Att andas rätt och dricka rent vatten är några av de viktigaste och billigaste livförsäkringar vi kan ta. Att andas rätt är dock en färskvara du tyvärr lätt kan tappa under stress, trauman eller vid t.ex. ensidiga upprepade rörelsemönster. 

Hur vi andas påverkar vårt hjärta och nervsystem, men även hur vi kan hantera tankar och känslor. En stressad andningsrytm gör att hjärnan inte orkar skicka sina signaler till alla delar i hjärnan. Istället skickas dem till amygdala där vi har våra känslominnen, vilket gör att vi lättare reagerar med gamla invanda känslor när vi blir pressade. Vi känner oro och får en låg energi. Detta kan påverka all din prestation, sexliv och även familjelugnet. Man ser även en koppling till högt blodtryck och starkare smärtupplevelser. På sjukhus i Danmark började man tidigt använda HRV-träning på sina smärtpatienter.

Diafragman
I tidigare artikel har vi skrivit om Medveten andning gällande hur man bör andas. Där vill jag tillägga att vi även behöver vi testa om din diafragma arbetar som den ska. Diafragman är den näst viktigaste muskeln vi har efter hjärtat. Om den inte arbetar på rätt sätt så kan vi inte andas och syresätta oss på ett optimalt och avslappnat sätt.

Testa dig själv hemma
Använd t.ex. din mobils tidtagarur för detta testet. Sitt på en stol.
-Ta några djupa andetag och ta sedan ett sista djupt andetag och börja hålla andan samtidigt som du startar klockan.
-Du ska utan problem kunna hålla andan i över 40-50 sekunder.
-Om du inte klarar detta arbetar inte din diafragma inte som den ska och du behöver släppa spänningar i den.
-Gör behandlingen nedan, även om du klarade testet. Du kan ha små spänningar i den ändå. Extra viktigt om du idrottar eller tränar regelbundet.

  1. Gnugga på bröstbenet upp och ner i 1-2 minuter med dina fingertoppar. Gnugga extra på punkter som känns ömma.
  2. Gnugga nära under dina nyckelben ut till axeln, speciellt på ömma punkter.
  3. Dra fram och tillbaka mellan dina revben med fingarna 6-8ggr. Börja gärna långt bak på ryggen.
  4. Jämför hur det nu känns att ta ett djupt andetag jämfört med tidigare.
  5. Testa att hålla andan igen som du gjorde i testet och se om du nu kan förbättra din tid.
  6. Gnugga regelbundet 1 ggn/dag tills det blir lätt att andas ner i magen och du kan hålla andan minst 1,5minut.

Kinesiologer och kraniosacral terapeuter kan hjälpa dig släppa på blockeringar som stör din andning, samt släppa på organ vars bindväv fastnat i diafragman och hindrar den från att kunna röra sig korrekt.