En av våra viktigaste faktorer är vår sömn. Både när det gäller att bibehålla och återfå god hälsa är att sova djupt och tillräckligt länge. Detta på grund av att kroppen skall kunna reparera sig. Jag rekommenderar att minst sova 8 timmar per natt. Jag brukar sova mellan kl. 22-06.
Svängningarna mellan ljust och mörk är något som påverkar alla mer eller mindre. Vi blir dock störda av vår dygnsrytm genom att sitta uppe sent framför datorn och andra elektroniska apparater. Ljuset från dessa skapar obalanser i kroppen då den tror att det är dag och börjar producera olika stresshormoner som kortisol m.m.
Kortisol är ett aktiverande hormon som förbereder kroppen för den dagliga aktiviteten och bildas i binjurebalken och vårt viktigaste stresshormon. På kvällen går kortisolvärderna ner när det blir mörkare och låga kortisol nivåer tillåter utsöndrande av melatonin (sömnhormonet). Viktigaste är att du sover bra och djupt mellan 22-03 på natten då mycket av vår rening sker i kroppen.
Tyvärr är det mer vanligt att kortisolvärderna hålls höga långt in på natten då vi utsätter oss för ständigt ljus innan vi skall sova. Vi lägger oss oftare sent än tidigt. Kroppens förmåga att reparera sig förkortas eller uteblir då. Detta påverkar din hälsa negativt. Det kan orsaka kronisk trötthetssyndrom, bakteriella infektioner, huvudvärk och svampinfektioner då dina binjurar jobbar mer än vad de klarar av.
10 tips på att förbättra din sömn och dygnsrytm:
1. Lägg dig inte senare än kl. 22.00 och gå upp ungefär samma tid varje morgon.
2. Minska din ljusexponering från TV, dator, telefon eller Ipad minst 2 timmar innan läggdags. Om du tittar på Tv sitt så långt som möjligt från TV.
3. Dämpa ner belysningen inne när det börjar skymma ute. Tänd lite ljus i stället och släck ner.
4. Stäng av strömbrytaren eller ta bort all elektronisk utrustning i sovrummet.
5. Stäng även av alla trådlösa nätverk och sätt din telefon på flygplansläge.
6. Undvik snabba kolhydrater eller socker innan läggdags, då detta stör blodsockerhalten och därmed sömnen.
7. Motionera regelbundet. Intensiv träning är att föredra på förmiddagen då det kan öka din kortisolproduktion.
8. Drick mycket vatten under dagen men minska innan du skall lägga dig då detta stör din nattsömn.
9. Sov i ett rum där det är mörkt då ljuset förstör melatoninproduktionen. Om du behöver gå upp på natten, tänd inga ljus då det rubbar sömnhormonproduktionen.
10. Ät inget minst 2 timmar före sänggåendet. Har du svårt att sova rekommenderar jag att äta lite mättat fett helst kokosolja eller utsätt dig för kyla innan du skall sova.
Lycka till!
Kram
Johanna