Näringsbrister ger såväl psykiska som fysiska symtom – men det somatopsykiska får för lite utrymme idag. Nu ser man främst till det psykosomatiska, det vill säga att det är de höga kraven, pressande tidsbrist, stress och så vidare som ger spänningar och sjukdom i kroppen. Men det omvända, det somatopsykiska, är ännu viktigare idag, för med en låg eller undermålig näringsstatus kan varken kroppen eller psyket fungera väl.
Visse du att:
  • hjärtklappning eller att man sover oroligt, vaknar o a och mycket tidigt på morgonen är tecken på magnesiumbrist.
  • dålig aptit, sämre hudläkning, illaluktande kroppslukt, vita fläckar på naglarna, sträckmärken och hudbristningar efter förlossning samt att man tappar mycket hår är tecken på zinkbrist.
  • blodsockerstörningar, dimmig syn, huvudvärk, nervositet, sömnlöshet, myrkrypningar i benen och sug efter salt är vanligt vid järnbrist.
  • muskelkramp i fötter och vader när man vaknar på morgonen, svårigheter med att somna in, samt domningar och stickningar i armar och ben är tecken på kalciumbrist.
  • nervösa besvär, förvirring och sug efter socker kan vara tecken på krombrist.
  • torr hud, lätt att få eksem, torr hud på armbågarna, sköra naglar och tappa hår kan vara tecken på fettbrist.
Med en låg eller undermålig näringsstatus kan varken kroppen eller psyket fungera väl. Därför är det mycket viktigt att balansera kroppen med näring, så att du kan behålla mental och fysisk balans.

Läs mer i min artikel om näringsbrister här! 

Läs min artikel om de hälsofrämjande effekterna hos vitaminer, mineraler och spårämnen, och hur man ordnar balans med modern Näringsterpi här!

Dr Sanna Ehdins bloggMat & näringStärk självläkningen