Plack är en klibbig och gulaktig beläggning betående av bakterier som hela tiden bildas på våra tänder. Den gula nyansen är inte så attraktiv, men det är inte det största problemet. Om inte placken tas bort kan den nämligen skada både tänder och tandkött.

Plack ökar risken för tandproblem

Plackbildning kan få allvarliga konsekvenser. Bakterier i plack bildar nämligen syra genom att livnära sig på sockerarterna i maten du äter och attackerar tänderna. Upprepade syraattacker fräter på emaljen – det vill säga det yttersta och hårdaste lagret på tänderna – vilket sedan gör att du får hål i tänderna.

Det kan också orsaka tandsten om du inte rengör tänderna regelbundet. Tandsten är bakterieansamlingar som blivit hårda efter långvarig kontakt med vår saliv. Det är vanligast mellan tänderna där vi inte kommer åt lika väl. Dessvärre är inte tandsten lika lätt att ta bort själv, utan kräver normalt sett ett besök hos tandläkaren som använder speciella instrument.

Om du inte tar bort tandstenen kan det orsaka irritation i tandköttet runt tänderna och leda till gingivit, som innebär rött, svullet och blödande tandkött. Det kan i sin tur öka risken för parodontit, alltså tandlossning. 

Läs också: Så här gör jag för en bra munhälsa med snygga tänder!

Hur får jag bort plack? 

Det enklaste sättet att få bort plack är att borsta tänderna minst två gånger om dagen med en mjuk tandborste. Se också till att byta ut din tandborste var tredje till var fjärde månad, när tandborsthuvudet börjar bli slitet. Du kan också använda en elektrisk tandborste, som vanligtvis är extra effektiv för att hålla placket borta. 

Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar är också väldigt bra att använda regelbundet. De hjälper nämligen till att hålla rent mellan tänderna där tandborstar inte kommer åt lika bra. Även en munskölj kan hjälpa till att hålla tänderna rena och fräsha.

Försök även att gå till tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet, i alla fall två gånger per år, för undersökning och professionell tandrengöring. Miljövänliga produkter för att ta hand om munhälsan hittar du här.

Läs också: Socker och sötningsmedel – Vad är vad?

5 sätt att förhindra plack och tandsten

Det absolut bästa sättet att hålla plack borta är förstås att hålla fast vid goda tandvårdsvanor. Men förutom att borsta tänderna två gånger om dagen (helst i två minuter) och använda tandtråd finns det en del andra saker du kan göra också. Här är några enkla tips för att hålla placket borta:

  1. Tugga tuggummi med sorbitol eller xylitol mellan måltiderna. Det finns studier som tyder på att detta kan hjälpa till att förebygga plackbildning
  2. Dra ner på sockret. Socker ökar risken för karies eftersom bakterierna i munnen omvandlar socker till syra som fräter på tänderna. Så försök att begränsa sötsakerna till helgen och undvik det på veckodagarna.
  3. Sluta småäta. Efter varje måltid arbetar vår saliv för att neutralisera syraattacken och minska skador på våra tänder. Men om du hela tiden småäter rubbas den naturliga processen, vilket ökar belastningen på tänderna.
  4. Undvik tobak. Rökning och annan tobak bidrar till ökad bakterietillväxt på tänderna och kan leda till missfärgningar. Sluta röka och snusa om du vill vara rädd om dina tänder.
  5. Drick vatten. Vatten är den bästa drycken för tänderna och den hjälper även till att spola bort matrester som fastnat. Det förebygger också muntorrhet som gör det svårare för munhålan att försvara sig mot främmande bakterier. 

Av Elsa Larsson

bakteriermunhälsaSockerfritttandvård