Överdriven tillväxt av candida kan bero på flera saker och kan i värsta fall orsaka allvarlig infektion som leder till blodförgiftning. Som tur är finns det saker du själv kan göra för att lindra besvären. Läs vidare för att lära dig mer.
Kort om candida
Candida är en grupp fredliga jästsvampar som finns naturligt i kroppen, varav Candida albicans är den mest kända arten. Svamparna förekommer bland annat i tarmen, underlivet och i munhålan där de lever i symbios med andra mikroorganismer och hjälper till att rena kroppen på skadliga ämnen.
Normalt sett märker du inte av dessa svampar eftersom immunförsvaret ser till att de inte blir för många. Men då och då uppstår störningar i immunförsvaret som gör att svampbalansen rubbas. Då kan det uppstå så kallad candidaöverväxt, vilket innebär att svampen intar en mer aggressiv form och tar sig vidare ut i blodomloppet.
Läs också Naturliga tips för att bli av med Candida
Vanliga symtom vid candidaöverväxt
Vid candidaöverväxt är det vanligt att känna ett starkt sötsug då svampens främsta tillväxtkälla är glukos. Svampen släpper också ut gifter i blodet som påverkar vår hjärna på ett liknande sätt som när vi intar alkohol, vilket kan ge både yrsel och koncentrationssvårigheter. Eftersom candida kan producera falsk östrogen är även menstruationsrubbningar vanliga.
Detta är dock långt ifrån de enda symtomen som kan tyda på candidaöverväxt. Här är några andra vanliga besvär att hålla utkik efter:
- Uppsvälld mage
- IBS
- Muntorrhet
- Dålig andedräkt
- Dålig hy
- Nagelsvamp
- Astma
- Återkommande huvudvärk
- Kronisk trötthet
- Håravfall
Så kan du testa om du har överväxt
Ett sätt att ta reda på om du har candidaöverväxt är att fylla ett glas med vatten och spotta en större mängd saliv i det. Titta i glaset efter varje kvart i 45 minuter. Om det hänger trådar av saliven ner mot botten eller om allt saliv sjunkit är det ett tecken på candidaöverväxt.
Tänk bara på att göra testet på morgonen innan du ätit eller druckit något.
Läs också Anti-Candida Juice!
Men varför uppstår överväxt av candida?
Det finns flera orsaker till varför överväxt av candida uppstår. Några av de vanligaste är:
- Dåliga kostvanor
- Specifika läkemedel, exempelvis antibiotika och preventivmedel
- Yttre påfrestningar, så som luftföroreningar
Ett av de största problemen med candidaöverväxt är att det kan försämra kroppens näringsupptag rejält. Det kan i sig leda till olika bristsjukdomar. Ett högt intag av socker kan också öka risken för diabetes, inflammation och tandbesvär.
I värsta fall kan tillståndet orsaka en allvarlig infektion som kan leda till blodförgiftning. Därför är det viktigt att försöka stoppa svamptillväxten i tid.
Hur du kan lindra besvären vid candidaöverväxt
Om du har candidaöverväxt finns det flera saker du kan göra för att lindra besvären. Här ger vi dig några snabba tips.
- Minska ditt intag av socker, både i mat och dryck. Även sötningsmedel innehållande sukralos har en negativ effekt på tarmfloran.
- Undvik att äta för mycket bönor, nötter och frön. De innehåller nämligen lektiner som kan vara irriterande för tarmen.
- Mjölksyrade grönsaker kan öka de goda bakterierna i tarmen. Ät några matskedar per dag.
- Ät mer vitlök. Allicinet i vitlöken dödar nämligen svampen.
- Gröna grönsaker återställer pH-värdet i tarmen och bidrar även med mycket fibrer, vilket kan vara fördelaktigt vid candidaöverväxt.
- Kokosolja har en svampdödande effekt eftersom den innehåller kaprylsyra. Ät två, tre matskedar per dag. Även oreganoolja är naturligt svampdödande.
- Artemisia är en växt med antibakteriell effekt som kan minska tillväxten av svamp. Extrakt finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker – addera ett par droppar i ditt te eller i ett glas vatten.
Tips på tillskott vid candidaöverväxt
Solaray GPH olivblad – Har visad effekt vid bakteriella, virala och svampinfektioner och stimulerar kroppens eget immunsystem.
Thorne Formula SF722 – Formel SF722 ger stöd för att upprätthålla sund flora i tarm och vagina. Undecylensyra (10-undekansyra) är en omättad fettsyra som förekommer naturligt i människans svett som skydd mot överväxt av mikroorgansimer.
Av Elsa Larsson