Cayennepeppar stärker immunförsvaret, främjar hjärtkärl och blodcirkulation och förbättrar matsmältningför att nämna några av alla dess dokumenterade hälsoeffekt. Det kan även stimulera viktminskning och vara smärtlindrande. Cayennepeppar har så många hälsofrämjande fördelar som gör att vi kan leva längre, så jag vill utropa det till ett fantastiskt Universalmedel! Man bör intar det ofta, och jag tar det med huvudmåltiden mitt på dagen varje dag, och har märkt suveräna effekter av det.

Cayennepeppar, Capsicum frutescence, kommer från den torkade och malda frukten av cayennepepparplantan, som är släkt med paprikan. . Den är inte irriterande mot slemhinnorna som chili kan vara. Den kommer ursprungligen från Sydamerika men odlas numera över stor del av världen. Cayenne är en av de första, exotiska kryddorna som kom in i det nordiska köket. Den påminner lite om paprika, men har en mer brännande och varm smak och passar väl i soppor, såser och gulasch.

Den är rikt på näringsämnen som vitamin A, C och E, samt kalium, kalcium och flavonoider. Men den mest kända ingrediensen i cayennepeppar är kapsaicin, en kemisk förening som ger pepparn dess starka hetta och anses vara ansvarig för många av dess hälsofördelar.

Jag intar 3–4 gånger per vecka en kapsel vardera med cayennepeppar och svartkumminolja och får mycket positiv effekt på matsmältningen, ökad ämnesomsättning, är mindre frusen, magen fungerar bättre osv. Oväntade förbättringar, och skönt för en Vata-typ att vara mindre frusen nu i hösten!

  10 hälsofördelar med cayennepeppar:

  1. Stärker immunförsvaret
  2. Främjar hjärtkärl och blodcirkulation
  3. Stimulerar viktminskning
  4. Förbättrar matsmältning 
  5. Ger smärtlindring
  6. Förbättrar hudens hälsa
  7. Ökar mentalt fokus
  8. Spräcker upp skadlig biofilm
  9. Slemlösande, bra mot snuva
  10. Förlänger livet

  .

  Cayennepeppars hälsoeffekter 

  Cayennepeppar är så hälsosamt att jag rekommenderar att man intar det nästan varje dag! Sedan ett par veckor tar jag en kapsel vardera av cayennepeppar och svartkumminolja med huvudmåltiden mitt på dagen – det är toppenbra! Mer om det nederst, först om cayennepeppars många hälsoeffekter:

  1. Immunförsvaret

  Cayennepeppar kan vara ett värdefullt tillskott för att stärka immunförsvaret på grund av dess höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Pepparn innehåller vitamin A och C, som båda är kända för sin förmåga att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot sjukdomar. Dessutom har cayennepeppar också en hög koncentration av kapsaicin, som har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen och förbättra immunförsvaret.

  Min kommentar: sedan jag började inta gelatinkapsel med cayennepeppar har jag inte haft minsta tendens till förkylning, trots jag träffat massor av personer.

  2. Blodcirkulation

  Cayennepeppar är känt för sin förmåga att eftersom kapsaicinet vidgar blodkärlen, vilket ökar blodflödet förbättra blodcirkulationen i kroppen. Det går att Cayennepeppar bidrar till mer syre och näringsämnen till cellerna i kroppen, vilket förbättra ens hälsan avsevärt. En bättre blodcirkulation minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar, för att hjärtats funktion förbättra och blodtrycket sänks. Kapsaicin i kosten har dock ingen tydlig effekt på blodglukos eller lipidprofiler. Därför kan den minskade risken för dödlighet bero på att kapsaicinet har en gynnsam effekt på tarmfloran (och kanske även för att den spräcker skadlig biofilm så rensande).

  Min kommentar: jag har mycket lågt blodtryck och märker inget negativt av detta. När jag 32 år gammal slutade med socker försvann all tendens till yrsel och trötthet, vilket jag tidigare hade trott berodde på låga blodtrycket. Men nej, socker och snabba kolhydrater inkl vitt mjöl var boven.

