Här är de av mina bloggar (artiklar) som väckt mest intresse hos er läsare under 2022 – årets tio-i-topplista! Överlägset i toppen är bloggen om Saltvattenflushen, som även dominerar på Ekoappen! Sen kommer histminintolerans och cellulosagummi, och speciellt den senare fick enormt genomslag och har påverkat marknaden också. Här kan du läsa om eller läsa nytt från årets populäraste skörd av mina hälsobloggar. Läs varje artikel genom att klicka på rubriken. 2022 firade jag även fem år som bloggare på Ekoappens stora hälsoplattform (startades april 2017). Foto av Hanna Olsson i Skanör, aug 2022.

 1. Saltvattenflush tömmer tarmen

Saltvattenflush är en effektiv “bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt. Detta är öven den i topp mest lästa på hela ekoappen.se  under 2022! Den har hela 170 kommentarer och det gläder mig mycket att många fått ovärderlig hjälp av denna tidlösa och enkla metod. Genom att dricka en havssaltlösning kan vi använda kroppens egen försvarsmekanism för att tillfälligt avbryta ”matsmältningen”, och istället aktivera kroppens ”eliminering” – för att ta bort saltvattnet så snabbt som möjligt ut ur kroppen. Samtidigt spolar det rent både tunntarmen och tjocktarmen! NYTT i år: bikarbonat är tillagt för det löser upp skadlig biofilm och effektiviserar flushen.

2. Histaminintolerans allt vanligare – kan åtgärdas

Histaminintolerans (HIT) är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet och känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt. Det kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning.  Histaminintolerans beror på att kroppen inte tolererar eller klarar av att bryta ned det histamin som finns naturligt i en del mat. Genom att äta en kost som är histaminlåg kan man bli besvärsfri och må bättre än på länge. Men det viktigaste är att bli av med det som är med ock skapar problemen: SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen. Det besvärar mellan 50–90 procent av alla idag och här bekrivs lämplig åtgärd. (139 kommentarer)

3. Cellulosagummi skadar tarmen

Cellulosagummi är ett konsistens- och utfyllnadsmedel som livsmedelsindustrin lägger i en mängd olika mat och drycker numera – trots att det irriterar och skadar tarmen! Både tarmslemhinnan och tarmfloran försämras och inflammation uppstår. Det är allvarligt! Cellulosagummi används nämligen för  att  framkalla colon irritable i djurförsök – så undvik all mat som innehåller denna billiga bulkkemikalie som tillsats. (53 kommentarer)

4. Basa med Bikarbonat

Vanlig natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, förbättrar pH-balansen och syresätter cellerna i kroppen. Syre behövs för att skapa ATP – den energi som driver cellernas alla processer. Därmed kan bikarbonat lyfta kroppens egen självläkning, viket är mycket främjande. Forskning visar även att bikarbonat ger högre syresättning, uthållighet och performance vid lätt till hård träning. Bikarbonatkuren innebär att du dricker ett glas vatten med en tesked bikarbonat nedrört innan läggdags under två veckors tid. Det är enkelt och effektivt, nedan redogörs för hur man gör och bra resultat. (Denna blogg låg på 5e plats 2017)

Att basa kroppen med jämna mellanrum kan vara en bra balanserande åtgärd i en friskvårdande livsstil.

5. Saltbrist och havssalt

Vi behöver havssaltets alla mineraler för att aktivera enzymer till matsmältning, nervernas aktivitet och för att tillverka saltsyra i magsäcken. Så rätt salt – havssalt – är nyttigt! “Att minska saltet” som basuneras ut med jämna mellanrum stämmer ENBART för vanligt bordssalt (98-99% NaCl) som det även finns mycket i industrimaten. Hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt som innehåller ett 70-tal mineraler och spårämnen. Det är viktigt därför att havssalt skyddar mot en massa saker som insulinresistens, hungerkänslor, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom. (Bloggen har 76 kommentarer). Kuriosa: Bloggen och Saltbrist och havssalt låg 2a 2017 så jag har missionerat om hälsosamt havssalt i många år!

Visste du att saltbrist i kroppen ger sötsug?

Salta maten med havssalt som gör att den smakar godare och även innehåller massor av näringsrika mineraler som kroppen behöver – ca 60-80 mineraler och även lite jod i havssalt. 

