Visste du att magens välbefinnande och näringsupptag börjar redan i munnen? Att tre saker spelar mycket stor roll: 1. vad vi äter, 2. hur mycket mat och 3. hur väl vi tuggar maten. Här ger jag mina bästa och enkla råd för att avsevärt förbättra din matsmältning och kroppens näringsupptag.

Underlätta matsmältningen genom att stressa av före maten så du är lugn i sinnet när nu äter. Ät långsammare, tugga väl och dricka lite eller inget under måltiden. Nedbrytningen av maten börjar nämligen redan i munnen när vi tuggar och mekaniskt finfördelar maten.

Visste du att käkmusklerna är kroppens starkaste muskler? Vi är designade för att använda dem och tugga maten väl. Annars når matsmältningsenzymerna bara matens yttre lager, och när osmält mat hamnar i tjocktarmen kan det orsaka obehagliga jäsningsprocesser och bidra till förstoppning.

Vinjettfotot (ovan) visar alla de muskler som är involverade när vi tuggar, en ansenlig mängd som du ser. Att tugga är också ett sätt att bli pigg, eftersom det blir både lite massage och vibration av skallen när vi tuggar.

Masseter eller käftmuskel kan alltså ge största möjliga tryck är enligt boken “Clinical Oral Science”. 1986 uppnådde Richard Hofmann i Lake City, Fla., bettstyrka på 975 pund (442 kilo) i två sekunder och satte därmed ett Guinness Record. Mannen på bilden håller väl ca 60 kg endast med käkens muskler, inte illa det heller. Masseter muskeln imponerar! Men OBS försök inte upprepa övningen på bilden! (Kroppens största muskel är gluteus maximus, ändans muskel.)

Tugga mera!!

Bara genom att tugga magen längre kan du få dramatiskt förbättrad matsmältning och näringsupptag. Det ökar salivproduktionen, vilket ger fler enzymer och en rad andra positiva effekter.

Undvik även att dricka med måltiden för då späder du ut magsafternas nedbrytande effekt, samt drick inte kallt för kroppens enzyms verkar vid kroppstemperatur… Inga iskalla drycker eller isbitar i närheten av matsmältning, alltså.

Men det enklaste är ofta det bästa, och efter 45-50 års ålder är…

 Mina bästa råd är att:

  1. halvera mängden mat
  2. tugga dubbelt så länge
  3. Undvika att drick med måltiderna, och helst inte på ett par timmar efter en måltid. Därför att det späder ut magsyran och enzymvätskan som ska spjälka maten.

Bara genom att tugga maten längre kan du få drastiska hälsoförbättringar!


Du kan tänka att det är för enkelt för att vara sant. Men det är som så att ju mer vi tuggar, ju mer saliv frisätts – vilket gynnar matsmältningen stort. I en pilotstudie 2014 bad jag 50 personer att under två veckors tid tugga maten dubbelt så länge som de brukar, och här är deras rapportering av resultatet: _

1. När du äter din måltid, hur blir du mätt jämfört med innan du tuggade längre?
a. tidigare upplevde 77% b. samma som innan 17% c. senare 6%

2. Hur är mängden mat jämfört med innan? Äter du: a. mindre mängd 57% b. samma mängd 40% c. mer mängd 4%

3. Hur länge känner du mättnad efter måltiden? a. längre än tidigare: 67% b. samma som innan: 24% c. blir hungrig snabbare: 9%

4. Hur är dina hungerkänslor? a. känner mig sällan eller aldrig hungrig: – uppgav 56% b. samma som innan: 38% c. känner mig hungrig eller sugen på något: 6%

5. Hur reagerar magen? a. den är mycket lugnare än innan – upplevde 68% b. det är ungefär samma 28% c. det är sämre, orolig och ”bullrig” 4%

6. Hur smakar maten när man tuggar den längre? a. mer och godare för det blir saftigare: – upplevde 67 %
b. samma som innan: 13 %
c. sämre för det blir som en tråkig massa: 20 %

7. Hur är det vid ev torrhet i munnen, har det förändrats?
a. är aldrig torr mer, har rikligt med saliv 38 %
b. det är ingen skillnad 58 %
c. är torr precis som förr4 %

8. Kryssa för om något av följande symtom blivit bättre: • gaser i buken. 59 %
• svullnad 36%
• ömhet i buken eller magen. 27%
• sura uppstötningar 18%
• förstoppning eller tömmer inte tarmen varje dag 23% • oregelbunden tömning 18%

.

Detta är mycket inspirerande – och pröva gärna närmaste veckan att göra precis detta: lägg upp halva portioner, tugga dubbelt så länge och drick inget eller ytterst lite före, under och efter måltiden.

Har du tänkt på att alla dessa bettskenor – om folk tuggade mat på dagen när de äter så, gav de bukmuskeln ordentlig träning som den behöver. Det är ju kroppens starkaste muskel. Så slipper de tugga på natten… just saying.


Enzymer och saltsyra

Att ta enzymtillskott vid måltiden hjälper matsmältningen och näringsupptaget. En del behöver även saltsyratabletter för att spjälka maten bättre, HCl med pepsin är bra.

Ta väl hand om din mage och matsmältningen – och det börjar med lugn och ro när vi äter och att tugga maten väl!

.

Visste du att vi har en bukhjärna som kommunicerar med hjärnan?

Bukhjärnan – eller Enteriska nervsystemet, ENS – är nervvävnad i väggen på matstrupen, magsäcken och i tarmkanalen. Tillsammans finns det över 100 miljoner nervceller, vilket är fler celler än hela ryggmärgen. Bukhjärnan har självständiga egenskaper och fungerar väl utan kontakt med hjärnan (CNS).

Hela 80 procent av kommunikationen går från buken till hjärnan, och endast 20 procent från hjärnan till buken. Så input från mag-tarmområdet är viktigt – för bukhjärnan talar om för huvudhjärnan om innehållet i maten och även bakterieflorans sammansättning. Fascinerande ny kunskap. Jag skriver om detta i kommande boken Sannas Fastebok (sept 2019).

Dr Sanna Ehdins blogg