Det är SJUKT att hela 95 procent av män och 89 procent av kvinnor i ålder 50-65 år har en eller flera metabola riskfaktorer! Detta enligt ny Folkhälsorapport för Region Stockholm (SCAPIS 2013-2018). Metabola riskfaktorer är övervikt, högt blodsocker, högt blodtryck, högt kolesterol (LDL) samt nedsatt njurfunktion. Detta ökar risken för sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes men även cancer, Alzheimers och allmänt försämrad hjärnfunktion.

Men det går utmärkt och relativt fort att åtgärda det, och ta här ett eget initiativ genom att ändra till en hälsosam livsstil! Det är mycket viktigt att ta bort industriell stärkelsesirap (läsk, bakverk och godis) då tydlig koppling en till ökning av fetma och metabolt syndrom har visats vetenskapligt. Jag förespråkar näringstät mat lagad från råvaror, periodisk fasta och en väl förberedd VASS – vattenfasta Sanna special för de som kan och vill.

 • TILLÄGG 19/4: jag har en plan! Den kommer att bli hyfsat lätt för er att iscensätta för enorm förbättring av metabol hälsa , jag plockar ihop ett paket och instruerar Fasteterapeuterna! Ny blogg kommer när det är redo att sjösättas!

Vad är metabolism?

Vår ämnesomsättning (metabolism) avgör både hur snabbt vi kan omsätta näringen som kommer in i systemet och hur väl immunförsvaret fungerar. Vi kan styra och påverka detta genom vad vi äter och hur vi rör på oss. När matens näringskomponenter förbränns i cellerna med hjälp av syre (kallas oxidation) bildas energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter. Termen ämnesomsättning används för att beskriva hur väl näringsämnena förbränns och används på cellnivå. Läs om hur Ämnesomsättningen styr och hur du styr den!

Många har flera metabola riskfaktorer samtidigt

Ur rapporten:  De metabola riskfaktorerna är mycket vanliga bland invånare i Stockholms län. Hela 92 procent av individer i åldrarna 50–65 år har minst en metabol riskfaktor. De metabola riskfaktorerna orsakas delvis av ohälsosamma levnadsvanor och de orsakar ofta också varandra. Det innebär att det är vanligt att en person har flera metabola riskfaktorer. 

I åldrarna 50–65 år har 76 procent av de som har en metabol riskfaktor minst en riskfaktor till, och hela 7 procent av kvinnorna och 13 procent av männen har minst fyra metabola riskfaktorer. De metabola riskfaktorerna är vanligare hos män än hos kvinnor (SCAPIS). Fem olika metabola riskfaktorer orsakar tillsammans nästan en femtedel av den totala sjukdomsbördan i Stockholms län.

Min kommentar: Det studien visar på är vansinne och tyvärr ett resultat av att folk blivit lärda sedan 1970-talet att “det spelar ingen roll vad du äter och hur du lever (din livsstil), för vi fixar problemen sen”. Det var en lögn, en av många.

Metabola riskfaktorer

Har du koll på dina Metabola riskfaktorer? Jag hämtar text från Funktionsmedicinare Peter Martins inlägg på LinkedIn: “Det är dags att medelåders människor tar tag i sin hälsa. Detta är inte raketforskning. Hur många av följande 11 metabola riskfaktorer har du kollat under det gångna året?

 • 1. BMI (index för kroppsmassan)
 • 2. Midja/längd-kvot
 • 3. Blodtryck
 • 4. Fastande blodsocker
 • 5. HbA1c – långtidsblodsocker
 • 6. Totalt kolesterol
 • 7. LDL-kolesterol
 • 8. HDL-kolesterol
 • 9. Triglycerider
 • 10. C-reaktivt protein (hs-CRP)
 • 11. Homocystein
 • 12. Stärkelsesirap (ska vara noll, mitt tillägg)

.

Vem är frisk idag…? Jag tillhör alltså en unik andel 10% av kvinnor i Sverige som är metabolt friska.

Hur vet du om du har metabolt syndromet?

Det är hög risk med tanke på rapportens resultat. Werlabs (som gör en rad blodanalyser) skriver på sin hemsida att “Metabola syndromet är oftast inget man själv märker något av utan upptäcks för det mesta då man kommer i kontakt med sjukvården av någon annan anledning. Högt blodtryck är sällan något man får symtom av, förutsatt att blodtrycket inte är mycket kraftigt förhöjt. Detsamma gäller för förhöjt blodsocker och förhöjda blodfetter. Inte sällan är det först då man drabbas av en stroke eller hjärtinfarkt som det fastställs att man lider av det metabola syndromet.

