Det är ingen slump att man i alla tider gjort långkok med köttbenen kvar i grytan. Inte heller är den senaste hälsotrenden, att koka egen benmärgsbuljong eller benbuljong något mystiskt. Det är nämligen i benen och märgen som supernäringen göms. Kollagen är oerhört nyttigt och essentiellt för att få starkare ben och leder, friskare mage, bättre syn, vackrare hår och ungdomligare hy. Här är samlat de10 viktigaste hälsoskäl att långkoka benbuljong för näring och kollagen.

 • Detta är den mest populära artikeln under 2020 på min gamla ehdin.com hemsida! Där kallad “10 skäl att koka benmärgsbuljong för bättre hälsa” och är från 13 februari, 2019, och jag dricker fortsatt benbuljong med jämna mellanrum för det är näringsrikt, mättande, stärkande och gör mig lugn! Kollagen har blivit oerhört populärt de senaste åren, och finns nu som torkade pulver från flera källor.

Överallt hörs idag hälsomedvetna människor tala sig varma om benbuljongens helande egenskaper. Genom att dricka en kopp om dagen kan man få starkare ben och leder, friskare mage, bättre syn och ungdomligare hy, för att bara nämna några av de positiva hälsoeffekterna. Att det blivit så populärt beror på att den innehåller mängder av nyttiga ämnen såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter, olika anti-inflammatoriska ämnen, och inte minst, kollagen. Man skulle kunna säga att det är en slags supermat för kroppen, och det visste man förr.

– Problemet idag är att folk äter för mycket muskler (rent kött), och för lite kokta grytor med ben, skinn och andra animaliska delar, något vi gjort sedan historisk tid. Den kosten fyllde på med kollagen, vilket dagens kost inte gör på samma sätt.

”Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare.” – Sanna Ehdin, immunolog, föreläsare och författare .

Kollagen ger styrka och skönhet

Kollagen är ett viktigt protein som bokstavligen håller ihop vår kropp. Vi tillverkar det själva, men produktionen avtar med åldern. Då får vi svagare brosk, leder och senor, slappare hud, linjer och rynkor i ansiktet, och blir lättare sjuka. Läs mer i länkar nederst om fördelarna med kollagen, som ger näring åt hud, hår, leder och stärker tarmslemhinnan och därmed immunförsvaret.

För att hålla sig frisk behöver kroppen en stark struktur, och då behöver vi fylla på med kollagen från maten. Då är benmärgsbuljong ett utmärkt alternativ. Allra bästa är att koka sin egen buljong eftersom det blir mycket godare, nyttigare och billigare. Dessutom kan man välja att köpa ben från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur, vilket är bra för miljön och ger bättre näring.

– Jag har prövat en rad köpta buljonger men kokar den helst själv, eftersom den både smakar godare och det blir ett garanterat högre näringsinnehåll. I köpt buljong kan koncentrationen av ämnen och näringsinnehåll variera mycket, eftersom tiden sedan tillagning, transporter, kylning och frysning gör att näringsinnehållet minskar.

Att koka sin egen buljong är inte särskilt svårt. Längre ner har jag lagt till mitt recept.

10 hälsoskäl äta benbuljong

 1. Bekämpar infektioner och ger snabbare återhämtning från sjukdom.
 2. Är anti-inflammatorisk. Innehåller höga halter av de anti-inflammatoriska aminosyrorna glycin och prolin.
 3. Läker en läckande eller stressad tarm. Gelatinet skyddar och läker slemhinnan i mag-tarmkanalen, samt stödjer matsmältning och upptag av näringsämnen.
 4. Främjar bentillväxt och reparation.
 5. Minskar ledsmärta och inflammation. Glukosamin kan stimulera tillväxten av nytt kollagen, reparera skadade leder och minska smärta och inflammation i kroppen.
 6. Ger friskare och vackrare hår, hud och naglar. Kollagen och gelatin stödjer hårväxt, hudföryngring och håller naglarna starka.
 7. Främjar sömn, förbättrar humöret och lugnar sinnet. Aminosyran glycin kan ha en mycket lugnande verkan.
 8. Främjar tillväxten av nya blodkärl från redan existerande kärl.
 9. Förbättrar hjärt- och salivfunktioner efter en hjärtinfarkt eller strålning (IR).
 10. Är mättande. På grund av det höga näringsinnehållet minskar hungerkänslor och sug.

