Vad är det som gör att en del verkar tillfreds med livet – nästan vad som än händer? Kan man bestämma det själv – och har det fördelar att vara nöjd och glad ofta? Vad händer i kroppen? Läs intervjun med mig nedan, om de skyddande och stärkande effekterna av att vara nöjd.

1. Hur bestämmer man sig? Vad ger det?

Fråga: Du har bestämt dig för att vara nöjd och glad. Hur bestämmer man sig för det? Vad ger det, enligt dig, för effekter i människokroppen om man är nöjd och glad? Det vill säga, vad är det man får som människa om man väljer glädjen?
.
Mitt svar: Man bestämmer sig när man inser fördelarna med en positiv attityd! Jag bestämde mig redan som liten, var inspirerad av sagornas huvudpersoner som alltid hade en positiv attityd och lösningsfokuserad inställning. Minns att jag läste Polyanna och anammade hennes sätt eftersom det helt enkelt var bra för mig.
.
Det är praktiskt att kunna stänga ute dåliga saker som barn för att överleva. Att se till det som fungerar och är positivt ger positiva feedbacklooper, jämfört med att dra igång de negativa.
.
Vårt sinne (mind) är som ett filter och beroende på vilket filter vi har på, ser vi olika saker.
.
Ungefär som att man kan hänga upp sig på det som inte fungerar eller är problematiskt, eller så kan man välja att i första hand se det som fungerar och är positivt.
.
Fördelen med den inställningen är att då får man energi, det positiva höjer ens energi och då har man mer ork att sen ta tag i även det som fungerar mindre bra. Det bästa är att ofta har “problemen” löst sig av sig självt när man har denna inställning – pröva så får du se!
Du får även igång positiva feedback looper i kroppen eftersom det frisätts både lugnande och uppiggande ämnen.
.
Det gör att du känner dig både tillfreds och glad, klar och alert. Vi är helt enkelt gjorda för att må bra och känna oss glada. Jag tror att det är vårt grundtillstånd. Sedan har vi människor komplicerat det genom att lägga in en massa skuld och skam, bestraffning av barn, känslor av att man inte duger som man är etc. Att man måste vara på ett visst vis för att duga och annan missvisande programmering.
.
Att äta skräpmat och ta lugnande medel är också sätt att sätta vår naturliga välmåendesystem ur funktion. Så att ha en hälsosam livsstil och undvika skräp i vilket form som – är också viktigt för att ofta känna glädje och harmoni.
.
Vi har allt vi behöver inuti, det gäller bara att sköta det väl. Det går inte att köra en Ferrarri på kaffevatten…
.

2. Blir vissa lättare glada?

Kan alla människor bestämma sig för att vara nöjda och glada? Eller har vissa lättare för det än andra? Finns det forskning om detta? Vad kan man bevisa om detta i forskningen idag?
.
Alla kan bestämma sig för det. Men sedan är ju våra hjärnor byggda på olika sätt, så forskning visar att en del har lättare till det positiva än andra. Men det är ju också svårt att veta om det beror på tidig prägling av miljön eller inte. Typ om man fått höra mycket negativt om en själv är det kanske svårare att se positivt på livet. Två personer kan ha exakt samma upplevelse eller utmaning – och deras respons blir två helt olika. Forskning har visat detta.
.
Samtidigt är hjärnan mycket flexibel och bygger nya banor hela livet, så forskning visar att man faktiskt kan lära gamla hundar att sitta. Men man måste vilja det själv, det är det viktigaste. Och man behöver träna ordentligt, mer ju äldre man är. Så det behövs lite viljekraft och att man inte ger upp, för att det är svårt eller för andras har synpunkter. Träna sin självstyrka!
.
Det nya området positiv psykologi är ett kraftfullt redskap för att bygga en stark självbild eftersom det fokuserar på våra starka sidor och positiva karaktärsegenskaper. Det är framtaget på vetenskaplig grund av Martin Seligman, professor i psykologi vid universitetet i Pennsylvania, USA.
.
Grunden är de sex värden eller goda egenskaper som vi människor har gemensamt:
  1. medkänsla och kärlek
  2. mod
  3. måttfullhet
  4. rättvisa
  5. transcendens (exempelvis meditera så att man släpper taget om det fysiska ett kort slag)
  6. vishet och kunskap.
Dessa utmärks i sin tur av olika karaktärsdrag, som exempelvis kärleksfullhet, humor, nyfikenhet och djärvhet. Totalt finns tjugofyra karaktärsdrag fördelat på de sex värdena. Vi är starkare naturligt i vissa men vi kan träna upp dem alla genom att bli medveten om dem.
.

