Förenkla livet genom att skala av och rensa ut. Behåll bara det allra nödvändigaste. Att släppa på gammal energi är en viktig del av processen att förenkla livet och bli fri(are). Sakta ner, rensa och öka närvaron i nuet – för livet sker här och nu

Odla förlåtelse (accepterande) i förhållande till dig själv, och andra och försök släppa taget om det förgångna. Ju mer vi kan befria oss från det gamla genom att förlåta eller försonas och släppa taget om såväl emotionellt som materiellt bagage, desto mer kan vi vara närvarande. Se min FALC-metod.

Sakta ner

Öva dig i att leva långsamt och med tålamod. Gå sakta, gör färre saker, tala långsammare. Hjärtats energi är långsammare, mer eftertänksamt i kontakt inåt. Talar man fort kan det vara ett tecken på att man i huvudet. Tala saktare, och det hjälper dig att landa i nuet.

Rensa

Att släppa på det du inte behöver är enormt befriande. Sommaren är en bra tid att rensa ut det som tar plats och inte längre fyller nån funktion eller ger energi i ens liv.

Prylar tar inte bara plats, om du har för många så äger de oss istället för tvärtom

Undvika allt skräp som far runt; att få in negativitet utifrån i form av smärta, rädsla, våld, etc. Välj bort tv, tidningar, filmer, etcetera som ger detta och välj input som stärker det positiva och friska inom dig. Det är inte bara skräpmat som är skadligt för vår kropp, mentalt skräp kan ställa till ännu mer skada.

Undvik negativa ord, uttryck och negationer (typ den här meningen!). Försök uttrycka dig på ett annat sätt, eftersom negativa ord tar ner din energi. Betänk att framtiden skapas i nuet, och vilka ord och tankar du väljer kommer av avspeglas i det som skapas!

Kommunicera

med din omgivning att du nu bestämt dig för att förändras, så att de kan förbereda sig och har något att förhålla sig till. Om du har svårt att säga de, skriv det i brevform.

Uttryck dina egna behov och våga vara klar och tydlig gentemot andra, det är ett bra sätt att få respekt. Och om de inte visar dig respekt och stöd, ja, då kan du fråga dig om de är vad du behöver i ditt liv.

Öka närvaron i nuet

Använd sinnesintrycken för att hålla dig i nuet. Att träna sig att vara medvetet närvarande (kanske med hjälp av mindfulness-träning) är mycket viktigt eftersom allt vi har är här och nu.

Se till att vara närvarande här och nu; då är du centrerad och i din fulla kraft.

Avsätt tid för meditation minst 20 minuter om dagen och gärna längre om du har möjlighet. Det är ett effektivt sätt att skapa distns till det mentala chattret, lugna systemet och fylla på med positiv kärleksenergi i bara varandet.

Träna närvaro för det ger en helt annan livskvalitét. Det är här och nu som livet pågår, inte sedan.

Stimulera det sensuella

Sensuell stimulans är för själen som målarduken är för den mjuka mårdhårspenseln – som smeker färg på den vita ytan…

Lyssna gärna på musik, måla, se på romantiska filmer och gör sådant som ger ditt inre spontan glädje och påfyllnad. Ta varma bad för det är avslappnande och positivt för kroppens största organ; huden. Dofta på blommor, vänd ansikten mot solen och känn att det är gott att leva i denna stund!

Ju färre störningar vi tillåter och ju mer fokus vi har på det vi vill åstadkomma, desto snabbare får vi de resultat vi önskar. Vare sig det gäller vila, återhämtning eller produktion…

Dr Sanna Ehdins blogg