Biofilm är ett för den breda publiken nytt och viktigt begrepp. Det är inte film på biografer utan en slemmig bakteriehinna som skyddar ett bakteriesamhälle. Biofilmer skapas av bakterierna själva, i syfte att skydda dem och säkerställa deras överlevnad. Hälsofrämjande bakterierna har en biofilm som förhindrar att sjukdomsframkallande bakterier kan fästa in, vilket är bra för oss. Men biofilmer från skadliga bakterier kan leda till svårbehandlade infektioner, vilka blir resistenta mot antibiotika etc. Då behövs andra medel för att spräcka upp sjuklig biofilm och återskapa balansen. Viktigt eftersom 80 procent av alla kroniska infektioner associerade med biofilmer. Läs mer!

Vi har tio gånger fler bakterier än egna celler i kroppen, och är beroende av att ha hälsosamma bakterier. Dessa bygger vårt eget mikrobiom – bakteriesamhälle. Vårt egna mikrobiom består av alla miljarder bakterier i vår kropp, och det är unikt och en del av vår biologiska identitet. Tidigare kunskap om bakterier byggde främst på studier av frilevande bakterier i lösning. Men nyare forskning visar att de flesta bakterier lever i dessa biofilmer. Det är bakteriesamhällen som växer på ytor, både i naturen och inuti och på människokroppen. 

Förekomsten av biofilmer är ett särskilt viktigt avseende på människors hälsa, och enligt amerikanska National Institute of Health är ungefär 80 procent av alla kroniska infektioner associerade med biofilmer. Därför är kroniska tillstånd svåra att förbättra. Nyckeln är att komma åt och spräcka upp biofilmen.

Ett eget bakteriesamhälle

De hälsofrämjande bakterierna i vårt eget, personliga mikrobiom är våra bästa vänner – för de skyddar oss mot andra sjukdomsframkallande patogener. Det sker genom att bakterierna konkurrerar om att binda in till en fast yta, och är kroppsytan (slemhinnan) redan full med de goda bakterierna så ryms inte de sjukdomsframkallande. De får inte plats, eller ”fotfäste”, på grund av de bakterier som redan sitter fästade. (Se biofilmen i vinjettfotot). 

Bakterierna blir mer överlevnadskraftiga när de samverkar och skapar på det sättet ett eget bakteriesamhälle – biofilmen.

Större delen av kroppens bakterier flyter således inte runt en och en (kallas för planktoniskt stadium). De lever tätt tillsammans på en yta, i en sådan biofilm: ett eget litet bakteriesamhälle där de hjälper varandra. . Biofilmen består dels av bakterierna och dels av en klibbig film på bakteriernas yta. Denna bildas av bakterierna själva, och består av en blandning av sockerföreningar och proteiner. 

Biofilmer finns stort sett i hela kroppen; på huden, på slemhinnorna, i övre luftvägarna, i vaginan och i munnen. Utgörs biofilmerna av hälsofrämjande bakterier, är allt väl i kroppen.

Biofilmer är en mycket effektiv försvarsåtgärd av mikroorganismer för att säkerställa deras egen överlevnad. När mikroorganismen sluter in sig i en sköld av slem eller slemmaterial skapas en ogenomtränglig sköld, som gör det svårt att eliminera dem. Att ta bort biofilm är i allmänhet en kostsam och svår process under bästa omständigheter; industriella processer (t.ex. rörledningar) och vattenbehandling är exempel på utmanande miljöer för att få bort biofilm.

👉Biofilmen skapas av bakterierna själva, i syfte att skydda dem och säkerställa deras överlevnad.

Plack är ett exempel på en biofilm som sitter på tänderna. När du kör tungan längs tänderna och känner en slemmig beläggning, är det början på biofilm producerad av bakterier i munhålan. Får den fortgå bildas tandplack, en hård (kalcifierad) beläggning på tänderna som en tandhygienist kan skrapa bort. Det finns både hälsosam plack och ohälsosam plack i munhålan.

En frisk tarm är fylld med nyttiga bakterier skapar en tunn, antiinflammatorisk biofilm längs hela tarmen. Denna biofilm är viktig för den främjar upptaget av näringsämnen genom tarmväggen till blodkärlen. Men samtidigt som vissa bakterierna skyddar oss, så kan andra bakterier orsaka sjukdomar om det uppstår en obalans i biofilmen. 

.

Sjuklig biofilm

Sjukdomsframkallande (patogena) bakterier bildar istället en ohälsosam och slemmig tarmbiofilm. Syftet är att skydda dem själva från kroppens immunförsvar, antisvampmedel eller antibiotika. Därför kan de skadliga bakterierna, inkräktarna, vara svåra att komma åt. Patogena bakteriers biofilm gör det extra knepigt att bekämpa infektioner, speciellt tarminfektioner. Det kan leda till att tarmfickor skapas.

