Vitamin C (askorbinsyra) är en central antioxidant som stärker immunförsvaret och är nödvändigt för mycket i kroppen, som starka slemhinnor, blodkärlsväggar och binjurar. C-vitaminet kan kallas för en anti-stressvitamin, för vid stress produceras 5-20 ggr mer. Men människan kan inte producera sitt eget C-vitamin utan vi behöver få det via kosten eller tillskott, minst 2–13 gram C-vitamin/dag enligt experter. Forskare säger att miljoner av människor har diagnosticerats med C-vitaminbrist världen över, och tillskott av C-vitamin kan förbättra blodtryck, tandhälsa och leder (bindväv) m.m. NYTT: C-vitaminprotokoll sänker dödligheten i sepsis – och nu ska detta ska testas mot Covid-19-sjukdomen!

Vitamin C (askorbinsyra) behövs för att höja motståndskraften mot infektioner och stärka binjurarna. Det är en central antioxidant, och behövs för att få starka slemhinnor och blodkärlsväggar samt för bindväven. C-vitaminet minskar risken för att få depressiva syndrom och är viktigt för balansen i hjärnans kemi. ☀✨

Människan producerar noll C-vitamin

Askorbinsyra kan syntetiseras ur glukos av de flesta växter och djur, från insekter till däggdjur. Människan har dock en enzymdefekt som gör att vi inte kan tillverka eget vitamin C. Istället måste vi få det via kosten eller kosttillskott. Jämför man med djuren (råttor t ex), så skulle vi människor producera motsvarande 12-14 gram C-vitamin per dag!

En råtta producerar 4 gram vitamin C per dag utan stressexponering, och vid stress 20 gram (omräknat till per 70 kg kroppsvikt så man kan jämför med oss). En get producerar hela motsvarande 100 g vitamin C vid stressexponering!

Utifrån djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att människors dagsbehov är minst 2–13 gram C-vitamin – beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar.

Man kan kalla C-vitaminet för en anti-stressvitamin, och exempelvis är toppidrottsmän som tar C-vitamintillskott mer sällan förkylda än kolleger som inte äter vitamin C.

Livsmedelsverkets rekommendation 75 mg (0,075 gram) per dag är satt för att hålla skörbjugg borta, men motsvarar inte kroppens behov. För det är väldigt långt från skjörbjugg till att ha ett starkt infektionsförsvar… C-vitamin är viktigt för att motverkar för tidigt åldrande och det främjar hälsan i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.

.

C-vitaminprotokoll sänker dödligheten i sepsis

Sepsis (blodförgiftning) är en av de främsta orsakerna till dödsfall i influensa. Sepsis är ett livshotande tillstånd utlöst av en systemisk infektion, vilken får din kropp att överreagera och starta ett överdrivet och skadligt immunsvar. Den goda nyheten är att ett protokoll av intravenöst (C) vitamin C med hydrokortison och tiamin (vitamin B1) har visat sig förbättra överlevnaden i sepsis dramatiskt.

Dr. Paul Marik, intensivvårdsläkare på Sentara Norfolk General Hospital i East Virginia, utvecklade detta protokoll och kliniska studier visade att sepsispatienter minskade dödligheten från 40 till 8,5 procent. Protokollet är 200 mg tiamin (B-vitamin) var 12:e timme, 1 500 mg askorbinsyra var sjätte timme och 50 mg hydrokortison var sjätte timme under två dagar.

2009 visade sig C-vitamin vara en livräddande behandling mot svår svininfluensa. Nu kommer C-vitamin även att testas mot coronavirus: “Vitamin C-infusion för behandling av allvarlig 2019-nCoV infekterad lunginflammation” publicerades i ClinicalTrials.gov 11 februari 2020, och man kommer samla in patienter till denna studie. Hoppfullt!

.

