Årets hälsoparoxox: den 52-årige hjärtläkaren John Warner, ordförande för American Heart Association (AHA), drabbades nyligen av en hjärtinfarkt mitt i en hälsokonferens. Sannolikt följde Dr Warner AHA-rekommendationer, varav många kan faktiskt försämra ens hälsa eller orsaka hjärtsjukdom.

Hjärtläkaren John Warner, ordförande för American Heart Association (AHA).

Amerikanske hjärtföreningen rekommenderar att man äter rikligt med spannmål (sädesslag) samt skadliga fetter som majsolja, sojabönolja, solrosolja, vilka är kända för att orsaka och/eller bidra till hjärt- och kärlproblem. Toxiska ämnen bildas vid upphettning av fleromättade vegetabiliska oljor. Dessutom skapar en hög omega 6-halt även inflammation i kroppen, vilket bäddar för alla välfärdssjukdomar.

De livsmedel som vetenskapligt bevisats orsakar hjärtsjukdomar och täpper till artärer är överskott av socker och industriellt bearbetade vegetabiliska oljor (med mkt omega-6). Detta finns i nästan alla industriprocessade livsmedel. Och vilka typer av livsmedel rekommenderar AHA att skydda ditt hjärta? De uppmuntrar dig till att äta det som bevisligen ger sjukdom och problem i kroppen – som de skadliga upphettade, kemiskt processade fetterna. Hmm… varför gör de detta?

Skadlig upphettning av olja

Till exempel de som äter friterad potatis (French fries) mer än två gånger i veckan har visat sig fördubbla ens risk för dödsfall jämfört med att aldrig äta stekt potatis.

Bilden nedan visar hur andelen giftiga aldehyder ökar enormt vid upphettning av de oljor som AHA rekommenderar.

Bildning av toxiska aldehyder vid upphettning av kokosolja (ljusblå), smör (mellanblå), jungfrtuolivolja (mörkblå), majsolja (rosa) och solrosolja (röd stapel).

Forskning på djur och människor visar att dessa vegetabiliska oljor främjar (vetenskapliga referenser i länken nederst):

  • Fetma och fet lever
  • Slöhet och prediabetiska symptom
  • Kroniska smärta / idiopatiska smärtssyndrom (vilket betyder smärta utan någon uppenbar orsak)
  • Migrän
  • Crohns sjukdom och ulcerös kolit
 Kokosolja och smör är dock stabila fetter som tål uppvärmning. Ghee (klarnat smör) är ännu bättre (recept i länken). Dock rekommenderar jag så lite upphettning i olja och fett som möjligt, det är bättre att mkt kort ge en köttbit en viss stekyta och sedan pochera den i vatten med örtkryffor, ghee, havssalt och ev citron. Det blir allra godast! Jag pocherar det mesta som tillagas (sjuder på svag värme).
.

Den amerikanske hälsopinjären Dr. Mercola ger följande enkla råd:

  • Bra hjärthälsa börjar med din kost – vad du äter och när man äter.
  • När du äter, se till att du äter riktig mat (inte industriprocessad).
  • Överväg att äta en cyklisk ketogen diet; dvs hög i friska fetter, lågt i snabba kolhydrater och med måttligt protein.
  • En kraftfull behandling för hjärtsjukdomar är att sakta vänja kroppen vid intermittent fasta, vilket innebär att följa ett schema där du fastar i 20 timmar om dagen
  • När du är bekväm med det här intermittenta fasta schemat, börja börja göra ett dag varje månad med vattenfasta, för att sedan klara att flera dagars vattenfasta.
Jag håller med. Fasta är helt nödvändigt för att rensa ut och det aktiverar föryngringsgener och friskgener som inget annat. Men 16-18 timmars intermittent fasta fungerar också.
Jag märker tydligt att ju mindre jag äter, desto bättre fungerar kroppen. Vilken kan vara en förändring med ökande ålder också. Men generellt äter vi för mycket mat, som vi slänger i oss utan att tugga ordentligt. Så både att se över VAD man äter och HUR man äter det har enorma positiva hälsoeffekter.
.
Amerikanska hjärtföreningens kostråd vilseleder.
Jag vill påminna om att det var just AHA  (American Heart Association) som nyligen orsakade stora rubriker överallt för deras uttalande om att kokosolja inte är nyttigt att äta. Vilket visade sig vara snedvinklar och helt felaktig info (av en organisation som mottar stora donationer från tillverkare av just de skadliga oljorna… hmm.)
Ja, man kan väl säga att där fick AHA-ordföranden bokstavligen äta upp sina usla kostråd…
Dr Sanna Ehdins bloggKost & hälsaMat & näring