Detta är dubbelt skadligt för oss, eftersom detta både skapar inflammation och förhindrar absorption av näringsämnen genom tarmväggen. På sikt kan det även skada tarmväggen. 

Bakterier växer oerhört fort också, se på filmen längst ned hur snabbt de delar sig på en ny yta: så här ser det ut efter bara drygt tre timmar – från ett par celler.

Biofilmer skyddar oss mot sjukdom – men får fel bakterier fäste kan det ge svårbehandlade infektioner då sjukliga biofilmer är mindre känsliga för antibiotika.

.

Tillstånd kopplade till en sjuklig tarmbiofilm:
• halsbränna
• irriterad tarm med uppblåsthet, gas och magkramper, 
• hjärndimma (oklart tänkande)
• artrit och stelhet i leder
• akne och andra hudåkommor
• kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi
• candidaöverväxt på flera ställen i kroppen
• parasiter inklusive inälvsmask och leverflundror

.

Åtgärda biofilm

En ohälsosam biofilm kan göra att vissa infektioner finns kvar i åratal och det verkar omöjligt att bli av med dem. Samtidigt blir kroppen mer mottaglig för andra infektioner och kroniska degenerativa sjukdomar. Därför är det viktigt att återställa tarmens hälsosamma flora så fort som möjligt. Det bästa är att försöka:

  1. spräcka den skadliga biofilmen
  2. bekämpa de sjukdomsframkallande bakterierna
  3. återställa tarmens hälsosamma flora

.

1. Naturliga sätt att bli av med skadlig biofilm

Exempel på verksamma medel är: enzymer, antibakteriella örter, äppelcidervinäger (lågt pH) och bikarbonat, vars höga pH är toxiskt för patogenerna. Exempel på bra örter är malört, gurkmeja, chilipeppar, klöver, svart valnöt, mariatistel, nejlika, ingefära, olivblad, pau d’arco, timjan och cayennepeppar.

Ozonterapi är också extremt effektivt sätt att både döda skadliga bakterier, virus och andra parasiterande organismer inkl riva bort skadlig biofilm. Jag skriver mer om det framöver.
.

2. Bekämpa sjukdomsframkallande bakterier och parasiter

Här är det helt nödvändigt att sluta mata skadliga bakterier (svamp eller parasiter av olika slag inkl mögel och mask),. Så mycket viktigt att äta antiinflammatoriskt och rensa kroppen med fasta och detox regelbundet. Snabba kolhydrater som socker, vetemjöl, majsmjöl, bröd, godis, chips, bakverk, glass, söt frukt ger både inflammation och är snabb näring till snabbt växande bakterier, svamp och parasiter. Dessa kan i sin tur ge alla möjliga symtom i hela kroppen.

Ät antiinflammatorisk mat – som den IFD-maten som jag beskriver i “Mat som läker

Detox och fasta är klassiska medel för att hjälpa kroppen att återfå eller behålla sin balans – och bli av med skadliga och parasiterande organismer. Jag rekommenderar en kombination av att man äter antiinflammatoriskt med GRÖNA KUREN samt även intar ett pulver med starka kryddor och örter. Jag har testat många fiberprodukter under 25 års tid, och utvecklar nu ett eget beskt/bitterörts-koncept. Det är en mat, ett pulver som rörs ut i vatten och ett komplement till en näringsrik och balanserad kost – och släpps om ett tag. Det är ett utmärkt sätt samman med att äta lite mindre portioner, så att kroppen hinner att vila och rensa.

Fasta har just den stora fördelen att den aktiverar kroppen autofagi, dvs självrensande förmåga. Det räcker med Intermittent fasta för att få igång den funktionen: så äta under 4-6 timmar och sedan fasta med dryck endast under dygnets 18-20 andra timmar. Att fasta ett dygn i veckan är utmärkt, och vattenfasta är mest effektivt. Vi mår bra av att vara hungriga, för det gör oss skärpta och aktiverar både storstädning och cellförnyelse. Jag kommer med bloggar om detta, och kommande boken heter “Sannas Fastebok” (jan 2020).

3. Återställ hälsosam tarmflora

Då tarmen är centrum för immunförsvaret är det viktigt med en frisk tarmbalans. Först rensa ut det skadliga, parasiter och skadlig biofilm, och därefter fylla på med hälsosamma tarmbakterier (probitika) i tablettform eller som mat i surkål eller annan syrad mat. Det är bra, näringsrik och stärkande mat att inta.

Dessa enkla råd kan lägga grund till en riktigt bra hälsa. För god hälsa är en färskvara, vi behöver fylla på med det goda och det friska dagligen! 🙂

Läs mer:

.

Dr Sanna Ehdins blogg