  3. Viktminskning

  Cayennepeppar ökar ämnesomsättningen, vilket gör att kroppen bränner kalorier snabbare. Forskning har visat att kapsaicin gör detta, genom att kapsaicin ökar kroppens värme. Denna process kallas termogenes, vilket kräver energi det vill säga att kroppen måste förbränna befintliga kalorier för att skapa värme. Alltså lättare gå ner i vikt! 

  Kapsaicin minskar även hunger och ökar mättnadskänslan, vilket dämpar sötsug och även minskar ens matintag. En forskningsstudie fann att deltagarna som konsumerade en kapsel med kapsaicin (kapsel med Cayennepeppar är lika bra) före måltiderna konsumerade i genomsnitt 309 färre kalorier per dag än de som inte tog kapseln (publicerat i Appetite, 2014). Sydkoreansk forskning tyder på att kapsaicin påverka proteiner som hjälper bryta ner fett, vilket snabbar på önskad viktminskning. 

  Min kommentar: apropå termogenesen så har jag blivit varmare och mindre känslig för kyla sedan jag började inta en kapsel med cayennepeppar och en kapsel med svartkumminolja precis innan dagens enda lagade måltid vid 13-tiden. Alltså kan ni andra som har tendens till att vara frusna med fördel ta kapsel med cayennepeppar. Jag har känsligt magtarm-system och har inte upplevt något negativt av detta, tvärtom. Sannolikt håller det parasiter och även mask borta…

  4. Matsmältning och magsår

  Cayennepeppar är positivt för matsmältningen då det ökar produktionen av magsaften som hjälper till att bryta ner och smälta maten. Detta leder både till förbättrat näringsupptaget och färre matsmältningsbesvär (halsbränna och gasbildning). Drick gärna ett glas vatten med ¼ – ½ tsk cayennepulver och saften av en halv citron innan måltid. Cayennepeppar kan även motverka diarré visar forskning.

  Cayennepeppar kan förhindra utvecklingen av magsår eller eliminera smärta som orsakas av det. Kapsaicin i cayennepeppar har nämligen förmågan att förstöra invaderande, skadliga bakterier i matsmältningssystemet, och minskar inflammation i kroppen generellt. En genomgång av många publikationer visade att kapsaicin bromsar produktionen av syra i magen, stimulerar blodflödet till magslemhinnan och ökar frisättningen av slem i magen. Allt detta stödjer magens läkning. Kapsaicinet har antibakteriella egenskaper som bekämpar aktivt den bakterie som orsaka magsår; Helicobacter pylori

  5. Smärtlindring

  Kapsaicin i cayennepeppar är sedan långa tider välkänt för dess smärtlindrande effekter. När cayennepeppar träffar magen börjar hjärnan att frigöra endorfiner, som är naturliga smärtstillande i kroppen. Kapsaicinkräm eller -gel som smörjes på huden lindrar smärta genom att minska mängden av en kemisk substans (Substans P) som ansvarar för att överföra smärtsignaler till hjärnan, vilket således minskar smärtupplevelsen.

  6. Hudhälsan

  Då kapsaicinet lindrar smärta och inflammation kan cayennepeppar hjälpa till att lindra klåda och rodnad på huden. Det är även användbart för att minska inflammation vid hudåkommor som eksem eller psoriasis, samt minskar svullnad och rodnad vid akne. Intag av cayennepeppar kan förbättra hudens utseende generellt för dess höga koncentration av antioxidanter skyddar huden mot fria radikaler. Samman med den ökade blodcirkulationen får huden ett yngre och friskare utseende – vilket innebär en bättre hudhälsa!

  7. Mentalt fokus

  Cayennepeppar ökar produktionen av dopamin och noradrenalin i hjärnan, vilka är två av våra viktigaste signalsubstanser. De är med och reglerar humör, motivation och tanke- och koncentrationsförmåga (kognitiv funktion). Forskning visar att ökade dopamin- och noradrenalin-nivåerna bidrar till ökat mentalt fokus och förbättrad kognitiv funktion. Dt gäller speciellt förmågan att minnas, lära sig nytt och ens uppmärksamhet (fokus). Cayennepeppar ökar bevisligen energinivån i kroppen, vilket minskar trötthet och ökar mentalt fokus och produktivitet. Stor fördel för hjärnan alltså!

