Välj rätt bambu

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i Asien, Amerika och även i vissa delar av Europa. Bambu växer som ogräs, och behöver varken gödsling eller bekämpningsmedel för att klara sig.Tillverkningen av bambuprodukter är miljövänlig men man bör undersöka om produkten är FSC certifierad.

Lättare val med FSC märkning

FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, genom sitt certifieringssystem. FSC märkt trä kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till båden människan och miljön. Det är viktigt att undersöka så att producenten inte skövlar bambuskogar och har rättvisa förhållanden för sina anställda och att de inte använder farliga kemikalier. Ibland limmas bambuprodukter med lim som innehåller giftiga ämnen. Läs på produkten och fråga butiken om produkten inte är FSC märkt och du känner dig osäker.

Läs också: 5 skäl att älska naturligt toalettpapper av bambu

Produkter gjorda av bambu:

Bambuhanddukar

Bambufibrer är mjuka och absorberande, vilket gör dem perfekta för handdukar.

Bambukläder

Bambu kan användas för att göra kläder som är mjuka, bekväma och andningsbara. Jämför man med bomull är bambu som fiber betydligt mer hållbart. Det är dock viktigt att köpa ekologiska och miljömärkta textilier av bambu, då det finns olika sätt att bearbeta bambun på. I vissa fall kan den ha bearbetats med kemikalier.

Läs också: 5 fördelar med att byta till bambutandborste

Bambumöbler

Bambu är ett starkt och hållbart material som kan användas för att göra möbler av hög kvalitet.

Bambuköksredskap

Bambu är ett utmärkt material för köksredskap eftersom de är tåliga, lätta, inte repas lätt och inte absorberar fukt eller lukt.

Bambutandborstar

Bambutandborstar är ett miljövänligt alternativ till traditionella plasttandborstar. De är biologiskt nedbrytbara och kan återvinnas .

Det finns många fler produkter som kan tillverkas av bambu, såsom papper, byggmaterial, leksaker och mycket mer.

Av Johanna Stala von Schewen

BambuBambutandborstemiljöMiljövänligt