Fasta gör dig biologiskt yngre, eftersom det aktiverar cellföryngring och reparation. Forskning visar att enbart när du avstår från mat får din kropp en förnyelse av celler/organ, stamceller och produktion av tillväxthormoner – även för nervceller! Så fort du börjar äta bryts dessa processer. Naturligt fett är ok, men minsta kolhydrat och protein stoppar fastans djupaste effekter. Därför är Vattenfasta Drottningen bland all fasta. Fasta har så länge vi människor existerat varit kroppens egen ”medicin” – som ger maximal läkning och föryngring. Forskning stöder allt detta, och det öppnar enormt spännande möjligheter!

Vem vill inte föryngras? Det innebär att bli piggare och klarare i huvudet och tankarna, lättare i kroppen, ingen (eller sällan) smärta eller värk, gott näringsupptag, slätare och friskare hud utan svullnad samt en bättre sömn. Samtidigt får du ett starkt och bra immunförsvar, samt allergier minskar eller försvinner helt. Personligen tycker jag föryngringen är bland det mest fascinerande med fasta, eftersom att bli äldre är oundvikligt – och jag sett en mängd konkreta föryngrande resultat på min egen kropp, hud och energinivå. Det känns ju bra, eftersom jag i år fyllde 60 år.

Hälsan och måendet är aldrig hugget i sten. Det är ständigt fluktuerande, beroende på vad du matar ditt system med.

När jag skrev Sannas Fastebok fick en annan syn på vad åldrande egentligen är, och hur minskad inre förgiftning, ökat flöde och främjande vattenfasta kan hålla din kropp ung – mycket länge. Lyssna på vad världens främste expert på longevity (långt och friskt liv) säger med stöd från 20 års forskning på både människor och djur: 

Med rätt, hälsosam livsstil kan du behålla – eller få tillbaka – den hälsa och fysisk stamina som du hade i 40-årsåldern. Vi kan bli 100 år gamla med en hälsa och stamina (uthållighet och styrka), som en 40-åring!  – Professor Luigi Fontana

God hälsa ”matas” med  en hälsosam livsstil, det är något vi kan göra varje dag. Det fina är att vi när som helst kan förändra vårt mående genom att ändra vår livsstil, och vattenfasta ger snab baste omställningen! 

OBS fasta är inte för alla, se nederst.

Förtidigt åldrande

Men först: vad är åldrande? Flera forskare och läkare säger att åldrandet egentligen är en sjukdom, och det stämmer ju med vad professor Fontana säger ovan om att att kunna bli 100 år med hälsa som en 40-åring! Faktum är att idag är det största hotet mot hälsan just ett förtidigtåldrande.På grund av den moderna livsstilen och industrimaten är det är numera  både vanligt och utbrett. Fyra tecken på förtidigt åldrande är:

 • svullnad
 • energibrist
 • kronisk smärta
 • trötthet som man inte kan sova sig ur.

Resultatet av denna process med för tidigt åldrande märks kanske först efter många års överbelastning (av toxiner) och nedsatt funktion. Exempel på tydliga symtom är reumatism, benskörhet, åderförfettning, högt blodtryck, njursvikt, andningsproblem och cancer. Men det finns mycket vi kan göra – kroppen svarar fort när vi börjar med en hälsosam livsstil. För det du matar kroppen med avgör resultatet.

.

Fasta föryngrar!

Vi behöver inte åldras…. utan vi kan bli äldre med hyfsat ung kropp!

