När vi har besvär från underlivet som svampinfektioner, läckande urin eller känner oss torra kan det påverka hela livet. Därför är det viktigt att hålla snippan glad och nöjd. Så vad vad kan vi göra för ett friskt och välmående underliv?

Framför allt: Gör mindre

Det stämmer. Ditt underliv vill helst av allt bli lämnat ifred från tvättar, rakningar och krämer och annat som kan slita på slemhinnorna och irritera. Vaginan är muskelkanalen från livmodern och neråt. Den är fantastisk på att rengöra sig själv, med flytningar i perfekt surt pH som håller infektioner borta. Tvätta med ljummet vatten, använd ingen hård duschstråle och torka försiktigt (använd hårtork om du är riktigt irriterad).

Undvik parfymerat hela vägen

Även om du inte använder parfymerad tvål i underlivet (vilket inte rekommenderas) finns det ändå sätt parfymer kan störa. Badbomber, badsalt eller annat du använder när du badar kan komma in i underlivet och irritera det. Även trosskydd men doft eller tvättmedel och sköljmedel med parfym kan störa balansen i snippan. Om du hoppar över parfymerat gör du övriga hälsan och miljön en tjänst också eftersom dessa ämnen ofta är hormonstörande.

Läs också: Ekologiskt tvättmedel – 5 tips för att tvätta grönare

Skippa syntet

Efter tvätten bör du ta på dig ett par trosor i bomull. Som du säkert vet görs många underkläder i syntetiska material som är dåliga på att andas. Det här leder till att snippan inte får den luft den behöver. Välj ekologiska trosor för att undvika rester av bekämpningsmedel i tyget. Underkläder ska heller inte sitta för tight och välj bort stringtrosor som skaver, irriterar och minskar luftning av området.

Tvätta vulvan på rätt sätt

Hittills har du lärt dig att vagina är bra på att rengöra sig själv men det är en lite annan historia för de yttre delarna av underlivet, vulva. Här kan flytningar fastna i hudvecken och dessa kan du tvätta bort med mild parfymfri tvål, en lämplig olja som mandelolja eller bara med ljummet vatten. Tvätta försiktigt.  

Läs också: Johanna Bjurström: Bästa oljorna för hud och hår

Återfukta underlivet like a boss

Torra slemhinnor är en del i hormonsvängningar och kan uppkomma under menscykeln, förklimakterie och främst klimakteriet. Om vulva är torr kan du använda en olja som är lämplig eller en kräm, gärna med tillskott av goda mjölksyrebakterier som stöttar ett hälsosamt underliv.

Välj också ett glidmedel som är snällt mot slemhinnorna och inte har oönskade giftiga ämnen. Återigen kan en naturlig olja göra jobbet.

För dig som är torr i vagina kan en kräm eller suppositorium med ekologiskt innehåll vara en hjälp. Suppositorier med E vitamin kan stimulera slemhinnan att bilda sekret.

Av Katarina Fornander

Naturliga sätt att ta hand om underlivet

BioCare Cervagyn Kräm – En unik fuktgivande hudkräm för extern användning innehållande levande Lactobacillus bakterier med vitlök och rosenolja, för intim hudvård och friskhet.

Loelle Mandelolja – Mjukgörare till torr och narig hud eller till torrt och skadat hår. Mandeloljan utvinns ur sötmandel och innehåller omega 6 & 9 samt E-vitamin.

At Last Wild Yam Cream – En växtbaserad Wild Yamkräm med Aloe vera och E-vitamin.

MegaFood Megaflora – Kraftfullt probiotikatillskott med 50 miljarder mjölksyrabakterier av 14 olika kliniskt undersökta stammar speciellt framtagen för den kvinnliga bakteriefloran. 

östrogensvampinfektiontorrhetunderliv