kunskapsoversikt_kemi

Vad kan vi göra för att minska vår exponering av hormonstörande ämnen och vad är hormonstörande ämnen?

Enligt National Institute of Environmental Health Sciences, är hormonstörande ämnen “kemikalier som kan störa det endokrina systemet och ge negativa effekter på laboratoriedjur, vilda djur och människor.

Det endokrina systemet håller våra kroppar i balans, reglerar organfunktion och säkerställer god tillväxt och utveckling. Hormonstörande ämnen kan ändra, blockera, härma och/eller ändra våra naturliga hormoner. Effekten av att utsättas för hormonstörande ämnen kan visa sig senare i livet och kommer inte nödvändigtvis på en gång. Hos vuxna har för mycket exponering av BPA bl.a kopplats till cancer, hjärtsjukdomar och hormonella avvikelser.

Hormonstörande ämnen kan leda till infertilitet, autoimmuna sjukdomar, endometrios och även diabetes och fetma. Det antas även utgöra den största risken för missbildning av foster. Hormonstörande ämnen kan återfinnas i bröstmjölk. Barn – och i synnerhet nyfödda – är mer känsliga för miljögifter då deras kroppssystem och nervbanor fortfarande utvecklas.
Man har sett att barn som utsatts för mycket BPA (som finns i plast) kan drabbas av beteendemässiga problem samt ett ökat BMI.

Kemikalierna kan finnas i produkter som vi kommer i kontakt med varje dag, inklusive bekämpningsmedel, plast, flammskyddsmedel, leksaker, hudvårdsprodukter, rengöringsprodukter och även i mat och vatten. Du kan dessutom hitta det i sojabaserade produkter. Hormonstörande kemikalier kan absorberas genom intag av föda och dryck men även genom huden.

Jag har själv fått allvarliga problem med just hormonstörande ämnen genom mitt arbete som hudterapeut under många år. Jag utsattes då för mycket kemikalier som finns i hudvårdsprodukter. För att undvika problem använder jag numera i stort sett bara hudvårdsprodukter som är såpass naturliga att jag kan äta dem. På grund av långvarig exponering av kemikalier lever jag med min känslighet . Om jag använder produkter som innehåller hormonstörande ämnen får jag utslag (i form av bölder) på ryggen, menstruationen blir oregelbunden och brösten och körtlarna sväller upp. Även om det är omöjligt att helt undvika hormonstörande ämnen så finns det sätt att begränsa exponeringen för det:

– Välj ekologiska livsmedel.

– Skaffa en vattenrenare som tar bort en hel del bly och bekämpningsmedel. Denna rekommenderar jag.

– Undvik plast som innehåller BPA, konserver och konservmat. Ta bort alla matlådor gjorda av plast och drick inte vatten ur plastflaska. Värm inte upp plast i micron och drick aldrig vatten ur en plastflaska som legat kvar i bilen och blivit uppvärmd i solen. Diska inte plastburkar i diskmaskinen.

-Tvätta händerna efter hantering av kvitton – många kvitton innehåller BPA och tungmetaller.

– Undvik ftalater. Dessa kemikalier används i plaster och är vanligt förekommande i livsmedelsförpackningar och leksaker. De används i “doft”, som återfinns i allt från diskmedel och doftljus till schampo och luftrenare.

-Använd naturlig hudvård, mycket kan du hitta i ditt egna kök. Läs gärna ett av mina gamla inlägg här på bloggen om tips på naturlig hudvård.

– Minska konsumtionen av plast och fundera på varje plastsak du tar med dig hem från affären. Är du tvungen att ha den? Minska mer och mer.

– Tandläkaren har fler alternativ till plastlagningar och fråga om din tandläkare använder sig av ett material som heter Doxa. Ett mycket bättre alternativ.

– Ät färgrik mat (mycket grönsaker och bär). Det innehåller massor av antioxidanter som skyddar våra celler.

Kan även låga doser vara farliga?

NIEHS och National Toxicology Program har tagit fram studier där det visar sig att “vissa hormonliknande kemikalier kan påverka kroppsfunktioner redan i mycket låga doser”.

I en treårig studie utförd av Tufts University, fann forskarna avgörande bevis för att “miljöexponeringar för hormonstörande ämnen är förknippade med mänskliga sjukdomar och funktionshinder.”

Det kan ta flera år innan företag blir skyldiga att bevisa säkerheten av innehållet i sina produkter. Fram till dess blir vi försökskaniner. I dag vet inte forskarna vad som händer i kroppen med den så kallade cocktail-effekten. Det syftar på vad som kan hända om vi utsätter oss för flera olika kemikalier i små doser. Blandningen kan visa sig ha extrema konsekvenser. Vi människor mixtrar med oss själva och jag tror att snart kommer våra kroppar inte klara av så mycket mer. Generationen som växer upp nu är så mycket känsligare för allt, allergier drabbar fler och fler och detta för att generationen innan har konsumerat mycket kemikalier under många år. Men, varje konsument har ett val och vi har möjlighet att välja de alternativ som är bättre för oss och på så vis begränsa mängden kemikalier i våra kroppar. Väljer fler bort kemikalier så blir efterfrågan mindre på dessa. Vi behöver få hårdare regler på kemikalier i vårt samhälle!

Jag mår bra idag, men är fortfarande känslig för kemikalier och kommer alltid att vara det, då mitt system har varit hårt utsatt. Jag har rensat bort många av de skadliga kemikalier som en gång gjorde att jag blev dålig. Börja du också ta bort kemikalier – steg för steg, så kommer vi att leva i en renare värld och må bättre.

Kram
Johanna

 

Hälsa