Man går till jobbet… Jag har varit en digital nomad i nio år och älskar det! Jag har planerat mitt liv så jag kan ta med mig arbetet vart jag än åker, och väljer helst varma och torra klimat.  Hyr möblerat eller bor på hotel. Det är enkelt, omväxlande och jag prioriterar friheten – för jag är en explorer, det finns i blodet sen generationer bakåt. 

Först bodde jag fyra år i Los Angeles och Palm Desert, men sedan fyra år spenderas vintern i Perth, Västra Australien. På vägen dit i höstas åkte jag via Fiji och Nya Zealand – för att jag är en explorer som älskar att upptäcka och uppleva nya platser.

Givetvis innebär denna livsstil att man får avstå från sådant som är självklart för andra. Det är ledsamt att resa från goda vänner och familj, men jag reser alltid till de vänner jag har på de olika boställena – eller så möter jag nya vänner. Dock har jag (med glädje och lätthet) avstått från massa prylar.

För nio år sedan satt jag i en stor, modern lägenhet vid vattnet på Lidingö och hade fina designmöbler och konst. Men jag fick ingen glädje av det – utan kände mig snarare fastlåst… Bestämde mig för att sälja, magasinera och dra iväg till södra Kalifornien, som jag tidigare hade bott i sex år. Ett par år senare byggde jag ett hus på landet i Skåne, för att ha en bas någonstans, men var där så lite att jag bestämde mig för att kapa allt.

Så jag sålde det 2014 och gav även bort 2/3-delar av mina ägodelar. Vilket bitvis var som en själslig tandutdragning; det gjorde faktiskt fysiskt ont att göra sig av med en del saker. Det var nyttigt att inse hur mycket av ens identitet man sätter i saker…

Nu ryms det jag behöver i min resväska, hyr möblerat eller bor på hotel och skaffar extra på plats vid behov. Många lever numera på ett enklare sätt, man gör sig av med saker – eftersom allt fler insett att många prylar ger inte lycka. Tvärtom kan det bli mycket begränsande och ta mycket av ens tid.

Har man för många saker är det hög rIsk att de äger dig (din tid) – än tvärtom…

Livet i en väska

Älskar att resa

Detta enkla och fria liv passar mig – för jag är en resenär och explorer i hjärtat! Så fort jag tjänade egna pengar från sena tonåren lade jag det mesta på att resa. Jag samlar på upplevelser och gillar upptäcka nya saker. Samma gäller för mitt arbete i Hälsoområdet, jag söker ständigt och utforskar nya saker och fenomen utanför det gängse etablerade, och är därför tidigt ute med det mesta.

Givetvis passar denna livsstil som Digital Nomad inte alla, och livet går i faser där man är mer bunden i sammanhang och andra människors (barns) behov i en del av livet. Det är givetvis en stor gjädje och stolthet i det eller i att ha ett fast arbete. Det är vackert att göra goda saker för andra, hur man än gör det. I andra perioder kan man välja mer frihet. Oavsett kan man alltid ge utrymme för att längta eller drömma efter något!

Att längta och drömma efter något kan man alltid göra. Det är mer än halva nöjet!

Jag gick och längtade efter detta enklare, fria liv i nästan tio år innan jag gjorde slag i saken då för åtta år sedan! På den tiden (för 18 år sedan) var jag gift och levde ett mycket etablerat, yuppiefierat liv i en enorm takvåning i centrala Stockholm. Vilket var en härlig upplevelse under en begränsad tid, men inget jag egetligen ville stanna i.

För mig är det viktigt att våga testa och förverkliga det jag tror på. Att våga utmana mig själv genom att utsätta mig för nya saker. När jag kom till Västra Australien för fyra år sedan kände jag inte någon och hade aldrig varit här, det är att starta om rejält. Det är en fantastisk upplevelse att få börja om på ett vitt blad, skapa nya minnen på en ny plats.

På ett helt nytt ställe kan man börja om på ett vitt blad, och skapa helt nya minnen.

Tacksam

Samtidigt är jag mycket tacksam för det goda jag har fått i livet. Jag tar inget för givet, och få anar hur mycket som ligger bakom; att jag kan göra detta. De enorma utmaningar och svåra förluster som jag har gått igenom, vilka jag har kunnat använda för att växa som människa. Det var nära ögat flera gånger, och för sex år sedan mötte jag Döden – men gick tack och lov stärkt ur det.

I perioder har det varit utmanande, men vi växer genom utmaningar. Även om det är tufft i stunden gör det livet så mycket rikare. Det gör att jag gläds desto mer för det somu är bra och de personer som är goda och kärleksfulla!

Jag följer solen och lever endless summer.

Omväxlande kontor, här Fiji nov 2016.

Och jag är glad för att kunna inspirera människor och ge hopp om god hälsa och ett bättre liv, via böcker och det digitala – var jag än befinner mig. 

I maj 2017 var det 134 000 besökare på min nya hemsida – och det gläder mig mycket att hälsointresset är så stort nu. Samt att vi har denna fantastiska digitala teknik, som bl a gjort sociala media till den största maktfaktorn. Vi går en spännande framtid till mötes, inte likt någonting i Världshistorien. Välkomna det! Samt att vi lever i förändringarnas tid, där det enda bestående är – just förändringen!

Ibland är det bra att stanna upp och fråga sig om man verkligen lever sin egen dröm – eller någon annans…

Vi lever här och nu, i den mest omvälvande tiden på över 2 000 år, och det är dags att förverkliga det vi kommit hit för att göra. Nu handlar det om att lyssna inåt, på den där lilla viskade rösten – och ta den på allvar.

Livet är här och nu, ju mer du är närvarande i det du gör och nöjd – desto bättre blir allt. Jag hoppas jag gav Dig lite inspirerande läsning här henom att dela min erfarenhet. Happy Heart!

Dr Sanna Ehdin

 

Walking on the beach my way to work!  I’ve been a digital nomad for eight years, and dreamt of it ten years before I got going and sold my home and got rid of 2/3rd and the rest in storage. As I am an author with high social media-presence, I just bring my work anywhere wifi is accessible – which is basically everywhere! This lifestyle does not suit all and life has different phases, but you can always dream for what you don’t presently have. Longing for something is half the pleasure! 

Dr Sanna Ehdins bloggInspirationMening, kärlek & glädje