Nu har forskning bevisat att negativa tankemönster gör oss sjukare och död i förtid. Därför är det så väsentligt att arbeta med att släppa på saker och göra vad man kan för att ändra sina invanda, negativa tankemönster.

Negativa och positiva tankar

Tankarna är precis som orden laddade med olika stark energi. Varje tanke är oftast kopplad till en eller flera känslor, och de bildar små informationspaket. Därför kallar jag tankar för positiva eller negativa beroende på om de aktiverar Lugnkroppen eller Stresskroppen. Den första ger ett positivt och stabiliserande resultat för kroppen, för vi mår bäst av att vara i Lugnkroppen. Det andra, att vara i Stresskroppen, kan vara kortsiktigt bra för att skärpa sig och prestera bättre – men långsiktigt är det inte bra att mata sig själv med ”negativa” tankar.

Tankar och känslor är egentligen olika former av energi, vilket har direkt påverkan på kroppens metabolism (ämnesomsättning).

Negativt laddade tankar (ord) är allt som gör att din energi sjunker och att du förminskas: känner dig mindre värd, undermålig, otillräcklig, bristfällig, dum, misslyckad, hopplös etc. Som du hör är det en rad etiketter, som inte är speciellt uppbyggliga.

Vår allmänna inställning till livet är också viktig för hur vi mår eftersom negativa attityder och maktlöshet resulterar i ett sämre immunförsvar, medan en hoppfull inställning är stärkande.

Elizabeth Blackburn co-discovered telomerase, the enzyme that replenishes the telomere, and was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 2009.

Visste du att det nya är att forskarna nu även sett en direkt korrelation mellan våra tankar och telomerernas längd! Dessa är skyddande “hättor” i kromosomernas ändar, och ju längre telomerer desto längre livstid för cellen. Nobelpristagaren Elizabeth Blackburn har studerat telomerer under lång tid, och funnit att ett flertal faktorer faktiskt kan få de skyddande telomererna att förlängas – alltså uppskjuter vi vårt åldrande (info kommer i ny blogg).

Det som nu fascinerat vetenskapssamhället är att telomerer inte bara utför de kommandon som din genetiska kod kräver – utan dina telomerer lyssnar även på dig. På den mat du äter, hur du svarar på utmaningar, hur mycket du motionerar etc.; det vill säga både fysiska och psykologiska faktorer. Se nedan vad Vetenskapen funnit om negativa tankemönsters inverkan på vår hälsa.

Fakta: Följande tankemönster eller attityder har i forskning visar sig vara skadligt för hälsan och ge kortare telomerer – vilket resulterar i högre andel cancer, hjärtkärlsjukdom etc samt död i förtid:

 • Cynisk och aggressiv attityd.
 • Låg tillit till andra människor.
 • Att älta negativa saker ur det förflutna.
 • Att inte vara närvarande i nuet.
 • Deprimerad under en längre tid.
 • Färre sociala kontakter
 • Pessimism
 • Att bära på bitterhet.
 • Att ständigt trycka ner och försöka att driva bort oönskade tankar och känslor.
 • Konstant förhöjda stressnivåer i kroppen

Konsten att släppa taget

Varför är bland det svåraste som finns att släppta på saker och personer – även om de inte är bra för en? Jag tror ett skäl är att vi upplärda att vi måste “bearbeta” det först annars är vi inte fria. Om vi inte förstår det som skett kan vi inte bli fria. NEJ. Ingenting kan vara mer fel.

Tvärtom kan. det bli det en fälla – för hur ska du förstå ondska? Medvetet onda handlingar som skadar andra människor, som mannen som körde lastbilen på gåendes på Drottninggatan i Stockholm. Eller att man förlorat sitt barn?

Jag tror att vi har detta förståelsekoncept för att det inger en falsk trygghet av att man har kontroll, när det oftast varit tvärtom. Om ett barn ser en förälder bli misshandlad, vilken kontroll har barnet över det? (Just detta är för övrigt bland det mest destruktiva ett barn kan råka ut för.

