Artemisiakuren är laddad med antioxidanter, näring och bitterämnen – det vill säga en naturlig bioaktiv mat/dryck! Den består av två välkända och väl beprövade och utforskade växter: fläderbär och malört. Dessa tillför antioxidanter, näringsämnen och beska ämnen som har tarmstimulerande effekt. Många får en effektiv tarmtömning. Artemisia-kuren hjälper mig och många andra som också har tröga Vata-magar. Kurens naturliga ingredienser fläderbär (Elderberry) och malört (Wormwood) har båda gediget dokumenterade medicinska effekter i vetenskapliga publikationer. Artemisiakuren är enkel att göra och även näringsrik mat, så välgörande oavsett effekt.

Att kombinera fläderbär och malörtste ger en rad starka antioxidanter, bitterämnen och slemlösande ämnen som kan främja tarmens rörelser (peristaltiken). Det vill säga normal tarmfunktion som kan både befria och rensa ut.  Vi äter för lite bittert och beskt i dagens kost. Bitter och beskt är sammandragande, uttorkande och lugnande för vår kropp, vilket innebär att det är bra mot: svullnader, inflammation, slembildning, toxiska biofilmer och  skadliga jäsningsprocesser.

Artemis var kvinnornas beskyddare och jaktens Gudinna. Hon var en av de mest älskade Gudinnorna i den grekiska kulturen. I Artemisiakuren jagar hon bort de parasiter som inte hör hemma i vår fina, varma kropp, samtidigt som hon skyddar, bevarar och stärker vår kropp. Artemis ger kärlek till er alla!

 • Artemisiakurens paket räcker till 50–60 portioner, dvs 4 kr per gång! Det finns i Naturalshop.

.

Varför Artemisia-kuren?

Faktum är att bittra och beska örter under tusentals år har spelat stor roll inom folkmedicinen för rening och läkning.  Vi äter för lite av dessa idag, och bittra och beska örter hjälper oss både till bättre tarmfunktion och bekämpa parasitiska organismer. De är dessutom oerhört näringsrika – så stimulerar

Vilken potential har Artemisiakuren?

Utifrån de malörtens och fläderbärens vetenskapligt bevisade och traditionellt beprövade egenskaper och näringsrika innehåll kan Artemisiakuren ha möjlighet att behandla och förbättra:

 • magproblem, inklusive matsmältningsbesvär och uppblåsthet (gaser)
 • tillför en rad antioxidanter som skyddar celler och DNA från skador av fria radikaler
 • antiinflammation: minskar och lindrar svullnad och smärta
 • fungerar som antibiotika mot patogener (som ger sjukdom)
 • virusinfektioner som vanlig förkylning
 • skyddar och stimulerar levern
 • skyddar nerver och nervsystemet
 • förbättra blodtrycket och skydda blodkärlen
 • stärker immunförsvaret och förhindrar eller kortar infektionstiden
 • motverkar depression
 • antiparasitmedel som driver ut inälvsmask (vermifug)
 • ger huden lyster

Läs mer om detta och forskningsreferenser i Artemisiakuren onlinekurs under Fakta fläderbär och malört

Hur upptäcktes den?

Denna nya kur har jag utvecklat då jag av en tillfällighet upptäckte dess stora tarmstimulerande effekt. Jag lade till en msk nykokt fläderbärssylt till kvällens yoghurt (gjord på kokosmjölk eller komjölk) med paleo-granola (Chelsies ekologiska) och drack de två koppar malörtste som jag hade börjat dricka på kvällen – och det blev snabbt en oerhörd aktivitet på mina tarmar.

Första gången rörde de sig som ormar ett slag och det brötade och knorrade länge i buken, en bit in på natten. Något var på gång, och morgonen efter tömdes en större mängd av något mörkt (svart bitvis), illaluktande, som antagligen funnits ett slag. Jag har tidigare besvärats av tarmfickor efter mkt inälvsmask och skadlig biofilm (vilket är betydligt vanligare än vi förstår). Detta är nu utrensat m.h.a. VASS-fastan, örter som i Artemisia-kuren och laktatenema (vattenlavemang med lite laktat).

