Nedan berättar vi allt du behöver veta om C-vitamin – vad det är, hur det påverkar kroppen och var du hittar det.

Vad är C-vitamin?

C-vitamin är ett annat namn för askorbinsyra som är en organisk syra. De flesta växter och djur kan via syntes tillverka eget C-vitamin. Vi människor (och ett par andra djurarter) har dock en enzymdefekt som hindrar oss från att producera vitaminet naturligt. Därför måste vi tillgodose vårt behov via kosten. 

Läs också: Viktiga vitaminer som kan skydda mot corona

C-vitamin är nödvändigt för kroppen

C-vitamin är viktigt för en rad olika funktioner i kroppen. Det är först och främst en kraftfull antioxidant som hjälper våra celler att försvara sig mot fria radikaler. Det minskar i sin tur risken för oxidativ stress som kan orsaka tidigt åldrande och flera sjukdomar.

Vitaminet underlättar också upptaget av järn från maten samtidigt som stärker hud, tänder, skelett och blodkärl. Det ser minskar också trötthet och ser till att immunsystemet fungerar som det ska. Detta är också anledningen till att många sträcker sig efter C-vitamintillskott vid förkylning. 

Dagligt intag av C-vitamin

Behovet av C-vitamin varierar för olika åldrar och tillstånd. Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram per dag för en vuxen, 20 – 50 milligram för barn från 6 månader till 13 år, 85 milligram för gravida och 100 milligram för ammande mammor. Normalt sett räcker det med att äta en stor apelsin för att få i sig det dagliga behovet. 

Det kan vara bra att känna till att C-vitamin är värmekänsligt. Om maten hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar vitaminets mängd i den. Därför är ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn att föredra.

Livsmedel rika på C-vitamin

Den bästa källan till C-vitamin är frukt och grönsaker. De livsmedel som innehåller mest C-vitamin är:

  • Färsk chilipeppar (240 mg/100 g)
  • Svarta vinbär (210 mg/100 g)
  • Gul och röd paprika (200 mg/100 g)
  • Grönkål och grön paprika (120 mg/100 g)

Därefter följer de olika kålsorter samt broccoli, jordgubbar och kiwi. Andra livsmedel som är rika på C-vitamin är spenat, nässlor, papaya, persilja, gräslök och purjolök.

Citrusfrukterna citron och apelsin innehåller ”bara” 53 mg/100 g, medan i grapefrukt är C-vitaminet 39 mg/100 g. 

C-vitamin i hudvård

Att använda C-vitamin i hudvårdsprodukter är vanligt, mycket på grund av dess antioxidativa effekter. 

Vitaminet kan dels främja kollagenproduktionen, vilket gör huden mer elastisk och ungdomlig. Det kan även hjälpa till att skydda huden mot solskador och föroreningar som kan öka mängden fria radikaler i kroppen och orsaka tidigt åldrande. C-vitamin är också bra för att förebygga pigmentfläckar.

C-vitamin som kosttillskott

C-vitamin är bäst att ta naturligt via kosten. Det finns dock tillfällen då vi behöver större doser under en kortare period, till exempel vid nedsatt aptit, ätstörningar eller efter långvarig sjukdom. Då kan man vända sig till hälsokostaffären eller apoteket. 

I butik kan du hitta C-vitamin i olika former. Den vanligaste är tabletter och för den som inte kan svälja hela kapslar finns det även som tuggtabletter. Andra varianter är brustabletter och droppar.

Läs också: Därför ska du ha C-vitamin i din hudvård

Kan man överdosera C-vitamin?

C-vitamin är vattenlösligt, vilket betyder att kroppen använder det, men lagrar det inte. Överskottet åker alltså ut ur kroppen med urinen. 

Med det sagt finns menar vissa forskare att man bör vara försiktig med intag av vitaminet om man har nedsatt njurfunktion eftersom det kan orsaka bildande av njurstenar. Det är dock väldigt sällsynt och kan inträffa först vid doser på över 2 000 milligram per dag.

Vad händer vid brist på C-vitamin?

Med tanke på att C-vitamin förekommer naturligt i många av våra livsmedel är brist väldigt ovanligt i Sverige idag. Det är dock möjligt att drabbas om du äter en ensidig och näringsfattig kost. Även långvarig sjukdom kan orsaka brist på vitamin C. 

Lindrig brist på vitaminet kan orsaka trötthet, blödningar i tandkött och utmattning. Vid allvarlig brist kan du i sällsynta fall drabbas av skörbjugg – en sjukdom med inflammationer i tandkött och försämrad sårläkning.

Våra tips på C-vitamin

Thorne Vitamin C med Flavonoider – En kombination av ren askorbinsyra och bioflavonoider från citrus, precis som i naturen.

Solaray Vitamin C Liposomal -Iinnehåller fosfolipider som omsluter C-vitaminet och hjälper till att skydda och transportera det in i cellerna. Vitaminet frigörs i två steg: 50% av vitaminet släpps omedelbart, medan de återstående 50% frigörs i små mängder under 12 timmar.

Av Elsa Larsson

vitamin C