Det är ingen slump att man i alla tider gjort långkok med köttbenen kvar i grytan. Att koka egen benbuljong (eller benmärgsbuljong) är mycket bra för det är i benen och märgen som  supernäringen göms. Kollagen är oerhört nyttigt och essentiellt för att få starkare ben och leder, friskare mage och tarm, bättre syn, vackrare hår och ungdomligare hy.

 • Denna min blogg är sedan länge den mest populära på www.ehdin.com – min gamla hemsida. Den är från från 13 februari, 2019, och här är den uppdaterad!

Överallt hörs idag hälsomedvetna människor tala sig varma om benbuljongens helande egenskaper. Genom att dricka en kopp om dagen kan man få starkare ben och leder, friskare mage, bättre syn och ungdomligare hy, för att bara nämna några av de positiva hälsoeffekterna. Att det blivit så populärt beror på att den innehåller mängder av nyttiga ämnen såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter, olika anti-inflammatoriska ämnen, och inte minst, kollagen. Man skulle kunna säga att det är en slags supermat för kroppen, och det visste man förr.

– Problemet idag är att folk äter för mycket muskler (rent kött), och för lite kokta grytor med ben, skinn och andra animaliska delar, något vi gjort sedan historisk tid. Den kosten fyllde på med kollagen, vilket dagens kost inte gör på samma sätt.

Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare. – Sanna Ehdin, immunolog, föreläsare och författare (2019)

.

11 hälsoeffekter av benbuljong

 1. Bekämpar infektioner och ger snabbare återhämtning från sjukdom.
 2. Är anti-inflammatorisk. Innehåller höga halter av de anti-inflammatoriska aminosyrorna glycin och prolin.
 3. Läker en läckande eller stressad tarm. Gelatinet skyddar och läker slemhinnan i mag-tarmkanalen, samt stödjer matsmältning och upptag av näringsämnen.
 4. Främjar bentillväxt och reparation.
 5. Minskar ledsmärta och inflammation. Glukosamin kan stimulera tillväxten av nytt kollagen, reparera skadade leder och minska smärta och inflammation i kroppen.
 6. Ger friskt hår, hud och naglar. Kollagen och gelatin stödjer hårväxt, hudföryngring och håller naglarna starka.
 7. Främjar sömn, förbättrar humöret och lugnar sinnet. Aminosyran glycin kan ha en mycket lugnande verkan.
 8. Främjar tillväxten av nya blodkärl från redan existerande kärl.
 9. Visat effektivt mot migrän.
 10. Förbättrar hjärt- och salivfunktioner efter en hjärtinfarkt eller strålning (IR).
 11. Är mättande. På grund av det höga näringsinnehållet minskar hungerkänslor och sug.

.

Kollagen är vårt superprotein

Kollagen är ett viktigt protein som bokstavligen håller ihop vår kropp. Vi tillverkar det själva, men produktionen avtar med åldern. Då får vi svagare brosk, leder och senor, slappare hud, linjer och rynkor i ansiktet, och blir lättare sjuka. För att hålla sig frisk behöver kroppen en stark struktur, och då behöver vi fylla på med kollagen från maten. Då är benmärgsbuljong ett utmärkt alternativ.

Det allra bästa är att koka sin egen buljong eftersom det blir mycket godare, nyttigare och billigare, säger Sanna. Dessutom kan man välja att köpa ben från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur, vilket är bra för miljön och ger bättre näring.

– Jag har prövat en rad köpta buljonger men kokar den helst själv, eftersom den både smakar godare och det blir ett garanterat högre näringsinnehåll. I köpt buljong kan koncentrationen av ämnen och näringsinnehåll variera mycket, eftersom tiden sedan tillagning, transporter, kylning och frysning gör att näringsinnehållet minskar.

– Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare. Jag känner mer inre styrka och buljongen är mättande – jag står mig i många timmar på bara en kopp. Längtar till nästa eftersom den är så god!

Benbuljong jag kokte häromdagen, hade köpt färska märgben och högrev från närliggande ekologisk gård.

När du kokar egen buljong bör du köpa ben från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur, eller vilt för det är mycket godare och nyttigare, med bättre näring samt bra för miljön. Det är enkelt att långkoka sin egen buljong, se recept nedan.

