Svullnad och smärta eller inga symptom alls – en inflammation kan yttra sig på olika vis, eller inte alls. Den är kroppens reaktion på ett angrepp, till exempel en infektion eller en akut skada. I vissa fall hänger inflammationen kvar i kroppen under lång tid och blir kronisk.

En kronisk inflammation som inte ger några direkta symtom kallas ofta för en låggradig inflammation och är mycket lömsk. På sikt kan en sådan tyst inflammation, om den inte dämpas utlösa sjukdomar som artros, allergier, hudsjukdomar, Crohns sjukdom, diabetes och ibs.

Behandlar orsaken istället för symptomen

Inom den ayurvediska medicinen anser man att hälsan börjar i magen och att faktorer som har med vår livsstil att göra också påverkar hur vi mår i stor utsträckning. Eftersom man alltid försöker hitta orsaken till en sjukdom istället för att bota symptomen börjar man således med magen.

Just inflammationer orsakas av att det som inom den ayurvediska läran kallas pitta, är i obalans. Pitta står för eld och hetta.

En inflammation innebär att man behöver kylas ned för att det ska bli balans, säger Tejal Athavle-Limaye, Bachelor of Ayurvedic medicine and Surgery (B.A.M.S.) från University of Mumbai och post graduate profiency in panchakarma (p.G.P.P.) från University of Pune.

Tejal Athavle-Limaye är läkare specialiserad på ayurvedisk medicin. Många av hennes patienter är inte medvetna om att de har en pågående inflammation i kroppen. De söker upp henne på grund av symptom som magvärk, ibs, allergi, ledvärk, artrit, artros eller migrän. Hon ser över helheten för varje patient men börjar med maten.

För personer som drabbas av inflammatoriska tillstånd är det viktigt att inte äta mat som ökar elden i kroppen, säger Tejal.

Hon menar att man ska undvika sur mat, till exempel tomat, hårdost, youghurt, kryddig mat, alkohol, kaffe, socker, bröd med för mycket jäst och sur frukt. Istället ska man addera gurka, mynta, söt frukt som mango, päron och söta äpplen, kokosnöt, russin, fikon, katrinplommon och aloe vera.

Fisk kan du äta men minska gärna rött kött. Mjölk är okej om du dricker den ljummen med gurkmeja.

Gurkmeja är antiinflammatoriskt

Gurkmeja ska du addera om du inte redan äter det. Tejal Athavle-Limaye kallar det för den gyllene kryddan och säger att även en liten mängd gurkmeja kommer förbättra din hälsa.

Det är curcuminet som är den verksamma substansen i gurkmeja och det fungerar både antiinflammatoriskt och minskar risken för cancer, berättar Tejal.

Hon rekommenderar 1/2 tesked gurkmejapulver två gånger per dag, alternativt en fjärdedels tesked färsk gurkmeja per dag.

Läs mer: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

Kombinera boswellia och gurkmeja

Den indiska växten boswellia är tillsammans med gurkmeja en mycket bra kombination för att bekämpa inflammation. Tejal rekommenderar Curamin som innehåller BosPure, ett speciellt högkoncentrerat extrakt av boswellia och BCM95 som är ett lättupptagligt curcuminextrakt.

Ta tre kapslar i två veckor. Reducera sedan till en kapsel morgon och kväll, säger Tejal.

Boswellia-extraktet BosPure och gurkmeja-extraktet BCM95 har båda stark klinisk dokumentation vid behandling av inflammation – drygt 60 studier – bland annat för behandling av ledvärk. I en studie från 2013 visades Curamin vara effektivare än standardbehandlingen med NSAID-preparatet Celecoxib vid artros i knäleden. Ett tillstånd där inflammation är centralt.

Läs mer: Så kan du hitta balansen med ayurveda

Minskad smärta hos 9 av 10

I studien uppvisade 92 procent av patienterna i Curamin-gruppen en förbättring av sitt tillstånd, vilket var bättre än resultatet för gruppen som fick NSAID-preparat. Efter sex veckor uppvisade dubbelt så många i Curamin-gruppen reducerad smärta och ömhet samt förbättrad rörlighet än de i NSAID-gruppen.   

Viktigt att se över sin livsstil

Men receptet för att bli av med en inflammation handlar inte bara om kosten. Om du vill må bra behöver du också se över din livsstil, lära känna dina stressfaktorer och göra något åt dem.

Alla behöver vi ha en bra rutin där vi vaknar samma tid varje dag, motionerar, är medvetna om vad vi stoppar i oss och där vi går regelbundet på toaletten. Och så måste vi minska stressen. Tejal Athavle-Limaye förespråkar daglig meditation.

Det räcker med ett par minuter varje dag. Sätt dig på en yogamatta eller i en stol, stäng ögonen och koncentrera dig på andningen i tio minuter. Du behöver lugna ner dig och om du gör det kommer inflammationen i din kropp att minska, säger Tejal Athavle-Limaye.

Läs mer: 3 sätt att komma igång med yoga

4 viktiga örter som kan minska inflammation i din kropp

Gurkmeja – gurkmeja är en art i ingefärsfamiljen som har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Det aktiva ämnet i örten heter curcumin och stärker även immunförsvaret.

Boswellia – den indiska örtväxten är både antiinflammatorisk och skyddande. Örten skyddar dessutom levern och lugnar mag- och tarmslemhinnorna samtidigt som produktionen av matsmältningsvätskor ökar.

Ingefära – många äter ingefära dagligen för att förbättra matsmältningen men ingefära är dessutom en extremt kraftfull antioxidant med antiinflammtoriska egenskaper.

Ashwagandha – det är den mesta använda läkeörten inom Ayurveda. Används för att återskapa energi i kroppens celler, öka motståndskraften mot stress, för att förbättra sömn och öka lugnet.

Doktor Tejals råd för en antiinflammatorisk livsstil

  • Vakna samma tid varje dag. Meditera, andas och gör gärna solhälsningar.
  • Drick varmt vatten på morgonen. Gå på toa. Om du är hungrig – ät frukost. Annars vänta.
  • Planera dina måltider och ät på regelbundna tider. Ät färsk mat och lagad från grunden. Dra ner på rött kött, alkohol, kaffe och tobak.
  • Välj bra fett. Ghee och kokosolja är bra för pitta eftersom det kyler.
  • Drick te med färsk ingefära som du kokar av vatten och ingefära i några minuter, mellan måltiderna eftersom det minskar toxinerna i kroppen.
  • Komplettera med gurkmeja och boswellia, framför allt om du har problem med leder eller har smärtor. Även ashwagandha är bra eftersom det stärker kroppen, stärker immunförsvaret, reducerar stress och ökar cellenergin.

Följ Dr Tejal på Instagram

Av Anna Holmquist

ayurvedaayurvedaläkareboswelliaCuramingurkmejainflammation