  8. Spräcker skadlig biofilm

  Biofilm är en slemmig bakteriehinna som skapas av bakterierna själva, för att skydda dem och säkerställa deras överlevnad. Vilket är bra om det är hälso- stärkande bakterier, men inte bra om det är parasiterande, sjukliga bakterier. Cayennepeppar kan ha möjlighet förbättra autoimmuna tillstånd som ledbesvär och psoriasis, där kroppen attackerar sig självt – fast den egentligen angriper skadlig biofilm som täcker kroppsegen vävnad. 

  Andra bra sätt att bryta upp en ohälsosam tarmbiofilm (förutom saltvattenflush) är att ta tillskott med enzymer som klipper sönder proteiner (proteolytiska) amt intaäppelcidervinäger, bikarbonat, starka örter (speciellt bitterörter som gurkmeja). Läs mer om biofilm här.

  9. Slemlösande, bra mot snuva

  Cayennepeppar tunnar ut slemmet i näsgångarna och bihålorna och gör andningen lättare, vid vanlig förkylning, allergier och bihåleinflammation. Du kan tillsätta cayennepeppar i en kopp te eller varmt vatten med lite kokosolja, för det stimulerar dräneringen av nasala slem och minskar symtomen vid förkylning. Kapsaicin som tillförs inne i näsan anses vara ett medicinskt behandlingsalternativ för både allergisk och icke-allergisk rinit. Mekanism: intranasalt capsaicin stimulerar specifikt afferenta nerver (främst icke-myeliniserade C-fibrer och vissa myeliniserade A-delta-fibrer). Kapsaicin, som blockerar neuropeptider, blockerar axonreflexen och kan ha en botande effekt på allergisk rinit.

  10. Förlänger livet

  Bland det mest positiva är det långsiktiga: att Cayennepeppar förlänger livet! En metaanalys av ett stort antal forskningsartiklar visade att inta cayennepeppar kan minska risken för alla sjukdomar, och speciellt för hjärtkärl-sjukdom. Det minskare även dödligheten i cancer. Cayennepeppar är därför en lämpligt inslag i din kost om du vill förlänga livet. Referens https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35038885/

  .

  Jag forskade på kapsaicin

  Mitt sista forskningsprojekt som post-doc på anrika Scripps Research Institutet i La Jolla, Kalifornien 1992–93 för (svenske professorn Per Peterson) var att studera kapsaicins effekt på tidig T-cellsmognad. Denna sker i thymus, och jag visade att det sker en ökar T-cellsmognad och att den går via de dendritiska cellerna, som då ansågs vara passiva stödjeceller. Det var alltså kontroversiella och nya fynd jag fann, och av någon märklig anledning så publicerade min professor inte den färdiga artikeln. Synd för att 15 år senare var det den absolut hetaste forskningen och jag hade varit först med denna upptäckt.

  .

  Här finner du Cayennepeppar

  • Du finner ekologisk Cayennepeppar 100 gram här! under NYHETER! Där finner du även burk med gelatinkapslar så att du kan fylla själv, då får det max positiv effekt nere i tarmen och tas upp i blodet. I samma shop finns svartkumminolja, som är ett annat universalmedel som jag varmt rekommenderar. Dessa tre kommer som ett paket mkt snart på NaturalShop – länk kommer!
  • Du kan även köpa ekologisk cayennepeppar i de flesta livsmedelsaffärer, köp bara ekologiskt för alla kryddor besprutas mycket.

  .

  Hur du använder cayennepeppar:

  Cayennepeppar är tillgänglig som en peppar, färska eller torkade, mald krydda, i form av kapslar och krämer för utvärtes bruk. Kapsaicin förstörs inte av värme och kan användas i all matlagningen. Du kan dricka cayenne med en knivsudd cayennepeppar i kopp hett vatten.