6. Leverrening

Denna klassiska metod är ett skonsamt sätt att avlägsna gallstenar från levern och levergallgången. Kuren går från en dag till nästa och rekommenderas för en helg då man även har tid att varva ner och vila lite. Leverreningen är egentligen mer en gallstenstömning – primärt från gallblåsan och levergångar – så gallblåsetömning är mer korrekt namn  OBS!! Leverreningen utförs på eget ansvar och om man har problem med blodsockerhalten eller är försvagad på något sätt bör man iaktta försiktighet.

Det är viktigt att ha en väl fungerande lever för en bra hormonproduktion.

7. 15 saker folk upptäcker när de slutar med alkohol

Skicklig marknadsföring, Hollywood-filmer eller vad det är har fått alkohol att framstå som det som gör livet roligare, ger en guldkant (skåla i rosévin på Instagram) eller gör en fest till en fest. Gör själva livet till en fest! Men stämmer det? Det är skrämmande hur en enormt stor alkoholindustri lyckats skapat en accepterad kultur av ett i grunden självförstörande beteende (alkohol är ett nervgift som sakta löser upp hjärnan).  Här är en sammanställning av vad folk upptäcker när de slutar helt dricka alkohol – samt att väldigt många i Hollywood numera avstår helt från alkohol och droger… Det är Nya Tider nu!

  • Visste du att: drygt var tionde vuxen i Sverige bedöms ha riskabla alkoholvanor. Vart femte barn har en alkoholist i sin närhet.

8. Autofagi rensar och föryngrar

Ett av de mest spännande och väldokumenterade nya genombrotten inom anti-aging och longevity (långt och friskt liv) är autofagi. Denna är den viktigaste processen för att rensa och föryngra kroppen, vilket medför att gamla celldelar och proteiner ersätts med nya. Det ger essentiell föryngring, eftersom ansamling av skräpproteiner i hjärnan och annan vävnad ökar risken för bland annat alzheimer och cancer. Fasta har stor betydelse för hjärnans vitalitet och ett gott humör. Läs mer och bli inspirerad i ”Sannas Fastebok”!  —> OBS! Fasta är inte för alla (se längst ner i bloggen). 

Fasta är #1 för din självläkande kraft

VASS – vattenfasta Sanna special – har varit mycket bra för min kropp. Jag har blivit av med en massa problem och känsligheter som jag hade: irriterad och känslig tarm, HIT (histaminkänslighet), mask och parasiter i tarmen, kronisk trötthet, seghet – och jag har blivit både yngre och piggare! Bild före (2015) och efter VASS (2021). Le kan man göra på bilder men ENORMA skillnader i min kropp, energi och mående!

9. 12 skäl att börja fasta

En av de mest positiva nyheterna på hälsohimlen är klassikern FASTA! Fasta är oerhört vitaliserande för kroppen och essentiellt för fungerande kropp, självläkning och främjar alla vitaliserande processer. Du kan enkelt främja din hälsa stort genom att ta bort det som blockerar flödet, som förstoppning till exempel. När du ökar kroppens rensning, reparation och regeneration betyder detta att kroppens läkande processer kan gå igång max. Då kan din självläkning fungera optimalt – och rensa ut det som stör, och regenerera (återskapa och förnya) det som behövs. Fasta är suveränt för detta. Läs mer iSannas Fastebok.

  • OBS! alla ska inte fasta – se text längs ner. Där står även lite om min personliga erfarenhet.

.

10. Vad är det i osten? 

Ost tillverkas traditionellt med hjälp av ostlöpe, och det aktiva ämnet är kymosin. Men visste ni att kymosin, det enzym som gör att osten bildas, numera tillverkas med genteknik i mikroorganismer? Det kallas för ystenzym, och används av de två största mejerierna som har 80 procent av svenska ostmarknaden. Problem 1 är att främst används Aspergillus Niger, så svartmögel (!), vilket kan ge samma problem med allergier och känslighet som massor har med citronsyran E330! Denna förändring har skett i det tysta. Problem 2 är att SLV har bestämt att ost inte längre behöver ha innehållsförteckning, så vi kan inte veta helt vad som tillsätts i ”Ostprocessen”. Stor varning alltså! Höjd konsumentmedvetenhet behövs nu, så att vi styr industrins produktion genom medvetna val.( 24 kommentarer)

  • Här kan du läsa vad som var Tio-i-topp 2017, och se att jag ihärdigt drivit dessa frågor i åratal!