och motverkar yttorr hy.

Läs också: Iván Valencia på Loelle: “Ge huden uppbyggande, ekologisk hudvård”

Parakrasse

Parakrasse kallas ibland för naturens botox tack vare dess uppstramande effekt. Den har även återfuktande egenskaper och gör huden mjuk och smidig. Parakrasse passar alla hudtyper, men framför allt riktigt torr hy.

Parakrasse används i hudvård för att:

 • Strama upp och släta ut huden
 • Återfukta
 • Ge näring

Ur parakrassen pressas en olja som innehåller alkymider. Alkymiderna har anti-age egenskaper och främjar kollagenproduktionen, vilket bidrar till mindre synliga rynkor och att huden upplevs som fastare och slätare.

Aloe vera

Aloe vera är en vitaminbomb som ger huden massvis med fukt. Med sina lugnande och skyddande egenskaper är aloe vera en av de absolut viktigaste ingredienserna i naturlig hudvård.

Aloe vera används i hudvård för att:

 • Återfukta på djupet
 • Motverka akne och blemmor
 • Lindra brännskador

Aloe vera är mycket näringsrik och innehåller massor med mineraler och vitaminer, bland annat vitamin A, B, C, D och E samt zink. Det gör aloe vera till en av de mest skonsamma och lugnande hudvårdsingredienserna som är särskilt bra för känslig eller skadad hud. Den kan även användas på aknebenägen hy.

Läs också: Allt om OCM – Oil Cleansing Method

Probiotika

Probiotika är levande och goda bakterier som återställer hudbalansen. Lite förenklat kan man säga att probiotika i hudvård innebär att du tillför bakterier till huden.

Probiotika används i hudvård för att:

 • Motverka eksem, akne och hudirritationer
 • Göra huden mer balanserad och motståndskraftig
 • Återfukta och ge lyster

För vissa kan det verka lite märkligt att ha bakterier i hudvårdsprodukter, men probiotika är goda bakterier som får huden att må bra. Probiotika är lämpligt för alla hudtyper, även känslig och irriterad hud.

Produkter med aktiva ingredienser

Rosenserien Rose Cream Anti Wrinkle – Intensivt fuktighetsbevarande och mjukgörande kräm som motverkar hudens åldrande. Rosenkrämen innehåller parakrasse som har en dokumenterad effekt mot linjebildning i huden.

Loelle Hemp Seed Oil – Är en 100% naturlig oil som ger en riktig boost till hud, hår och naglar. Oljan är fullproppad av fettsyrorna omega 3 och 6 som stärker hudens egen barriär. Även fettsyran GLA är en ingrediens, som har antiinflammatoriska egenskaper.

Dr Sannas Lugnande Ansiktskräm för Känslig/Reaktiv hy – Är rik på E-vitamin återfuktar, skyddar mot uttorkning och motverkar rödhet och irritation. Mjölkört dämpar rodnad och lugnar reaktiv hud. Hallonfröolja verkar cellförnyande och stärkande.

Av Elsa Larsson

hudvårdNaturliga ingredienserskönhet