All lära sig optimism

Martin Seligman har även utvecklat ett system för att lära barn optimism, och jag beskriver det i boken “Finn din inre styrka“. Det är väldigt viktigt eftersom studier har visat att barn lär sig pessimism främst från den kritik som vuxna ger dem eller från sina mödrar. De har inte samma skydd som vuxna, utan angrepp på det man gör eller ens person kan gå rakt in och fastna som ett trossystem. Vi behöver öka vår medvetenhet om detta, och förstå vår roll för att skapa positiv prägling.
Föräldrar och andra vuxna kan lära barn optimism genom att gå igenom fem viktiga steg med dem:
1. Vad hände?
2. Vad tror du om det?
3. Vilken konsekvens har det?
4. Ifrågasätt din reaktion.
5. Ge dig själv energi genom uppmuntran.
När man inser hur stor inverkan vi vuxna har på barnens “filter” mot omvärlden och deras självbild finns det ingen annan väg än att vara med och uppmuntra dem och visa att man tror på dem och ge positiv feedback. Det man lägger sin energi på får man ju mer av…
Senare forskning har visat att man behöver säga tre gånger mer positiva saker för att väga upp “tyngden” av negativa saker och kommentarer.
.

3. Hoppar man över sorgen?

 Finns det inte en risk i att ”hoppa över” känslor som sorg, aggressivitet, vemod, nedstämdhet? Ibland talar man om att det är viktigt att tillåta sig att känna alla sina känslor för att må bra. Däremot behöver man inte alltid handla efter känslorna. Är det där som man kan göra sitt val – att välja glädjen? Hur tänker du kring detta, Sanna?
Bara för att man väljer att fokusera på det positiva betyder ju inte att man förnekar att det även finns sorg, besvikelse, gråt, ilska, irritation etc. Det är viktigt att känna de känslor man känner, men sedan behöver man inte agera på dem.
.
Våra spontana känslor varar faktiskt bara ett par sekunder och om man t ex är arg en alv dag så måste man producera de känslorna – och det tar mycket energi. Forskning har också visat att det inte går att skälla ut så man blir av med ilskan, utan snarare förstärker man de känslorna i sig.
För att känna starka, äkta och positiva känslor behöver man även kunna känna sorg och gråta. Dvs om man bär på en sorg som man trycker ner så hindrar det ens förmåga till glädje. Därför är det viktigt att ge saker sin tid, och en förlust tar sin tid att läka.
.
Jag förlorade min nyfödde son för nio år sedan (2001) och det var ett enormt svårt slag. Det tog mig lång tid att komma igen efter den djupa smärtan och sorgen, och jag led av att inte få ett nytt barn. Grät mig igenom mensen som kom när det inte blev något. Men tillslut insåg jag att jag bara plågade mig själv och bestämde mig för att släppa på allt.
.
Jag bestämde mig för att mitt liv var perfekt som det var, att allt hade en mening och att jag skulle göra det bästa av det som skedde. Det var först då som jag kunde bli helt “frisk” från det som hänt. Jag fattade ett medvetet beslut och allt vände! Nu är jag lycklig och glad för de barn som finns omkring mig i livet, och leker och busar med dem istället. Det ger mig mycket glädje!
Har sedan insett att jag inte själv föder barnen i detta liv, har en underbar bonusson Daniel och en brorsson Ludvig som båda står mig nära.
Vårda relationerna till dina nära och kära. Kärleksfulla relationer ger ett långt och friskt liv.

.

