1. Before the flood (2016)

Before the flood, eller “Före översvämningen” som den heter på svenska, är förmodligen den mest kända dokumentären om hållbarhet och klimat. Här reser skådespelaren och miljöaktivisten Leonardo DiCaprio till olika platser i världen för att belysa konsekvenserna av människors livsstil samt vad vi kan göra för att rädda världen från ytterligare skador.

Under sin resa träffar DiCaprio olika personer (bland annat Barack Obama) och forskare som arbetar för att motverka den global uppvärmningen. Resultatet är en spännande och tankeväckande dokumentär om århundradets största utmaning – klimatförändringarna.

2. Chasing coral (2017)

Chasing coral, som kan översättas till “Jagar korall”, är en originaldokumentär från Netflix som handlar om hur klimatförändringarna förstör korallrev i världshaven.

I dokumentären presenterar forskare och fotografer från hela världen visuella bevis på hur korallreven stegvis håller på att dö ut. Detta är en intressant och inspirerande undervattenskampanj som ska bidra till att skydda våra korallrev från undergång.

3. A plastic ocean (2016)

A plastic ocean, som på svenska heter “Ett hav av plast”, är en dokumentärfilm som visar dimensionerna och konsekvenserna av dagens plastanvändning.

År 2011 påbörjade journalisten och dokumentärfilmaren Craig Leeson en film om blåvalar, men på grund av brist på material blev han tvungen att avbryta produktionen. Under inspelningen uppmärksammade han dock det stora problemet med plastavfall i havet, då tusentals platsföremål överskuggade filmerna på blåvalarna.

Dokumentären som egentligen skulle handla om blåvalar förvandlades därmed till en film om hur skadligt plast är för våra världshav och dess invånare.

Läs också: 10 miljövänliga produkter som kan stoppa plastföroreningar

4. Sustainable (2016)

Sustainable är en dokumentär om hållbarhet inom jordbruket. Kocken Rick Bayless belyser situationen I USA där pengar är den drivande faktorn i branschen. Jakten på lönsamhet i kombination med brist på konsumentupplysning breder väg för en stor matkris.

I dokumentären diskuterar kocken bland annat hur dagens livsstil kan förändra kosten i framtiden.

5. Our planet (2019)

Our planet, som på svenska heter “Vår planet”, är en originaldokumentär från Netflix och ett unikt samarbete mellan WWF, Netflix och Silverback Films. Tillsammans visar de upp naturens rikedom med fokus på unika djurarter.

Dokumentären är en påminnelse om att vi människor inte är ensamma på den här planeten och att vi måste kunna leva i symbios med andra arter.

Läs också: 8 spara vatten-tips för badrummet

6. Minimalism (2016)

Minimalism är likt Our planet en originaldokumentär från Netflix som handlar om överdriven konsumtion USA och i västvärlden samt den motståndsrörelse som växt fram: den minimalistiska livsstilen.

Minimalismen har blivit en social trend som sprider sig snabbt. Grundtanken är helt enkelt att det går att leva ett lyckligt liv med färre prylar. Här ligger fokus istället på relationer och upplevelser, vilket dels är bättre för miljön samtidigt som det faktiskt kan göra dig till en lyckligare människa.

7. Cowspiracy (2014)

Cowspiracy är en välkänd dokumentär som handlar om de miljöproblem som orsakas av vår överflödiga köttkonsumtion. Föroreningar, utsläpp av växthusgaser och förstörelse av bördig jord är bara några av de problem som associeras med köttindustrin.

8. Chasing ice (2012)

Chasing ice, som på svenska heter “Jagar is”, är en tankeväckande och något obehaglig dokumentär som visar de extrema förändringarna på världens glaciärer till följd av den globala uppvärmningen.

År 2005 åkte fotografen James Balog till Arktis för att dokumentera isens rörelser med tjugofyra olika kameror. Balog och hans team filmade isen under flera års tid och komprimerade sedan filmerna till några sekunder. Resultatet är en film som visar extrema och minst sagt oroväckande rörelser i glaciärerna.

Chasing ice har fått över trettiofem olika priser sedan den släpptes 2012. Bland annat belönades den med priset “Bästa dokumentär” på Sundance Film Festival 2012.

Av Elsa Larsson

DokumentärhållbarhetNetflix