Diagnosen Graves, även känt som hypertyreos som är ett överskott av sköldkörtelhormon, blev Katarina Fornander diagnosticerad med år 2014. Det året var en bergochdalbana utan dess like som präglades av olika typer av känslor. Året började av en svår förlust av hennes mamma redan i januari, men ljusnade när hon ett kort tag senare fick sitt första barn. Under hösten började hon känna en form av meningslöshet med livet – något som var olikt henne.

Läs också: Podd: Magnesium – ett mineral som ligger oss varmt om hjärtat

Professionell hjälp förändrade allt

“Jag analyserade det som att det berodde på att min mamma gått bort tidigare under året och försökte förhålla mig till den analysen, vilket gjorde att det hela kändes lite bättre, ett tag i alla fall”, berättar Katarina.

Ett kort tag därpå sökte hon professionell hjälp, och läkaren tog rätt tester vilket i sin tur ledde till att hon kunde konstatera att diagnosen Graves var orsaken till hennes lidande. Vid en sådan här typ av sjukdom ger sig immunförsvaret på kroppen, och i Katarinas fall angreps sköldkörtel som gjorde att ett överskott av sköldkörtelhormon bildades. Resultatet av detta blev svettningar, konstant trötthet, hjärtklappning och viktminskning.

Läs också: Podd: Allt du vill veta om allergier

Oddsen var inte höga

Katarina skrev boken “Efter Graves – din väg till läkning”, och där förklarar hon att chansen att bli friskförklarad från hennes konstaterade sjukdom är 40%. Men hon ville höja sina odds, då hon inte var särskilt imponerad av den siffran.

”Kosten och mag-/tarmhälsan var viktiga verktyg. Dessutom rensade jag ut gifter hemma, kompletterade med olika kosttillskott, bytte jobb till något som var mindre stressfullt och flera andra saker. Det är såklart svårt att veta exakt på vad som förändrade vad, men hösten 2016 kunde jag sluta med alla läkemedel och våren 2017 blev jag friskförklarad” berättar Katarina.

Både i hennes bok och i poddavsnitt 37 av podden “Hälsa kommer inifrån” förklarar hon mer ingående vad sjukdomen faktiskt innebär, hennes historia och en rad olika tips på vad du kan göra om du vet eller tror att du är drabbad.

Lyssna på podden

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Lyssna här:
Poddtoppen
Spotify
Acast

hälsaHolisticKatarina Fornanderpodd