Kontrollönskan är snarare ett vuxet barns önskan att kunna vara den som magiskt ställer allt till rätta. Eftersom barn tror att de är center i världen, så om saker går fel är det deras fel. Så är det inte. Väldigt många saker är bättre att bara acceptera och släppa taget om…

 • Fakta: Begreppet vuxet barn innebär att man har tvingats växa upp för tidigt och axla för stort ansvar. Det gör att delar inom en fortfarande är som ett osäkert barn, som inte är i kontakt med sina behov och därför har svårt att sätta gränser utåt. I praktiken innebär det att ens inre, omogna barn kan styra en även i vuxen ålder.

När det gäller ondska hade jag ett möte med det vid årsskiftet, för jag behövde göra en djukdykning i fasansfulla saker som hände mig som barn. Det var svårt och smärtsamt. Jag berättar mer om denna process i den kommande boken, men kontenta var att jag sedan kämpade med att landa – för var min värld var helt upp och ner. Tills jag kom fram till att det berodde på att jag inte kunde förhålla mig till det som hänt.

Jag går alltid ut i Naturen för att hämta kraft och få frid och balans (läkning). Här vid en Helig Källa i Västra Australien i januari 2017.

Befrielsen kom när jag en morgon vaknade med insikten att inte behöva förstå ondskan. Det finns, och det har hänt – och det enda jag kan göra är att lämna det bakom mig och gå vidare med positiva saker i mitt liv. För jag överlevde ju.

Finns inget att förstå. Bara acceptera… och släppa taget om det.

Det ligger en stor befrielse i de två sista meningarna. Försök inte påverka det du inte, kan, det föder bara det hjälplösa barnets frustration. Inom dig alltså…

FALC-metoden

Det var då jag utvecklade nya FALC-metoden Forgiveness, Acceptance, Letting go & Closure – vilken jag presenterar i den kommande boken. På svenska blir det en cykel av: förlåta, acceptera, låt vara och klart. För klart är bättre än avslut, som kan låta hårt. Klart betyder att nu är man färdig, redo att gå vidare.

För att kunna klara av att gå vidare fick jag helt enkelt bestämma mig för att förlåta och acceptera i mitt hjärta det som skett. Därmed släppte jag på det – vilken gav ett avslut. Jag kunde bli klar. Men… man får upprepa den i ett antal cykler tills det verkligen släppt. Har man burit på något länge så kan det ju ta sin tid att släppa det. Det går inte med en gång, så ha tålamod med dig själv. Var kärleksfull.

Det viktigaste är att lära sig att släppa taget om det man inte kan påverka, och ha visheten att lägga sin energi på det man kan påverka. Det är innebörden i Sinnesrobönen (i 12 stegsprogrammet) och många skulle må bra av att anamma det tänket. Därför att det bästa är att lägga din energi på det du kan påverka, och det börjar alltid med dig själv.

Min konklusion av över 35 års erfarenhet och studier av bearbetning och processande av upplevelser och psykiska processer är:

Jag tror stenhårt på att accepterande är det som ger transformation och transcendens över till nästa nivå.

Det är en mening som kan behöva sjunka in ett slag. Det andra jag vill lyfta fram för att kunna befria sig själv är att dra om sina hjärnbanor och medvetet gå ur stresskroppen o in i Lugnkroppen. Det innebär att helt ändra sina tankemönster. Men det kommer i bloggen imorgon.

Ett steg i taget, och det är viktigt att ge sig tid att smälta en text. Sen i boken får ni allt på en gång. 🙂

Dr Sanna Ehdin

 • Fotnot: Innan kallade jag Lugnkroppen och stresskroppen  för “Kärlekskroppen” eller “Kampkroppen”, men Lugn- och stresskroppen är bättre beskrivande och mer neutrala ord.
 • Apropå korrelation mellan våra tankar och telomerernas längd skriver jag mer om detta fler bloggar.
 • Referenser och läs mer om tankar, telomerer och hälsa i  The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longer av Nobelprisatagaren Dr Elizabeth Blackburn & Dr Elissa Epel.
Dr Sanna Ehdins bloggInre styrkaMening, kärlek & glädjeMental hälsaVuxna barn