Här är fem saker och handlingar som du kan göra nu, och varje dag framöver och det förändrar oundvikligen världen. För det du matar växer – det får vi mer av. Allt börjar hos dig själv. Gör en sak när du vaknar på morgonen och en annan innan du somnar, samt några under dagen. Det är enkelt och tar lite tid, men ger mångdubbelt tillbaka! 

  • 1. Välj bort stress och välj Bliss
  • 2. Praktisera vänlighet och medmänsklighet varje dag.
  • 3. Gör 20 min andningsfokuserad avslappning varje dag.
  • 4. Gör minst en inre välmåendedusch varje dag!
  • 5. Skriv ner 5 saker som du är tacksam över varje kväll.

1. Mata bliss, inte stress!

Välj bort stress, oro och rädsla och välj varje dag lugn, frid och ro – Bliss. Därför om vi inte gör det valet så fortsätter allt som det är, och då matas stress, oro, osäkerhet, motsättningar, konflikter och kaos. För det är ett utmärkt styrmedel sedan lång tid – då det passiviserar människor. 

Endast vi själva kan se igenom detta och ändra det. Välja något som är bättre för oss själva och därigenom vår omgivning och vår egen framtid! 

När vi människor väljer att gå över till att leva i den blisskroppen som vi är designade att befinna oss i, så kommer vi att hitta tillbaka till sanna mänskliga värden igen. De är kärlek, gemenskap, glädje, samarbete, långsiktighet, koherens, synergism, omtanke, delande och generositet. Det är en enorm, oförlöst kraft som snart kommer att sättas fri, och det är på gång.

Träna gärna Blissful body-metoden varje dag, det tar bara  3 minuter. Blissful body-livsstil innebär att leva med en stabil, god nivå av välmående med inre frid, harmoni och stilla glädje – även kallat bliss! Det är ett dagligt val som vi gör. Läs mer i bloggen om Blissful body-metoden.

• Se Sannas nya instruktionsvideo om hur du gör Blissful body-metoden

.

2. Praktisera vänlighet varje dag.

Det är att göra något som underlättar för andra människor i deras vardag. En vänlig gest, ett leende, en hjälpande hand, att erbjuda sig göra något för någon annan människa. Det är sant medmänskligt beteende.

Det är enkelt för att vänliga ord föder vänlighet och positiva känslor. Ett empatiskt bemötande och ett par vänliga ord kan ändra din sinnesstämning. Goda handlingar och gärningar förbättrar även din psykiska hälsa visar forskning.

Vänlighet är kärlek i handling. Så enkelt är det. Praktisera det varje dag och både din egen och andras verklighet ändras!  Läs mer om vänlighet.

3. Gör 20 min andningsfokuserad avslappning varje dag.

Ju mer medveten andning du får, desto piggare blir du och bättre mår du!! Vår andningsrytm är nämligen den process som har allra störst påverkan på vår kropp. Om du vill du ha mer energi är förbättrad andning det bästa sättet! 

De flesta överandas, genom munnen, när det blir avsevärda hälsoförbättringar genom att hela tiden andas genom näsan. Så genom att stanna upp och sätta dig ner eller lägga dig på sängen och slappna av med en fokuserad, djup andningsmeditation gör stor skillnad för ditt eget välbefinnande! 

Genom att praktisera djupandning kan du styra kroppen i en positiv och avslappnande riktning. Gör det till en daglig vana, avsätt 20 minuter för det och du får så enormt mycket mer igen på din övriga vakna tid. Plus en lugnare sömn på natten… • Läs mer om medveten andning.

4. Gör minst en inre välmåendedusch varje dag!

Det är att tänka på eller göra en handling som skapar spontana lustkänslor inom dig! För det ger en inre dusch av välbehag, värme och lätt glädje. Det kan vara att dansa, cykla, segla, skratta med vänner, äta gott med nära och kära – vad den än är för dig! Och det räcker att du tänker på det för att framkalla lustkänslor! 

Dopamin, oxytocin, testosteron och betaendorfin är viktiga hormoner för tillfredsställelse och lust, och du kan själv framkalla dess frisättande genom att tänka på något eller någon som gör dig glad. Samt göra något varje dag som föder energi till den spontana lust och glädjen som bor inom oss! Det är enkelt, gäller bara att komma ihåg det och göra det. 

Att stimulera vagusnerven ger också en inre välmåendedusch!

.

5. Skriv ner 5 saker som du är tacksam över 

Att känna tacksamhet är rena vitamininjektionen för livsglädjen. Det kan låta trivialt, men det fungerar väl.  Gör det därför till en god vana att avsluta dagen genom att skriva ner varje kväll fem saker du är tacksam över, som finns och fungerar i ditt liv. Det är lätt att fastna på problemen annars… 

Ju mer vi uppskattar det vi har, desto större glädje och välbefinnande kommer vi att dra till oss och uppleva.

Börja därför med att värdesätta och uppskatta det du redan har i ditt liv och inom dig själv. Genom att se och känna tacksamhet för allt gott som du har omkring dig ökar du även din kärleksförmåga, för hjärtat expanderar. Tacksamhet hjälper således även hjärtat att expandera sin energi, att öppna sig mer och mer.

Genom att känna och uttrycka tacksamhet för det som är bra just nu upplever du mer glädje, tacksamhet och tillit – både till dig själv och till livet.

Istället för att leva med en känsla av ständig brist och otillräcklighet, gör tacksamhetskänslor att livet berikas och allt blir lättare. Det öppnar för något helt nytt. 

Summering 

Ju bättre relation vi har till oss själva, desto bättre relation kan vi få med andra. Det hänger ihop med att vi är mer i kontakt med oss själva, med de vi innerst inne är med känslor och behov, och därför mer i kontakt med vår egen energi. 

Se därför till att må bra, att respektera dig själv och göra vad du kan för att trivas med livet. Det är en gåva till både dig själv och alla andra som du möter. Och det är det bästa sättet för att även skapa bra relationer till andra! De fem enkla övningana leder dig på den vägen.

Så all förändring är upp till oss nu, var vi väljer att lägga våra tankar och handlingar. Vilket är samma som vårt medvetande. Det vill säga vår stora kraft. Det är dags att använda den nu, fullt ut. Och det är enklare än du tror…

Vänliga ord skapar självförtroende. 

Vänliga tankar skapar innerlighet. 

Vänliga handlingar skapar kärlek. 

– Lao Zi, född omkring 600 f.Kr. 

.

Dr Sanna Ehdin