Skörbjugg stor dödare

C-vitaminets två huvudfunktioner är dels en kraftfull antioxidant och dels att det fungerar också som en kofaktor för enzymprocesser, så den kan skydda celler, cellmembran och slemhinnor i kroppen. Lindrig brist på C-vitaminer kan ge blödningar i tandköttet (vilket kan leda till tandlossning), försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet och ökad infektionsrisk. Allvarlig brist av vitamin C ger skörbjugg. Det går åt i höga doser vid långvarig stress.

Under historiens gång har många människor dött av skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist. I det amerikanska inbördeskriget dog 30 000 soldater av denna orsak. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning.

År 1753 bevisade sir James Lind att citrusfrukter botar skörbjugg (som beror på C-vitaminbrist). Men det dröjde ända till 1795, efter det att 100 000 brittiska sjömän dött av skörbjugg, innan den brittiska flottan gav sina sjömän citrusfrukter.

C-vitamin terapi

1937 utdelades Nobelpriset till tre forskare som fastlagt askorbinsyrans struktur och biologiska funktioner. Man experimenterade då med att ge högre doser av kemiskt framställda vitaminer i medicinsk terapi. Den dubble nobelpristagaren Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa. Pauling är mest känd för att ha rekommenderat stora dagsdoser av vitamin C för att förebygga förkylningar och sjukdom. På senare tid har höga doser intravenös C-vitamin rönt stort intresse för behandling av cancer, som i filmen Vitamin C: the unsung molecule.

If you take a reasonable amount of vitamin C regularly, the incidence of the common cold goes down. If you get a cold and start immediately, as soon as you start sneezing and sniffling, the cold just doesn’t get going. – Linus Pauling

Forskning har bevisat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar (endotel). Därmed förbättras blodkärlens flexibilitet, vilket utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt (Ref 1 och 2).  Miljoner av människor har diagnosticerats med C-vitaminbrist världen över, och tillskott av C-vitamin kan förbättra blodkärlens funktion och motverka högt blodtryck (Ref).

.

Naturliga källor

Dock är C-vitamin värmekänsligt, och förstörs vid långvariga varmhållning eller upprepad uppvärmning. Så att äta en del råkost varje dag är en bra idé. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden, och den innehåller 36 mg C-vitamin per 100 g vilket är tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 mg per 100 gram, vilket är 25 gånger mer än morot (som däremot har högt Innehåll av främjande A-vitamin och betakaroten).

Rikligt med C-vitamin finns i nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, pepparrot, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.

Att dricka apelsinjuice tillför inget, såvida det inte är färskpressad från solmogna apelsiner då vitaminerna bildas i slutfasen av fruktens mognad. Men den mesta frukt skördas ju omoget nuförtiden och fraktas över halva jorden… En kvart efter pressning är vitaminerna borta ur juice, så det är bara ett dyrt sockervatten.

Ta tillskott

Säkrast är att inta tillskott för det hjälper till med cellföryngringen. Jag intar 2-5 gram C-vitamin om dagen och mer vid påfrestning och när folk i omgivningen är förkylda. Jag tar C-vitamin Som är syraneutralt i pulverform, för det är inte försurande och ger både C-vitamin och magnesium. Undvik brustabletter för det är utfyllnad etc i dem, inta tillskott i så ren form som möjligt.

I omgångar tar jag riktigt höga doser, upp till 15–20 gram per dag under någon vecka. Det kan då ha en laxerande effekt, så då minskar jag nivån. Detta är endast under kort tid och enstaka gånger, när jag behöver det.

Det mest effektiva att tillföra högre doser C-vitamin samman med andra näringsämnen.

Kroppen försvarar sig mot de fria radikalernas angrepp genom ett koppel av antioxidanter – till exempel C-vitaminer, bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin och glutation. Dessa arbetar tillsammans som ett team, och därför hjälper det inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera.

Så ett fullgott spektrum på näring är alltid det bästa, och naturlig källa med mat är en förutsättning. Jag tar alltid kosttillskott och för punktinsatser vid ökad stressnivå, fysiska påfrestning eller vid förkylning eller sjukdom.

.

Dr Sanna Ehdins blogg