Grönsaker är mycket hälsosamt, men man kan behöva undvika vissa sorter – just på grund av hälsoskäl. Broccoli, lök och vitlök är exempel på grönsaker som inte passar till alla. Man bör undvika viss mat om man har tendens till gikt, ledbesvär, sköldkörtelproblem, herpesutslag eller har lätt att svettas. 

Jag fann följande text i min första matbok “Kokkonsten för den självläkande människan” år 2000, och det stämmer fortfarande så här kommer lite om vad en del kanske behöver vara försiktiga med.

Människor med gikt bör undvika purinrik föda, till exempel linser, lever, njure, sardiner, makrill och lax. Purinerna bryts ned till urinsyra och förhöjda nivåer av urinsyra ökar risken för att kristaller fälls ut i lederna. Detta orsakar i sin tur de akuta inflammationerna, men det kan även kännas som en viss stelhet i leden på morgonen.

Urinsyrans effekt kan dock minskas av färsk ingefära. Puriner finns även i hög halt i koffeinet i kaffebönan och dess motsvarighet i kakao och te, teobromin respektive teofyllin. Så kaffe är tyvärr inte bra om man lider av gikt.

• Den som har sjukdomar med kalciumanknytning (ledinflammation, hjärt- kärlsjukdomar, dåliga tänder etcetera) bör helst undvika grönsaker med oxalsyra eller solanin eftersom dessa hämmar kalciumomsättningen. Oxalsyra finns i spenat, rabarber, tranbär, plommon och rödbetor. Solanin finns i nattskuggeväxter som exempelvis potatis, tomat, aubergine och paprika.

• Vid reumatism och ledinflammation bör man iaktta försiktighet med sura frukter som citrus. Även om dessa är basbildande i kroppen tillför de syror som kan förvärra tillståndet (till exempel citrinsyra och askobinsyra).

• De som har en dåligt fungerande sköldkörtel eller brist på jod bör undvika broccoli, eftersom den påverkar kroppens förmåga att använda jod.

Lökfamiljen har ett högt innehåll av svavel, vilket är ett värmande mineral som renar kroppen. Därför bör personer som lätt blir varma, röda i ansiktet och har lätt för att svettas vara försiktiga med lökväxterna och särskilt vitlök.

Ingefära bör inte heller användas vid feber eller hos personer som har lätt för att bli varma och svettas.

Gravida kvinnor bör äta sparsamt med aubergine (tillhör familjen nattskuggeväxter, Belladonna). I Japan avråds kvinnor helt från att äta aubergine under graviditeten eftersom det anses att det kan leda till missfall.

Ammande kvinnor bör undvika persilja eftersom det är vätskedrivande och minskar mjölkproduktionen. Dill har motsatt verkan och är därför bra för ammande mödrar.

Rödbetor bör inte ges till små barn eftersom det kan skada njurarna. Man bör överhuvudtaget vara försiktig med att ge röda grönsaker till de minsta eftersom färgämnet kan vara för starkt.

• De som har lätt att få herpesutslag bör vara restriktiva med mat som innehåller aminosyran arginin. Denna aktiverar herpesviruset och finns särskilt i jordnötter, mandel, choklad, kakao, kokos, bröd och svamp.

• De som är allergiska mot acetylsalicylsyra, som finns i vissa huvudvärkstabletter, ska vara försiktiga med frukt och bär som innehåller ämnen med liknande aktivitet. Det är björnbär, blåbär, körsbär, dadlar, apelsiner, katrinplommon, hallon och jordgubbar.

(Källa: Paul Pitchford, Healing with Whole Foods, – Asian Traditions and Modern Nutrition 1993 o 2002)

• Om man har tendens till histminintolerans (HIT) bör man undvika bland annat nattskuggeväxter (potatis, tomater, paprika och auberginer) samt spenat och ruccola, olika typer av frukt (t.ex. jordgubbar, ananas och bananer), samt bönor, kikärter, sojabönor och jordnötter. Histaminintolerans är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet och känslor av allmänt olust och svårighet att gå ner i vikt. Det kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden, migrän eller hjärtklappning.  Läs mer om histaminlåg kost.

Om du tycker det blev komplicerat nu, så är mitt bästa råd att fasta 1–3 veckor och sedan lägga till lite mat i taget. Så får kroppen och matsmältningen hämta sig först – och sedan kan man lägga märke till vad man tål eller inte när man börja äta igen. Ofta kan problem med intoleranser bero på överansträngd eller ingenslammad mag-tarmkanal. Lyssna på din kropp, eller testa din kropps reaktioner hos en kinesiolog.

Fasta är mycket effektivt sätt att starta om och kalibrera systemet. Det är manna för självläkningen.

.

Dr Sanna Ehdins bloggEnkla hälsorådKost & hälsa