  Jag intar 3–4 gånger per vecka en kapsel vardera med cayennepeppar och svartkumminolja och mycket positiv effekt på matsmältningen, ökad ämnesomsättning, är mindre frusen, magen fungerar bättre osv.

  Ni kan köpa kit med gelatinkapslar att fylla själv och cayennepeppar och svartkumminolja här!

  Läs om svartkumminolja, som också är ett hälsostärkande Universalmedel – väl beprövat i tusentals år. Lärda och andliga digniteter från det forntida Egypten, Arabvärlden och Grekland sa att “svartkumminolja botar allt utom döden”.

  .

  Gott recept från Johanna Stahla von Schewen:

  • Hetta upp ca 0,5 dl olja (kokosolja bra) och lägga ner två hela vitlöksklyftor plus 1–3 torkade cayennepeppar beroende på hur starkt (hetta) man vill ha. Låt cayenne och vitlöken ta lite färg och tar sedan bort dem. Sedan tillsätter man resten av ingredienserna (beräknat för 4 portioner.) Kan vara en tomatsås eller räkor som toppas med lite persilja efteråt. Eller spara oljan i en lite skål och ringla på valfri mat.

  Fler Cayennetips:

  • Är du frusen av dig är cayennepeppar också riktigt bra. Starka kryddor får dig att svettas då det trigeminala nervsystemet på tungan påverkas och triggar hjärnan att tro att du bränner dig.
  • Använder du mycket cayennepeppar i matlagningen kan du få en viktminskande effekt. Det beror på att muskelcellerna börjar producera värme, även om du inte rör på dig.
   Cayennepeppar hjälper vid förkylning: ta en tesked  i en kopp hett vatten.

  Risker och försiktighet: Cayennepeppar är allmänt erkänt som säkert att äta. Men att äta flera teskedar cayennepeppar på en gång kan ge dig ont i magen och eventuellt illamående. Troligen inte beroende på själva cayennepeppar, utan dess förmåga spräcka biofilm så att för mkt inkapslade gifter frisätts.

  Vid medicinering:  de som tar blodförtunnande medel som warfarin, kontrollera med läkare så det kan ökar risken för blödning. Alt kan man minska doseringen.

  .- – – – –

  FAKTA:

  Kapsaicin är den aktiva ingrediensen i cayennepeppar som ger den karakteristiska skarpa smaken. Dess receptor kallas, transient receptor potential vanilloid subfamily member 1 (TRPV1), och den finns på viktiga sensoriska afferenter (känslonerver).

  –> Kapsaicin (capsaicin) är ett fettlösligt (lipofilt), färglöst, doftlöst och vaxartat ämne med kemisk formel (med kol, väte, syre och kväve C18H27NO3). Ämnet skydder växten mot växtätande djur samt angrepp från svampar och mikroorganismer.

  Kapsaicin är unikt bland naturliga irriterande föreningar då den första neuronala excitation (det bränner till på tungan) följs av en långvarig ”refraktärperiod”, vilken innebär att de tidigare exciterade neuronerna inte längre reagerar på ett brett spektrum av stimuli. Detta kallas defunktionalisering, och förklarar kapsaicin terapeutisk användning vid olika smärtsamma tillstånd.

  Kapsaicin har i forskning visat sig ha en gynnsam effekt vid olika kliniska tillstånd: såsom fetma, kardiovaskulära och gastrointestinala tillstånd, olika cancerformer, neurogen urinblåsa och dermatologiska tillstånd. Olika teorier förklarar detta, och intressant nog är många av dessa farmakologiska effekter oberoende av TRPV1-receptorn.

  Min teori är att cayennepeppar är negativt för parasiterande organismer för att det spräcker upp deras skyddande biofilm, varvid immunförsvaret och enzymer kan attackera och eliminera dem. Samt att det vidgar blodkärlen och ökar syretillförseln, vilket är döden för cancer! Cancer växer av fermentation, så ingen syre… utan försurning.

  .

  Referenser

  Dela gärna artikeln med referens till

  Dr Sanna Ehdin