Det du inte kan se är du heller inte rädd för. Eller? 

Idag är vi omgivna av elektromagnetisk strålning precis överallt. Det finns egentligen ingen plats där man kan vara helt fri från den. Problemet med det är att vi inte längre kan välja. Den rätten har tagits ifrån oss. 

”Vi vet att åsikterna kring hur strålningen påverkar oss på sikt går isär. Men som vi ser på det, är strålning en pusselbit av många man kan tänka på för att optimera sin hälsa.”

Oxidativ stress av strålning

Upprepade forskningsrapporter visar bland annat att den oxidativa stressen ökar när vi utsätts för lågfrekvent elektromagnetisk strålning. Och vi vet att för mycket oxidativ stress inte är bra för oss.

Vad vi också vet idag är att infertiliteten ökar. Vad det beror på kan vi inte säga med säkerhet. Det kan finnas en mängd olika orsaker till det. Men en orsak kan vara den ökade strålningen runt omkring oss. Många män går omkring med mobiltelefonen i fickan, eller sitter med laptoppen direkt i knät. Avståndet från kroppen till mobiltelefonen eller datorn är viktig och man har sett i studier att spermier påverkas av strålningen.

Läs också: Skydd mot strålning ökar mannens fertilitet

Men vad händer när man blir gravid? Finns det någon speciell barriär som gör att inte strålningen kommer igenom och som skyddar fostret? Nej, så är det förstås inte. Fostret utsätt för strålningen precis lika mycket som vi. Men de är så mycket mindre och känsligare är vad vi är. Så varför inte bara ta det säkra före det osäkra och försöka minimera exponeringen så gott det bara går, framförallt under graviditeten. 

Skapade något vi saknade

Anledningen till att vi startade Happiears var just för att vi önskade att vi under våra graviditeter hade haft de produkter vi idag har valt att ta fram, som skyddar mot strålning. Men det fanns inget liknande på den svenska marknaden då och det var ingen som pratade om att man skulle vara försiktig med strålning. 

Bland våra produkter som vi har idag är vår favorit surf-filten. Den läggs i knät när du använder trådlös teknik nära kroppen. Filten har en undersida av fint vävda silvertrådar som effektivt reflekterar bort mikrovågsstrålningen. Den är perfekt för gravida som ett skydd för magen.

Vårt mål är att ligga i framkant med produkter som skyddar mot mikrostrålning, för att bidra med vår pusselbit till helheten.

Av Anna Bastling och Therese Norman

Ekoappens krönikor ger fristående skribenter möjlighet att ventilera en tanke, ide eller åsikt. För krönikornas åsikter svarar skribenten, de behöver inte vara åsikter som Ekoappen delar. Vill du skriva en krönika? Kontakta redaktionen@ekoappen.se

Happiearsstrålning