Forskning visar att fasta föryngrar kroppen, hjärnan och hormonsystemet som inget annat gör, vilket bäddar för optimal hälsa. Föryngring är detsamma som starkare, friskare och högre funktion. Redan på 1960-talet publicerades rysk forskning som visade att svält (fasta) emellanåt förlänger livet. Dessa studier har verifierats upprepade gånger, och visats både på djur och människor. Just fastans starka föryngrande effekter är fascinerande resultat 

Fasta förnyar och föryngrar, så det är utmärkt för hälsan och nummer ett för självläkningen. Ännu mer potentiell rensning fås vid vattenfasta, då man endast dricker vatten. Den kallas därför för terapeutisk fasta då det bland annat ger sänkt blodtryck, minskat insulinbehov och ett inre lugn. Viktminskning är en garanterad effekt av vattenfasta, för kroppen släpper snabbt mycket av svullnad, det vill säga inflammation och bunden vätska. 

Fasta ger djup rening och avgiftning (detox)av kroppen eftersom följande centrala processer aktiveras: 

 • autofagi (självrening dvs. inre städning) 
 • stamcellsbildning 
 • tillväxthormoner 
 • minskad oxidativ stress 
 • förbättrad insulinkänslighet
 • hämmad celldelning, vilket ger färre slumpvisa DNA-mutationer = lägre risk för cancer och färre åldriga, skröpliga celler. 
 • Apoptos som rensar ut celler med skadad DNA, så att den inte förs vidare till nya celler.

Vattenfastan aktiverar:

 • Autofagi: Fasta ger den naturliga paus kroppen behöver för att sortera bort det som stör och för att bryta ner äldre, dåligt fungerande proteiner, celler och skräp. Det kallas för autofagi, och vi behöver ta paus i ätandet för att kroppen ska kunna självrensa. Det är helt nödvändigt, annars sker inte denna livsviktiga funktion. Autofagi är ett av de mest spännande och med forskning väldokumenterade nya genombrotten inom anti-aging och longevity.  Det är väldigt viktigt eftersom nedsatt autofagi ger ökat spelrum för sjukdomsprocesser i kroppen, framför allt cancer och neurodegenerativa sjukdomar (som alzheimer, Parkinson, sämre minne och olika former av mental ohälsa).
 • Nya stamceller produceras och det är oerhört viktiga eftersom de bildar nya, friska celler och de kan även hjälpa till att reparera skadade organ i kroppen. Stamceller är icke-specialiserade celler med förmåga att mogna till olika celltyper. Ny forskning har visat att vår kropps vävnader och organ kan förnyas i alla åldrar, eftersom våra egna medfödda vuxna stamceller kan omvandlas till olika celltyper: lever-, tarm-, lung- och hudceller. Fasta är det absolut främsta sättet för att naturligt aktivera produktionen av stamceller i kroppen.
 • Tillväxthormoner produceras som bygger muskler, och ökad muskelmassa föryngrar. Fasta ökar ämnesomsättningen (metabolismen) eftersom adrenalin och tillväxthormon produceras, varvid stor cellförnyelse sker. Mer tillväxthormon aktiverar kroppens produktion av nya celler, mer muskler och förnyar organ. Tillväxthormonerna gör att du kan bygga muskler även när du vattenfastar, så träning är bra. När forskare jämförde kalorirestriktion med vattenfasta, var det senare fyra gånger mer effektivt för att bevara muskelmassa.
 •  NGF, tillväxtfaktorer för hjärnan stärker psyket, ökar mental skärpa och minne. Fasta stimulerar neurogenesen: tillväxten av nya nervceller och fler nervbanor. Vi blir alltså smartare både av begränsat energiintag (fasta) och träning (bygga muskler)! Fasta främjar produktion av tillväxthormoner för hjärnan; nerve growth factory/nervtillväxtfaktor (NGF), vilket har potentialen att bland annat stärka psyket samt motverka depression och demens. Men effekten inkluderar även tillväxt av nya nervceller och nervbanor i hela kroppen, så mycket positivt.
Vår kropp består av ca 2/3-delar vatten och vatten är enormt läkande i sig, en magisk vätska med unika egenskaper!