Jag gör själv en kur och dricker då 3–5 deciliter hemkokt benmärgsbuljong om dagen i en månad. Eftersom resultaten blivit så bra spå upprepar jag den med jämna mellanrum. Benbuljong är ett fast inslag i min kost sedan fem år. Numera lägger jag i köttbitar också för långkoket, som högrev eller från hjort.

.

 • OBS! Du kan inte få kollagen på annat sätt än genom djurprodukter. Kol- lagen är djurens viktiga strukturprotein, och vi människor är däggdjur. Växterna har stärkelse och cellulosa för att bygga sin struktur.
 • Du kan däremot köpa färdigt kollagenpulver från fisk eller gräsbetande köttdjur. Fiskbuljong är ett alternativ för de som inte äter kött från landdjur.

.

Hemkokt benmärgsbuljong

När man kokar benmärgsbuljong är det viktigt att koka länge och på svag värme. Den låga värmen gör att näringsämnena bevaras i större utsträckning, och den långa koktiden ser till att så mycket som möjligt av det nyttiga kommer ut ur benen.

När du köper märgben är det viktigt att även få med benbitar där det finns en led med. Det är nämligen i leden den högsta halten av kollagen finns. Märgben (styckade i lagom biltar) kan du köpa hos en närliggande gård, eller på vissa mataffärer oftast i frysdisken.

Ingredienser till 3 liter buljong:

 • 1,5–2 kg nötköttsmärgben och knogben eller samma från vilt (alternativt en hel större, ekologisk kyckling – eller fiksrens, skinn, huvud och fiskben)
 • Eventuellt 1 kg köttigt ben, till exempel kort revben eller högrev (inte med kycklingen)
 • 1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft (går bra utan)
 • 4 liter vatten, gärna filtrerat med aktivt kol som i en Britakanna (hälls på lite i omgångar)
 • 3 selleristjälkar, halverade
 • 3 morötter i bitar
 • 3 lökar i bitar
 • 2 msk ghee eller smör
 • Havssalt (rikligt!)
 • Krydda med till exempel rosmarin, timjan eller basilika.
 • En handfull färsk persilja läggs i på slutet.

Gör så här:

 1. Placera de kapade, öppnade benbitarna i en stor rostfri eller keramisk gryta.  Tillsätt vatten så det täcker, salt och äppelcidervinäger (eller citronsaft). Låt blandningen stå i en timme så läcker mer mineral ut ur benen.
 2. Tillsätt mer vatten om det behövs för att täcka benen.
 3. Koka upp och skumma av det bruna ovanpå. Tillsätt grönsaker och rotfrukter, kryddor och ghee (ger god smak), och sjud sedan på låg (lägsta) värme i minst 8–10 timmar, gärna över natten. OBS ha på flökten de första timmarna för kan lukta lite skarpt. Fyll på vatten om det behövs så det täcker benen. Märgen faller ur benen efter ett tag.
 4. Lägg i persiljan på slutet.
 5. Låt sedan buljongen svalna något, ta ur benen och sila den om du så önskar.

Drick buljongen som den är, eller tillsätt i soppor och grytor. Under de sista 5–10 minuterna kan du lägga i köttbitar (eller fisk), så har du en soppa direkt. Detta kan göras portionsvis, så lägg bara i den mängd du ska äta upp.

När buljongen är kall kommer den att vara som en gelépudding på grund av det höga kollagen- och gelatininnehållet. Man kan lagra den i kylskåp i 5–7 dagar, eller i frysen i upp till 6 månader. Bästa är att frysa in i portioner eftersom det produceras histamin i all mat som står. Förvara då gärna i portionspåsar eller gör iskuber av buljong som du kan ta ut efter behov.

Min ursprungliga blogg här: 10 skäl att koka benmärgsbuljong för bättre hälsa

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

 • Alcock RD et al. Plasma Amino Acid Concentrations After the Ingestion of Dairy and Collagen Proteins, in Healthy Active Males. Front Nutr. 2019 15;6:163.
 • Därför ska du dricka benbuljong, Kurera artikel med flera intervjuade hälsoexperter.
 • Hos Gröna gårdar kan man köpa ekologisk kött, märgben och benbuljong
 • Cajsa Warg i Stockholm är exempel på dett ställe med gräsbetande uppskurna ben i frysdisken.