Livet är bra, riktigt bra för kocken och koksboksförfattaren Birgitta Höglund från Östersund. Det kan hon tacka sig själv för det var maten som gjorde henne frisk igen. Det är närmare 20 år sedan som Birgitta var sjukskriven för smärta i ryggen och att hon var tung och stel gjorde det inte bättre. – Jag hade diskbråck, kotkompressioner och var ständigt svullen över min smärtande mage. Jag mådde verkligen dåligt, men fick egentligen ingen riktig hjälp så jag bestämde mig för att ta tag i min situation själv, berättar Birgitta som började intressera sig för LCHF-kosten och förstod att hennes kosthållning kunde har orsakat smärtan i kroppen. Hjälpen från vården var mer fokuserad på sjukgymnastik, hon hade korsett och fick elstimulering. Men det hjälpte bara en kort stund. En steloperation 2002 tog dock bort smärtan i ryggen men en nervskada i höger ben och fot gjorde det problematiskt att gå.

Läs också: Så håller du ditt blodsocker stabilt

Blev snabbt piggare av kostomläggningen

När Birgitta lyssnade på en föreläsning om LCHF-kosten så tyckte hon det lät som något hon själv kunde testa. Hon drog ner på kolhydraterna och ökade mängden protein och fett. Innan levde hon mest på pasta och smörgåsar och åt lite protein. – Jag blev inspirerad under föreläsningen och fyllde mattallriken med grönsaker, mer fett och proteiner, redan efter en vecka blev jag piggare. Den trötthet som jag ofta kände efter en måltid försvann helt vilket tog bort behovet att sova mitt på dagen. Mitt blodsocker höll sig dessutom på en jämn nivå, berättar Birgitta. När hon uteslöt gluten minskade värken. Även problemen med förstoppning och migrän upphörde. Birgitta vill inte gärna prata vikt, utan bara hälsa, men berättar att hon som mest vägde 100 kilo och numera ligger hon runt 70–73 kilo.

Inspirerande rätter för allas smaker

När hälsan började återvända startade Birgitta en mat- och livsstilsblogg. Det resulterade så småningom i en rad kokböcker och den senaste i raden, Stora diabeteskokboken (Bookmark förlag) är hennes åttonde bok. Boken är en uppdaterad nyutgåva av Diabeteskokboken för män som kom ut 2017, en bok som sålde slut för flera år sedan. Birgitta har skrivit den senaste boken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som står för faktatexterna. Det är inte bara män som är målgrupp den här gången, utan alla som har diabetes eller helt enkelt vill äta nyttigare. – Det är inspirerande att skapa nya rätter både till mina böcker men också till bloggen som jag håller igång. Det hjälper mig också att hålla fast vid min kost. Jag är glad att jag inte gav upp min kamp för ett bättre liv. Jag
har aldrig ätit så mycket god mat som jag gjort efter min kostomläggning. I dag känner jag mig yngre och piggare än när jag var 38 år och skadade ryggen, säger Birgitta.

Läs också: 9 av 10 metabolt ofriska

Lars-Erik

Lars-Erik Litsfeldt

Fotograf: Antoinette van Ketwich Versuur 

Svenskarnas favoriträtter

I Stora diabeteskokboken är recepten är anpassade att fungera för alla i familjen genom att Birgitta lagt till tips om hur man väljer det protein man vill ha. Du kan vara vegan, fiskätare eller enbart köttätare och ändå kunna laga hennes recept. En del recept kräver lite mer tid medan andra går väldigt snabbt att tillaga. Recepten innehåller en mindre mängd kolhydrater än vad som är vanligt, men Birgitta menar att det ändå går att laga svenskarnas favoriträtter. – Mat som smakar bra och ger hög mättnadskänsla är mat som man gärna återvänder till. Jag hoppas att boken ska kunna förändra många diabetikers liv till det bättre, säger Birgitta och avslutar: – När jag återtog min hälsa var träningen en stor del av tillfrisknande. Jag följde träningsprogram för ryggen, körde yoga och tog flera dagliga promenader. Jag rör på mig varje dag, och det är ju så mycket godare att äta när man varit ute och rört på sig.

Av Inger Palm

blodsockerdiabetesIntervjukostrecept