4. Vilka är dina bästa råd för att få in mer energi, glädje, lycka och hälsa i livet?

Gör saker som gör dig glad och fyller på energi – varje dag! Jag kallar det för själslig näring och det kan vara allt från att köpa vackra blommor till att lyssna på musik, kela med en hund, säga något uppskattande till en annan människa eller meditera. Vad som än får dig att känna dig påfylld och starkare – gör det!

Ta hand om dina fysiska behov som att motionera, sova väl och äta väl och hälsosamt. Speciellt viktigt att dra ner på snabba kolhydrater för de skapar hjärnobalans och se till att äta bra naturliga fetter som smör, olivolja, rapsolja och kokosolja. Vi är den mest fettberoende arten pga av vår hjärna och om vi har fettbrist kan det ge nedstämdhet och trötthet.

Vårda relationerna till dina nära och kära. Positva relationer är oerhört viktiga för vi är gruppvarelser och många studier visar att kärleksfulla relationer är det som ger långt och friskt liv.

 Ta hjälp av professionella och erfarna om du har varit med om svåra upplevelser. Hoppa inte över det utan avsätt tid för det, men se även till att vara här och nu och tänka positivt på framtiden. Nederst rekommenderar jag några metoder och terapeuter.

5. Har du alltid varit glad och energisk? Eller finns det ett mörker också i ditt liv som du vill berätta om? Vad gjorde du i så fall för att ta dig ur ditt mörker och vända det till ljus? Behövde du hjälp av andra, eller klarade du själv att ta dig ur ditt eventuella mörker?

Jag har alltid varit så här, det är mitt sinnelag. Jag ser på min lille brorsson – han har varit kärlek, ljus och glädje sen han var litet barn. Han har alltid haft lätt till skratt och vi kan skratta samman i två timmar i sträck när vi leker.

Dock fick jag uppleva både mörker och framförallt mörka handlingar av personer när jag växte upp, och det var ohyggligt tufft. Men jag klarade det och har använt alla mina resurser på bästa sätt för att hantera det och läka från det.

Se till ljuset, hur mörkt det än är så finns det alltid där.

Det fanns nästan alltid någon positiv person någonstans och jag har alltid sett till ljuset och det goda i människor. Hur mörkt det än är, om 99% är svart – så räcker det att 1n procent är ljus o man fokuserar på den för att överleva… Det har gjort att jag även stått ut med det svåra, för jag kunnat se det goda i alla människor. Nu vet jag dock bättre och undviker de som är negativa och stjäl energi. Det kostar för mycket att umgås med dem helt enkelt.

Jag är själv den självläkande människan och har vandrat den långa vägen. Jag kallar det för att man får gå ner på knäna och skura sitt hus, för det är ett grovjobb som ingen annan kan göra det åt en. Har dock fått fantastisk hjälp av andra människor i vuxen ålder, och utan andra människor hade det aldrig gått.

Vi behöver varandra. Så om du ser ett barn eller vuxen som var det svårt, räck ut en hand och säg något vänligt. Det gör väldigt stor skillnad och du kan rädda den personens liv…

  • Delar ur intervju publicerad i “Vi på landet” 2009.
  • Det står även om detta i Nya sluta kämpa – börja leva.
  • Jag rek verkligen EMDR (ögonrörelseterapi) som är vetenskapligt visat effektivt mot svåra eller sorgliga upplevelser. Det finns även TFT, tankefältsterapi, EFT, Emotional Freedom technique och EMR, Emotion Code Release.
  • Jag rekommenderar varmt mitt nya NPH-program – NeuroPlastic Heart-program (fd Happy Heart-metoden) som jag utvecklade 2014-16. Det är ett väl fungerande sätt att skapa ett omgående inre lugn.  Du bryter med stressen och oron när den sker, och får då loss väldigt mycket energi. Det gör att man. kan träna om sin hjärna från negativt, begränsande, oroande tänkande till positivt, kreativt och hoppfullt. Det hjälper stort att bli nöjd och glad varje dag!
  • Läs även sju steg till inre frid
.
Dr Sanna Ehdins bloggMening, kärlek & glädje