Visste du att saliven sköljer bort skadliga bakterier, har en basande effekt som neutraliseror syror i maten, förhindrar karies och lagar emaljen – samt ger snabb sårläkning! Dessutom är den enzymrik, vilket förbättrar matsmältningen och ger lugnare mage. Så skölj INTE ner maten med vätska utan tugga den ordentligt så du får rikligt med saliv. Läs nedan om vår underskattade kroppsvätska saliven – och hur du fullt ut kan använda dess fantastiska kraft!

Saliv är en klar vätska som består av 98 procent vatten och två procent olika ämnen som enzymer och elektrolyter (mineraler/salter i lösning). En frisk person producerar en till en och en halv liter saliv på en dag, och saliven utsöndras av sex större körtlar i munnen (se bild). Saliv är ett smörjmedel som underlätta att prata, tugga och svälja mat – och är viktig för en hälsosam munmiljö.

Tänk på en citron eller apelsin, och visualisera att du biter i den – och saliven rusar till!


Det finns fler än 600 olika bakteriearter i munnen, och totalt finns det många miljoner bakterier i munhålan. Så när vi kysser någon så byter vi oundvikligen bakterieflora med dem!


Salivens positiva hälsoeffekter:

  1. Rengör munen
    I munhålan lever våra naturliga bakterier tätt tillsammans på en yta (kallas biofilm), vilket är ett eget litet bakteriesamhälle. Via mat, dryck och luft tillförs nya bakterier, virus och jästsvampar, vilka kan fästa på tänderna, tandköttet och tungan, och eventuellt orsaka hälsoproblem. Saliven sköljer bort sådana ansamlingar, och hjälper till att hålla tänderna och munnen fri från skadliga bakterier eller virus.
  2. Skyddsbarriär
    Saliv bidrar till att neutralisera syrorna i den mat och dryck som vi äter, och förhindrar då frätskador på tänder, tandkött och mjukvävnad. Att svälja saliven skyddar dessutom matstrupen från skadliga irriterande ämnen, och hjälper till att förhindra halsbränna. När saliven balanserar pH-nivåerna i munnen förbättrar det smaken av fast och flytande föda.
  3. Förhindrar karies och lagar emaljen
    Bakterier som lever av kolhydrater producerar syror, vilka kan attackerar tänderna och ge hål (karies). Saliv är munnens naturliga skydd mot dessa syror genom att neutralisera och tvätta bort dem. Saliven innehåller kalcium- och fosfatjoner som även hjälper till att mineralisera tänderna. Det innebär att saliven kan laga skador och hål på tandemaljen!
  4. Skapar hälsosam plack Precis som det finns bra bakterier och dåliga bakterier, så finns det hälsosam plack och ohälsosam plack. Den hälsosamma placken är en biofilm som skapas av immunproteiner i saliven. Efter tandborstning blir emaljen belagd med ett salivprotein som kallas pellikel. Detta attrahera fritt flytande bakterier i munnen, vilket ackumuleras i större klumpar som är lättare kan sköljas bort av och sväljas ner av saliven. Pellikel skyddar även tänderna mot demineralisering orsakad av syror (i exempelvis läsk eller från nedbrytning av snabba kolhydrater).
  5. Snabb sårläkning
    Att slicka på sår gör också att det läker fortare! Sår läker också fortare i munnen än någon annanstans på/i kroppen. Därför att saliven är laddad med epidermala och vaskulära endotelväxtfaktorer, vilket hjälper till att reparera och regenerera skadad vävnad som slemhinnor och blodkärl. Dessutom innehåller saliv ett slem som får vita blodkroppar (neutrofiler) att kasta ut ett ”nät” – som bakterier fångas i. Dessa fångstnät i munhålan (som består av DNA och proteiner) är mer effektiva i munnen än någon annanstans i kroppen.
    Saliv är helt enkelt ett rengörings- och desinfektionsmedel för huden, och djur slickar som bekant sina sår. Nästa gång du har ett sår eller brännsår, applicera morgonsaliv på det så läker det mycket fortare.
    Saliv fungerar även som smörjmedel för torra ögon. Genom att smörja de främjande ämnena i morgonsaliven på ögonfransarna så lär synen främjas, enligt litteraturen. Ni får testa och utvärdera själva!
  6. Förbättrar matsmältningen
    Ha glädje av den enzymrika morgonsaliven! När du vaknar på morgonen, drick två till tre glas vatten och genom att smutta lite i taget. Då sväljer du ner mycket enzymrik saliv, vilket förbättrar matsmältningen avsevärt.
    När du äter under dagen – tugga maten dubbelt så länge för så smakar den bättre, mer saliv produceras och matsmältningen blir lugnare och fungerar bättre. Låt helst bli att dricka under måltiden, för risken är stor att du tuggar ett par gånger och sväljer ner klumparna med dryck… Samt att du späder ut magsaften, som ska ha lågt pH.

Ingen talar ju om saliven, så hur ska vi veta hur enormt hälsosam den är? Nästa morgon du vaknar har du kanske en helt annan syn på och medvetenhet om din mun, saliven och vad gott den gör för dig! Jag märker stor skillnad på två veckors högre medvetenhet om saliven. Jag upptäcker att den verkligen rinner till på morgonen, hur den reagerar på olika mat och man kan själv alstra/öka sekretionen. Enligt Ayerveda är saliv mkt hälsofrämjande. 💚


FAKTA Salivproduktionen

Saliv produceras från olika spottkörtlar; tre stora pariga körtlar där öronspottkörteln producerar serös saliv, tungspottkörteln ger slemmig saliv och underkäksspottkörteln ger en blandad typ av saliv. Utöver dessa finns också många små accessoriska spottkörtlar som producerar mukös saliv. All denna saliv blandas i munhålan till så kallad helsaliv. Vid tuggning när man äter ökar salivproduktionen 4–10 ggr från ”vilosaliven” upp till 3 ml/min.

Salivproduktionen ökar av:

  • tugga väl och länge
  • inta bittra och beska örter 
  • smeka hela munhålan med tungspetsen
  • tänk på god mat så vattnas det i munnen
  • tänk på en citron
  • undvik allt småätande
  • välj naturlig tandkräm utan natriumlaurylsulfat och undvikmunsköljmedel, speciellt de med alkohol. 
Dr Sanna Ehdins blogg