Efter en handfull kurer under två veckors tid blev min mage mycket välfungerande, på ett sätt som den nog aldrig någonsin ha varit! Då jag har en trögare Vata-mage är jag väldigt tacksam (se bild nederst för magtyp). Jag gör nu denna kur en till tre gånger i veckan, och ibland räcker det att jag sätter tio torkade bär till Malörtsteet när jag brygger det. Fläderssylt är gott och nyttigt att äta till hemlagad mat också. 

Tips: Malörtste är även lugnande så lämpligt att dricka före läggdags.

Feedback från fasteterapeuter som testat den är att många fått stor effekt med befriande tarmtömning. Några märkte dock inget, varvid de antingen har noll problem med tarmfickor och tömningar eller behöver göra om med lite högre dos. Men Artemisia-kuren fungerade fantastiskt för mig och hoppas den hjälper fler. Om inte annat har man fyllt på med stärkande och näringsrik mat, laddat med antioxidanter och med effekt mot parasiter av alla dess slag!  OBS! jag rekommenderar inget till någon, delar bara min och andras erfarenhet.

De av mig utbildade Fasteterapeuterna vid Holistic Health Academy har koll på allt detta, de kan svara på frågor för jag hinner inte med det. 

Visste du att förstoppning är ett problem för många, speciellt hos post-fertila kvinnor? Samt att väldigt lite forskning görs och mycket lite hjälp finns att få. Jag skriver om detta i tarmkaptitlet i Sannas fastebok

.

Dr Sanna Ehdins protokoll

Protokoll för hur ni gör Artemisiakuren plus alla fakta och referenser finner ni samlat som en onlinekurs här: Artemisiakuren

Kit för Artemisiakuren finns att köpa i VASS-shopen: Artemisia-kuren

Artemisiakuren finns även med i onlinekurser FlushDetox och Audio onlinekersen Allt om fasta

Torkade fläderbär och malört finns i paket här och det räcker till massor av Artemisia-kurer!

.

FAKTA Fläderbär och Malört:

Malört är ett traditionellt läkemedel har använts i tusen år för att förebygga och behandla infektionssjukdomar, särskilt i utvecklingsländer. Se mer nedan.

Fläder – Sambucus nigra, fläder, fulbom och hylle – denna vackra och näringsrika växt har många namn! Fläderbär stimulerar ett starkt immunförsvar på grund av dess flavonoider, såsom quercetin, and anthocyanidin. Dessa flavonoidföreningar och glykosider har potential att motverkar eller lindrar infektioner samt vara slemlösande. Bäret är även rikt på C-vitamin och betakaroten. Därför är det använt sedan mycket länge i vår traditionella Folkmedicin. Läs om Fläderbärens fina effekt att motverka v’rus mm i Fördel fläder.

Malört (Artemisia): ingår i familjen korgblommiga växter och den beskrevs 1753 av Carl von Linné i Species plantarum. Den är en gammal kultur- och medicinalväxt som odlades redan i det gamla Egypten. Malört är högväxt, silvergrå och mycket aromatisk, och återfinns över stora delar av norra halvklotet. Absinthium är grekiska för ”beskt men nyttigt” och svenska namnet “malört” syftar på att den skyddar kläder mot mal. 

Referenser (fler kommer i bitter-blogg)

 • Bora KS, Sharma A. The genus Artemisia: a comprehensive review. Pharm. Biol. 2011; 49: 101-109.
 • Tan RX et al, Biologically active substances from the genus Artemisia, Planta Med, 1998 64(4):295-302.
 • Läs om Fläderbärens fina effekt att motverka v’rus mm i Fördel fläder (med vetenskapliga referenser)

FAKTA: Artemis var enligt grekisk mytologi jaktens gudinna samt beskyddare av kvinnor. Hon var även modern till allt levande, människor och djur. Artemis är tvillingsyster till Apollo och månens gudinna i grekisk mytologi. Den romerska motsvarigheten är gudinnan Diana. Malört på latin är uppkallad efter Artemis, så kraftfull är den. Plus den har mycket långa läketraditioner inom Folkmedicinen.

Dr Sanna Ehdin