Fördel vattenfasta – VASS

Vattenfasta, att enbart dricka vatten, är enkelt, kostar ingenting och du kan ännu snabbare uppnå flera hälsofördelar. En av fastans viktigaste funktioner är just att få rent tarmen för att möjliggöra djupare läkning, så varför inte effektivisera och maxa vattenfastan genom att börja med att tömma tarmen? Därför har jag utvecklat VASS-protokollet som står för vattenfasta Sanna special.

VASS är bara 1,5 dagar men ger motsvarande 3–4 dagars vattenfasta för att den inleds med att tömma tarmen med en saltvattenflush. Att bara dricka vatten är lite tråkigt så lika bra maxa resultatet på kortare tid, tänkte jag när jag utvecklade metoden. I VASS ingår även ett par potentierare som förbättrar resultatet, vilket ger en effekt motsvarande på halva tiden. När tarmens innehåll töms ut rensar och läker kroppen snabbare på en djupare nivå med reparation av tarmslemhinna med mera.

Saltvattenflushen innebär dricka 1–1,5 liter saltvattenlösning (vatten med 2–3 tsk havssalt löst i det, så samma koncentration som den extracellulära vätskan. Men kroppen stöter ut det fort och sköljer hela tunn- och tjocktarmen, vilket är unikt bra. Om man inte flushar så beror det på brist på havssaltets många mineraler, vilket är rätt vanligt idag – och då suger kroppen upp allt salt. 

Kroppen är mycket intelligent, med ackumulerad kunskap från miljoners år evolution!

En kvinna som brukar vattenfasta skrev att det hon brukar känna efter fler dagars vattenfasta känner hon rätt snart efter Saltvattenflushen. Den max kickar igång kroppen för läkning. OBS just därför är det så viktigt att förbereda sig väl, och jag skriver noga om det i boken och har kapitel om förfasta.

 • Feedback från Veronica D. 55 år som gick ner 10 kg och fick toppenvärden. Hon beskriver: “Jag gick ner tio kilo, och alla frågar hur jag gjort och hur jag kan se yngre ut nu vid 55 än vid 45 år. Det är för att alla celler byts ut med hjälp av fastan, huden föryngras, levern och njurar rensas. Det blir en uppgradering för hela kroppen, och jag har nu toppenvärden! Jag är så tacksam för dessa råd, och inspirerar även mina hälsokunder. Mina nya goda vanor är att: oftast äter ett mål mat om dagen (OMAD: one meal a day) med paleokost och ketokost. Samt att jag ett par gånger per månad vattenfastar 24 till 72 timmar (1–3 dygn).

Minskad svullnad = minskad inflammation = ökad hälsa! 

Dr Sanna Ehdin

Läs mer om fasta:

–> Waterphoto Jeremy Bishop, Unsplash

.

Fasta är inte en bantningsmetod  Jag vill poängtera att fasta är en metod för rensning, förnyelse och föryngring. Syftet med fasta är inte ”bantning”, utan BALANS! Som en bonus kommer du även att gå ner i vikt med rätt utförd fasta, eftersom en bättre hälsa gör att kroppen finner sin idealvikt. Bland det absolut bästa är att midjan kommer tillbaka!

OBS: alla ska inte fasta!

 • Personer som är undernärda, kraftigt underviktiga eller anemiska. 
 • Barn under 18 år. 
 • Gravida och ammande kvinnor. 
 • Personer med ätstörningar som anorexi eller bulimi. 
 • Allvarligt sjuka personer som medicinerar. 
 • De som har ett sänkt allmäntillstånd eller är nedsatt av njursjuk-
  dom, eftersom njurarna belastas under denna reningsprocess. 
 • De som har diabetes typ 1 och 2, tar receptbelagd medicin, har gikt eller mycket urinsyra kan fasta, men kan behöva övervakning av läkare (enligt Dietdoctor Andreas Eenfeldt). Att göra en födofasta bör de flesta klara av, men stäm alltid av med medicinskt kunniga och/eller hälsoexperter om du är osäker.
3 x Lyx Omega 3 med CitronsmakFasta