Info om hur du hjälper kroppen att skydda dig mot Coronavirus. Det är en virusfamilj som ger förkylningar hos oss människor med halsont och hosta, och ibland lunginflammation. Vanligtvis är symptomen lindriga, men nu är det SARS-Cov-19 som det är angeläget att skydda sig extra mycket – och kunskap underlättar.

FAKTA: Det första coronaviruset upptäcktes hos fåglar 1937, medan de första som infekterat människan upptäcktes 1967 (rätt nyligen alltså, säger immunologen). Termen coronavirus beror på utskotten av glykoprotein (sockerproteingrupper) som fick viruset att kunna liknas vid solens korona, krona.

Detta virus är inte en levande organism. Det är en proteinmolekyl (RNA eller DNA) täckt av ett skyddande skikt av lipid (fett), som när det absorberas av ögonen (ögonen), näsan (eller näsan) eller munslemhinnan (mun) ändrar sin genetiska kod (muteras) och omvandlas till aggressor- och multipliceras mångfaldigt via dina celler.

 • Eftersom viruset inte är en levande organism utan är en proteinmolekyl kan det inte dödas. Det måste förfalla på egen hand; vilket beror på temperatur, fuktighet och typ av material där viruset ligger.
 • Viruset är mycket ömtåligt; det enda som skyddar det är ett tunt yttre lager (hölje) av fett och det är anledningen till att tvål eller tvättmedel är det bästa vapnet. Genom att lösa upp fettlagret bryts viruset ner.
 • VÄRME smälter fett; det är därför det är nödvändigt att använda vatten över 25 grader för handtvätt, tvätt och rengöring av ytor. Dessutom ger varmvatten mer skum, vilket gör det mer effektivt.
 • Alkohol eller någon blandning med alkohol över 65% löser allt fett, särskilt virusets yttre lipidskikt. Så vanlig vodka etc med 40% fungerar inte.
 • Varje lösning med 1 del blekmedel (väteperoxid typ) och 5 delar vatten löser proteinet direkt och bryter ner det från insidan.
 • Ingen BAKTERICID eller ANTIBIOTIKA fungerar, eftersom viruset inte är en levande organism som bakterier; för antibiotika kan inte döda det som inte lever (det vill säga delar sig).
 • Virusmolekylerna förblir mycket stabila vid kallare temperaturer, inklusive luftkonditionering i hus och bilar. De behöver också fukt och mörker för att hålla sig stabila. Därför kommer avfuktade, torra, varma och ljusa miljöer snabbt att försämra virusets virilitet (förmåga att spridas och infektiera).
 • UV-LJUS (som finns i solens strålar) på alla objekt som kan innehålla viruset bryter ner proteinet. Var försiktig, för längre UV-exponering bryter också ner kollagen (protein) i huden.
 • Ju mer begränsat – instängt – utrymmet är, desto högre koncentration av viruset kan finnas. Ju mer öppet eller naturligt ventilerat, desto lägre är koncentrationen av virus.
 • Vinäger är inte användbart eftersom det inte bryter ner det skyddande lagret av fett.
 • Viruset kan INTE gå igenom frisk hud, så viktigt smörja in sig med naturliga handkrämer och förhindra torr hud och hudsprickor.
Viktigt att vårda sina händer, så att de inte blir för torra av att tvättas ofta och med felaktig och uttorkande sorters tvålar.
 • Undvik att röra vid näsan och i ansiktet, så minimerar du risken till att smitta dig själv – för viruset måste komma in via näsan och svalg för att få fäste och kunna föröka sig.
 • Lämpligt att tvätta händerna före och efter beröring av vanliga ytor som: dörrlås, vred, kranar, brytare, handtag, fjärrkontroller, mobiltelefoner, surfplattor, plastkort, nycklar, klockor, tangentbord, möss, skrivbordsytor, etc… och även när du hanterar mat.
 • Givetvis när du använder badrummet. Alternativt undvik att röra direkt med händerna. Jag har alltid med mig Dr Sannas Hälsosåpan och använder ALDRIG offentliga tvålar eller andras tvålar (det är definitivt snusktvålar för bakterier i vart fall). Bra skydd det, att ha egen flytande tvål i mindre flaska i handväskan.
 • Det är viktigt att återfukta huden – därför att på torra händer med hudsprickor kan molekylerna kan gömma sig i mikrosprickorna. Så smörj in händerna ofta och väl!
 • Håll helst dina naglar korta, så att viruset inte kan gömma sig där. Går fint att skrapa rent och skrubba rent med nagelborste under naglarna.

Använd bra handprodukter som vårdar och skyddar

Slutligen OBS Undvik krämer med mineralolja i, och tvålar med syntetiska lödderämnen – för dessa skadar. Redan år 2000 skrev jag om detta i Dagens Industri. Läs mer om Skumma hudprodukter här! De löddrar bra men de torkar ut huden. Tyvärr vanligt utbrett i de flesta stora kommersiella märken.

“De flesta vanliga hudvårdsprodukter kan vara en källa till hudirritation. De kan också innehålla giftiga ämnen. Genom att byta till krämer, tvålar och tandkrämer med naturliga ingredienser skyddar och stimulerar man huden. De flesta vanliga hudvårdsprodukter kan vara en källa till hudirritation. De kan också innehålla giftiga ämnen. Därför behöver vi gå över till naturlig hud och hårvård.”