Jag lagar ofta en stor gryta med benbuljong och fryser in. Dricker då 3–5 deciliter hemkokt benbuljong om dagen i en månad. Jag har fortsätta dricka en kopp om dagen då och då, för det är så gott och stärkande! När jag börjademed det för flera år sedan svarade jag i en intervju på Kurera:

– Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare. Jag känner mer inre styrka och buljongen är mättande – jag står mig i många timmar på bara en kopp. Längtar till nästa eftersom den är så god!

.

Långkoka benbuljong

När man kokar benbuljong är det viktigt att koka länge och på svag värme. Den låga värmen gör att näringsämnena bevaras i större utsträckning, och den långa koktiden ser till att så mycket som möjligt av det nyttiga kommer ut ur benen.

Vid köp av märgben få med en led, då den högsta halten av kollagen finns där. Märgben kan du köpa hos en närliggande gård, eller på vissa mataffärer – ofta i frysdisken.

Ingredienser till 3 liter buljong:

 • 1,5–2 kg nötköttsmärgben och knogben som OBS är från KRAV eller gräsbetande djur samt vilt är utmärkt. Alternativt en hel större, ekologisk kyckling.
 • Eventuellt 1 kg köttigt ben, till exempel kort revben (inte med kycklingen)
 • 1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft
 • 4 liter aktivt kolfiltrerat vatten från t ex Brita-kanna (kan hällas på lite i omgångar)
 • 3 selleristjälkar, halverade
 • 3 morötter i bitar
 • 3 lökar i bitar
 • 2 msk ghee eller smör
 • Havssalt
 • Krydda med till exempel rosmarin, timjan eller basilika.
 • En handfull färsk persilja läggs i på slutet.

Gör så här:

 1. Placera de kapade, öppnade benbitarna i en stor rostfri eller keramisk gryta.  Tillsätt vatten så det täcker, salt och äppelcidervinäger (eller citronsaft). Låt blandningen stå i en timme så läcker mer mineral ut ur benen. (har man brått kan man hoppa över detta).
 2. Tillsätt mer vatten om det behövs för att täcka benen.
 3. Koka upp och skumma av det bruna ovanpå. Tillsätt grönsaker och rotfrukter, kryddor och ghee (ger god smak), och sjud sedan på låg (lägsta) värme i minst 8–10 timmar, helst över natten. Fyll på vatten om det behövs så det täcker benen. Skrapa ur märgen ur benen efter ett tag. (Om benen klyvts från början, så att märgen är frilagd, behövs inte lika lång koktid.)
 4. Lägg i persiljan på slutet.
 5. Låt sedan buljongen svalna något, ta ur benen och sila den om du så önskar.

Drick buljongen som den är, eller tillsätt i soppor och grytor. Under de sista 5–10 minuterna kan du lägga i köttbitar (eller fisk), så har du en soppa direkt. Detta kan göras portionsvis, så lägg bara i den mängd du ska äta upp.

När buljongen är kall kommer den att vara som en gelépudding på grund av det höga kollagen- och gelatininnehållet. Man kan lagra den i kylskåp i 3–5 dagar, eller i frysen i upp till 6 månader. OBS histamin bildas om den får stå i kylskåpet. Bästa är att frysa in i portioner för att undvika histaminet. Förvara då gärna i portionspåsar eller gör iskuber av buljong som du kan ta ut efter behov, och lägga i en kopp hett vatten.

Dr. Sanna Ehdin