Varningssignaler : Att vara överviktig och speciellt svullen (inflammation) runt magen och buken är en varningssignal. Metabolt syndrom är ett resultat av en ohälsosam livsstil med högt intag av snabba kolhydrater, industriprocessade oljor och fetter (transfetter), läsk, friterad mat. Vanligt med intag av snabbmat, skräpmat samt hel- och halvfabrikat. Dags att skippa skräpet och börja laga egen, riktig mat igen alltså… Du kommer spara mycket tid, eftersom du lever längre – och viktigast av allt friskare!

Fruktos (i stärkelsesirap) ger fetma genom att lura din metabolism och störa den normala aptipkontrollen, dvs ökar suget.

Stärkelsesirap ger ökad risk

Intressant är att Landstinget hoppar över att nämna en av de viktigaste orsakerna till att man får ökat antal riskfaktorer för metabola syndrom: att äta stärkelsesirap.

Visste du att stärkelsesirap (industriellt modifierad stärkelse eller fruktos) kan ge fettlever och samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker någon alkohol? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sedan inte repareras vilket levern annars gör (självläker).

Dessutom ger fruktos fetma genom att lura din metabolism och störa den normala aptitkontrollen. Man får inte mättnad utan vill bara ha mer och mer … Hög konsumtion av fruktos leder till viktökning, putmage, ökad LDL (inflammationskolesterolet), minskat HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck – alla symtom på klassiskt metabolt syndrom.

Den modifierade stärkelsen är tyvärr den nya sockerdöden, eftersom den finns överallt: i läsk, godis, bakverk, industriprocessad mat, såser, dressingar, färdigmat och så vidare. Läs på förpackningen där den kallas för olika namn som stärkelsesirap, maltodextrin, modifierad stärkelse, maltitol.

Modifierad stärkelsesirap borde förbjudas eftersom en så tydlig koppling har visats vetenskapligt till ökning av fetma och metabolt syndrom.

Högfruktossirap gömt i mat

Vi äter i snitt knappt 40 kg socker per person och år – men den modifierade högfruktossirapen utgör minst lika mycket (diffus rapportering och statistik om stärkelsesirap). I USA står högfruktossirap för 40 procent av sötningen, för att det är en billig industribulkprodukt. Som är beroendeframkallande.

Det är alltså inte snällt att ge sina barn eller barnbarn läsk och godis, för läsk ger fläsk, båda dessa är långsamma dödare och barnen riskerar få hälsoproblem när de blir runt 30 år. I USA finns nu den första generationen där många är infertila och tyvärr inte heller kommer att överleva sina föräldrar.

Fakta: Högfruktossirap består av ungefär 55 procent fruktos och 45 procent glukos, och ren fruktos lurar din metabolism och stör den normala aptitkontrollen, vilket ökar suget och tar bort mättnaden. Hög konsumtion av fruktos leder till viktökning och putmage (ölmage), ökad LDL (inflammationskolesterol), minskat HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck – alla symtom på klassiskt metabolt syndrom. Vilket tyvärr bäddar för industrisamhällets nya kronikersjukdomar.

Lösningen

Så fort du ändrar vad du stoppar i munnen – eller inte stoppar något alls – så ändras allt fort. Kroppen fungerar som en dator, för input bestämmer output. Det du äter nu producerar hormoner som är med din kropp i två månader. Alltså går det rätt fort när du väl bestämt dig! För det är du som öppnar munnen och stoppar in maten…

Lösningen är enkel, säger Dr Sanna: gör periodiska fasta och om du kan VASS – vattenfasta Sanna special – för överätande och att äta ofta och fel dödar folk. 

Om du exempelvis vattenfastar varannan dag så visar forskning att du kan äta lite vad du vill varannan dag, inklusive friterad “donut” (munk). Inget vad jag rekommenderar, utan jag erbjuder via Fasteterapeuterna ett väl uttänkt program i 7 steg som förbereder kroppen för att kunna göra en lugn och sund VASS-fasta.

VATTENFASTA är överlägset för det är lättare att kontrollera vad du äter när du inte äter, samt det kickar storstädaren autofagi mm. Läs mer här: https://www.instagram.com/p/CrF3V8HMWg6/

#metabolasyndromet #insulinresistens #fetma #övervikt #hypertension #diabetes #inflammation #funktionsmedicin #prevention #precisionshälsa #vattenfasta #VASS #fasta #periodiskfasta

Upplyftande läsning

Livsstilen avgör hälsan

Fasta får fart på ämnesomsättningen

Fasta aktiverar friskgener

• 12 skäl att fasta

• Benbuljong mättande och näringsrik föda

Är du metabolt frisk?

Socker ger hunger och fett mättar

Industrin producerar beroendeframkallande “mat” – Visste du att livsmedelsindustrin spenderat miljarder för att kunna manipulera oss konsumenter maximalt? 

Sannas Fastebok där VASS-fastan beskrivs samt @sannasfastebok på Instagram

Dr Sanna Ehdin Linktree – med referenser till poddar, artiklar, böcker och bloggar