Aldrig har det varit så lätt för en privatperson att ta olika sorters labbprover gällande den egna hälsan som det är idag. Labb över hela världen erbjuder både enkla och avancerade labbprover där den svenska sjukvården tyvärr ligger långt efter. Detta förmodligen på bekostnad av patientens välmående och hälsa.

Ett intressant område som de senaste 5 åren blivit mer lättillgängligt och begripligt är DNA-tester som visar hur olika geners uttryck kan styra din hälsa i en positiv eller negativ riktning.
Tack vare epigenitiken vet vi idag dessutom att det inte är “kört” även om man föds med dåliga gener. Man har istället klargjort att vi styr våra gener med vår livsstil dvs. stressnivå, sömn, kostintag, träning och toxiner vi får i oss m.m.

Det finns även tester som kan visa om du rent genetiskt tål dina eventuella läkemedel eller inte. Något som är mycket viktigt för er som äter flera olika eller upplever symtom samt att dem kanske inte hjälper som man önskat. I över 150 läkemedel anges det dessutom i bipacksedeln vilka genkombinationer dem ej bör ges till eller om man behöver vara extra vaksam.

Själv har jag gjort en grundlig utredning av mina gener då jag dragits med en hel del hälsoproblem genom livet med återkommande infektioner, svår mensvärk, infertilitet, ont i rygg och knän samt dålig hud. Att få testresultatet var en lättnad och samtidig aha-upplevelse då det förklarade så många av mina problem.

Varför din leverfunktion är så viktig

Idag vill jag därför ge er mer kunskap om två viktiga s.k. SNP som påverkar vårt mående extremt mycket i dagens samhälle, då vi lever under stress, för mycket intryck och med dagligt intag av toxiner från fler håll samtidigt. Dessa två är bland mina största problem och jag märker direkt på min hud när jag inte lever som jag bör.

GSTM 1 – deltar i Leverns Fas 2 = nedbrytning av cancerogener, xenobiotics och oxidativ stress så dessa kan lämna kroppen. Antingen har man detta enzym eller så saknar man det så som jag gör. Vilket betyder att jag måste vara extra noggrann med att stötta övriga avgiftningsenzymer i kroppen så dem får den näring som behövs för att dem ska fungera.

När enzymet saknas ökar risken för känslighet mot kemikalier, flera olika sorters cancer, kranskärlssjukdom hos rökare samt lung/astmaproblematik.
För att stötta andra enzym behöver du därför vara noga med att äta vitlök, lök och korsblommiga grönsaker så som blomkål, broccoli och brysselkål. Minst två av dessa finns därför i min morgonsmoothie och middag varje dag.

COMT – är viktigt när det gäller att via metylering kunna bryta ner/oskadliggöra sitt östrogen samt katekolaminerna = dopamin, adrenalin och noradrenalin. Om man som jag har kombinationen AA så har man en försämrad nedbrytning av dessa ämnen. Vad det betyder är att jag riskerar att få för mycket katekolaminer kvar i min hjärna som kan skapa ångest och panikattacker eller att mitt egna östrogen istället bryts ner till fria radikaler som skadar mina celler eller quinoner som behöver brytas ner via GST (som jag också är nedsatt via), samt ökar mängden av östrogenets mer farliga s.k metabolit då det är stopp i resten av kedjan.

Detta betyder att jag inte bör dricka kaffe och alkohol, samt undvika stress då detta gör att COMT främst prioriteras till katekolaminerna så mitt östrogen kan bli ett problem för mig. Vid stress får jag även då svårt att sova och ett mer långvarigt påslag med t.ex. hjärtklappning, som ibland kan vara upp till 10-15 timmar innan det lugnar sig. Hade jag inte varit medveten om detta så hade jag varit hos läkare för längesedan då det har blivit värre med åldern.

Har man istället kombinationen GG av COMT så bryter man ner katekolaminerna för snabbt i hjärnan och riskerar att få för låga nivåer av t.ex. dopamin vilket kan göra oss trötta, okoncentrerade, låg energinivå, muskelkramper, problem med matsmältningen eller balansen samt ökar risken för att bli beroende av opioider. Kunskap om detta är extra viktigt vid t.ex. AD/HD-diagnos.

Att ensamt ha ett nedsatt COMT är inte så farligt. Men i kombination med avsaknaden av t.ex. GSTM1 så kan det bli riktigt farligt. Därför är det viktigt att få i sig bra nivåer av främst magnesium ihop med B-vitaminer, kål, quercitin samt olösliga fibrer. Även grönt te kan stärka. Samt att inte utsätta sig för långvarig stress. Avslappningstekniker är ett måste.

Lid inte i onödan

Så lider du av hormonella obalanser så som PMS, endometerios, PCOS, infertilitet eller hudproblem, humörsvängningar, äter antidepressiva, allergier, har svårt att sova eller hantera stress. Då rekommenderar jag verkligen att tänka över ifall det kanske kan vara dags att gräva lite djupare i vad som kan ligga bakom just dina problem. Vi är en del terapeuter ute i landet som har utbildning in DNA-Life utredning.


Fråga mig gärna så kan jag guida dig.