De omedelbara effekterna av giftiga myggmedel kan enligt Giftinformationscentralen vara slöhet, kräkningar och irritation i luftvägarna. Andra myndigheter rekommenderar också att du omedelbart tvättar av dem när de inte behövs och inte använder dem inomhus. Eftersom DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamid) påverkar myggans nervsystem är de långsiktiga skadliga effekterna främst som ett nervgift. Rapporter om anfall, svårighet att koordinera rörelse, agitation, aggressivt beteende, lågt blodtryck och irriterad hud.

Har du risk för komplikationer om du blir biten av myggor, eller befinner dig i ett område där myggorna bär på svåra sjukdomar rekommenderas fortfarande myggmedel med DEET.  

Naturliga skonsamma alternativ

För att undvika dessa problem kan du välja ett naturligt och skonsamt myggmedel istället. Eteriska oljors dofter kan avskräcka myggor att bita dig varför dessa kan fungera som ersättare.

1. Citroneucalyptusolja

Denna olja har länge använts som ett effektivt myggmedel. En studie har visat att en 32-procentig blandning av citroneukalyptus kunde hålla 95 procent av myggorna borta i 3 timmar.  

Gör egen

Blanda 1 del citroneukalyptusolja med 10 delar neutralt doftande olja som solrosolja, olivolja eller jojoba. Forskare rekommenderar inte att denna blandning används på barn under tre år.

Läs mer: Naturligt fästingmedel – recept med eteriska oljor

2. Timjanolja

En av de bästa oljorna för att avskräcka hungriga myggor är timjanolja. Möss som fått oljan smörjd på huden hade skydd mot myggor till 91 procent.

Gör egen

Vill du kan du slänga kvistar med timjan i lägerelden, det ger skydd till 85 procent under 60 till 90 minuter. För en olja, ta 4 droppar timjanolja i 1 tesked neutral olja. Spray är ibland med praktiskt och du kan ta 5 droppar timjanolja i en halv deciliter vatten.

3. Lavendelolja

Lavendel är en olja du kanske redan har hemma eller så odlar du blomman i trädgården. Dess doft är lugnande för nervsystemet och den har också lugnande egenskaper på huden. Men myggor flyger åt andra håller när de känner doften varför den kan vara något att ta med sig på skogspromenaden.

Gör egen

Har du lavendelblommor i trädgården, ta 3 till 4 matskedar blommor och krossa dem. Koka med 2 dl vatten. Låt svalna och sila bort blommorna. Häll upp på sprayflaska.

Vill du göra en olja, blanda 1 del lavendelolja med 10 delar neutralt doftande olja som solrosolja, olivolja eller jojoba.

Läs mer: Sant eller falskt om eko

Andra oljor som visat sig vara effektiva är exempelvis: kanel, kattmynta, sojabönolja, citronella och tea tree.

Av Katarina Fornander

citroneukalyptuseterisk oljalavendelmyggmedelmyggornaturligttimjan