Hälsotips: gör en hälsokur genom att dricka avkok på björkaska! Det är en starkt basisk naturprodukt som ger mycket mineraler och spårämnen, varför det är ett kosttillskott.  Det vanligaste är att man gör ett avkok på björkaskan och att man sedan regelbundet intar den i ett glas vatten. Det har använts sedan urminnes tider för att rena kroppen och balansera upp kroppens PH-värde. På Vikingatiden ansågs björken ha speciellt läkande egenskaper.
.
Vår moderna livsstil med processad mat, mycket kolhydrater och stress ger lätt försurning av våra kroppar. Det kan ge en rad olika symptom: trötthet, dåligt humör, irritation, muskelstelhet, problem med matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, gaser, halsbränna, sura uppstötningar, övervikt och huvudvärk. Försurning motverkas bäst genom ändringar i kost och livsstil, men att inta basande produkter påskyndar processen.
.
  • Basa kroppen genom att inta basiska livsmedel, och ibland även bikarbonat (se Bikarbonatkuren) eller kosttillskott som björkaska.
Björkaska är rikt på bland annat mineraler och spårämnen, och näringsinnehållet kan variera något beroende på var trädet har växt. Norra Finland anses som ett område där marken erbjuder trädet stora mängder mineraler, och den jag använder från Holistic kommer från Finland.
Innehållet i björkaskan är både mineraler och spårämnen: kalium, fosfor, koppar, järn, magnesium, selen, mangan, zink, kalcium, krom, molybden och kobolt. Enligt Svensk hälsokost är björkaskan även rik på antioxidanter, vilka skyddar cellerna från nedbrytning av oxidativ stress (fria radikaler).
Det finns två teorier om björkaskans effekter:
  1. Björkaskan är kraftigt basiskt och hjälper kroppen effektivt att balanseras upp pH-värdet från att vara surt.
  2. Avkoket från björkaskan rensar vävnader och ledvätskor från syror och gifter.

Genom ett mer naturligt pH-värde och minskning av gifter och syror får kroppen lättare att hålla sig frisk – dvs kroppen självläkning och immunförsvar stärks när de inte belastas. Det är lika viktigt att ta bort det som drar ner, hämmar eller belastar som att tillföra bra saker! Björkaskekuren kan även underlätta näringsupptag från maten.

.
Jag intar 2 msk avkok på björkaska i ett glas vatten två ggr per dag. Jag kan varmt rekommendera det. Det smakar väldigt illa i början, så du kan pröva att blanda i lite koncentrerad Tranbärsjuice (lätt sötad) eller liknande för att dricka det.
.

Tillreda avkok av björkaska

Man kan köpa färdigt avkok på flaska eller pulver och göra själv: 2 msk Björkaska-pulver blandas med 1 liter vatten i en rostfri kastrull. Kokas i 15 min under lock. Låt uppkoket svalna av. Sila därefter uppkoket genom ett oblekt kaffefilter. Drick ABSOLUT INTE outspätt utan ta 1-2 msk i ett glas vatten. Börja lågt o öka dosen, jag tar 2 msk två ggr om dagen i några veckor.
.
Björkaska finns i välsorterad hälsokost från t ex Holistic, och det finns även färdigt björkaskeavkok. Du kan även ta ett skönt och rensande fotbad med björkaska: tillsätt en matsked aska i varmt vatten i en fotbalja. Sänk ner fötterna och sitt minst en halvtimme, gärna mer.
.

Kuriosa

Björken har sedan urminnes tider ansetts ha flera läkande egenskaper. Ofta har dess effekter omnämnts i samband med vikingatiden där runan ”Bjarka” stod för björk och ansågs vara deras hälsoruna. Man hade ritualer för att hedra björken och dess helande effekter.
.
  • Jag hittade denna berättelse på nätet av de positiva effekterna för Börje Wigström: “Björkaska är ett ämne som har revolutionerat mitt sätt att se på hälsokost. Jag skall här göra en beskrivning om hur Björkaska har hjälpt mig när min ohälsa var på väg att ta överhanden och jag trodde att mitt liv var förspillt.Läs här!
  • För er som tar Ultimata Fibrer (info kommer) märker jag att dricka björkaskeavkok ger en särdeles bra skjuts på rensningen.
.
Dr Sanna Ehdins blogg