Ja du hörde rätt. Börja hålla andan och få tillbaka din energi och inre styrka samtidigt som kroppens celler städar sig själva. Hypoxiträning är ett nytt sätt att träna och återfå sin hälsa. Tänk dig elitidrottarna som åker på höghöjdsträning för att förbättra sin uthållighet och syreupptagningsförmåga, fast du kan göra det hemma på egen hand.

Vi börjar med att backa bandet och reda ut vad det är som händer i våra kroppar idag. Det finns nämligen många olika faktorer som stör oss och som samtidigt kräver mer syre inne i oss. Dessa tillsammans med vårt stressade samhälle där många har tappat sin naturliga andning och istället hyperventilerar utan att dem märker det. Detta leder till koldioxidbrist. Hur din kärl mår styr hur du mår och även hur du ser ut. Kommer näring och syre ut till alla kroppens celler?

När vi lever med långvariga stresspåslag som tyvärr många gör idag så börjar vi hyperventilera och andas högt uppe i bröstet. Detta leder till brist på både syre och koldioxid. Koldioxidbrist kan även skapa sömnapné. När kroppen har brist på koldioxid så tvingas kroppen att hålla andan för att försöka öka koldioxidhalten under natten. Gör dessa övningar i stället, samt träna din magandning genom att ta korta pauser under dagen. Andas ner i magen i 1-2 minuter och känn ett inre lugn igen innan du fortsätter med dina arbetsuppgifter.

Påfrestningar som kräver mer syre i oss:
-stress
-toxiner
-fria radikaler
-avgaser, nitrater, nitriter
-läkemedel
-överdriven eller reglbunden långvarig träning
-näringsbrister

Hemoglobin = våra blodkroppar transporterar syre till hela kroppen och ska sedan tack vare koldioxid släppa syret till cellerna. Utan tillräckligt koldioxid kan inte membranen öppnas och ta emot syre och dem=du får energibrist på sikt. Tänk att din hjärna till exempel behöver 2000 delar syre men bara får 1700, levern 900 men får bara 600 osv. Detta leder alltså till en syrebrist i dina organ och dina muskler. Ju större syrebrist du har ju sämre mår du till slut och kan du utvecklas sjukdomssymtom som fibromyalgi.

Det har delats ut två Nobelpris som ligger till grund till att denna träning har tagit fram. Läkarteam i Indien och Kina har sedan tillsammans med Sveriges hälsoguru Boris Aranovich tagit fram den s.k. Hypoxiträningen där du aktiverar dina inre resurser med enkla övningar. Lika botar lika. Brist på syre botas med brist på syre.

Det man främst har konstaterat är att en konrollerad hypoxi = syrebrist startar igång autofagin dvs. kroppens självstädning. Det finns andra mer kända aktivterter som man idag vet startar autofagin. Men dem kräver en lite större planering eller en speciell plats att utföra dem på. Hypoxiträning kombinerat med din starkaste kraft = dina inre tankar, kan du utföra överallt…förutom när du kör bil, för då får du inte träna med tanke på risken att vissa kan bli lite yra i början.

Aktiverar din autofagi:
-fasta
-duscha kallt
-basta
-väteterapi mot fria radikaler

LITE kraftig men kortvarig stress är bra för kroppen – då aktiveras katekolaminerna adrenalin som frisätter noradrenalin och tillväxthormoner som stärker kroppen.

Men om vi befinner oss i stress i mer än 40min startar kroppen produktionen av kortisol. Detta ackumuleras i blodet och leder till försämringar i kroppens funktioner, vilket skapar hormonella obalanser, sömnproblem, övervikt mm. Därför ska du egentligen inte gå på aktiva träningspass som är längre än 30 minuter om du vill få ut en positiv reaktion i kroppen som sitter i längre.

ORO startar samma system och leder till samma problem med kortisolpåslag. Nivåerna är enligt forskningen är halterna förhöjda hos människor i större städer.

Kortisol och katekolaminerna är antagonister! Cellerna blir mindre känsliga för kortisol ju längre tid du går med ett stresspåslag, så mer kortisol behöver skickas ut för att det ska bli en reaktion. Tillslut orkar kroppen inte skicka ut tillräckligt och du blir s.k. utmattad. Precis samma som händer med insulin när du äter mycket kolhydrater för ofta dvs. du får diabetes när bukspottkörteln börjar ge upp. Eller sköldkörtelns hormoner när du får hypotyeros. Detta sker snabbare ju fler näringsbrister du har eftersom våra näring är våra byggstenar inne i kroppen.

Brist på kortisol skapar sedan autoimmuna sjukdomar och allergiska symtom. Immunförsvaret börjar aktiveras och vet inte riktigt hur det ska jobba längre.

Hälsofördelar med hypoxiträning:

-starkare kärlsystem – det viktigaste vi har för att må bra hela livet
-aktiverar autofagi – cellerna städar sig själva
-aktiverar serotonin, adrenalin, dopamin, noradrenalin. Brist på adrenalin skapar problem som att du kan ej gå ner i vikt eftersom adrenalin är nyckeln till att öppna våra fettceller.
-receptorerna på dina celler kan lättare ta in hormonerna och signalsubstanser i cellerna – membranen är ofta blockerade av andra ämnen – främst kolesterol. Då stannar oanvända hormoner i blodet och kan inte göra sitt jobb.
-aktiverar sovande gener
-bättre syreupptag i cellerna
-förbättrar din adaption under pressade stunder ex infektioner då immunförsvaret blir mer effektivt
-alfarytmen i hjärnan så det psykoemotionella tillståndet förbättras som ger balans mellan hjärnhalvorna
– Blockerar mTOR-komplexet som påskyndar flera negativa processer i kroppen så som åldrande och utveckling av allvarliga sjukdomar. mTor anses vara en av huvudorsakerna bakom vårt åldrande.

Vad är det som sker inne i kroppen när du utför hypoxiträning = anaerob/HIIT träning:

  1. Ökad koldioxidhalt gör att kärlen vidgas och blodcirkulationen förbättras – blodet blir mer lättflytande.
  2. Reservkapillärer s.k. kollaterler öppnas i den kroppsdel som tränas.
  3. Tack vare att det bildas katekolaminer och Alfa-kolesterol så minskar plack på kärlväggarna.

Alfa-kolesterol smälter det ”dåliga” kolesterolet = placket som bildats.

Detta är en stark och utrensande träning för hela kroppen och därför kommer det hända saker beroende på var du befinner dig i din hälsa. Ju äldre vi blir ju mindre blir kapillärerna och blodcirkulationen till hjärnan blir tom 50% sämre med tiden. Så börja rädda din hjärna.

Symtom som kan uppstå i början:
-Yrsel och huvudvärk
-Spasmer – när kapillärerna expanderar
-Rensning av gallgångarna och tarmarna – tröga gallgångar med dåligt gallflöde är orsak till förstoppning
-Om du har svag lymfa, lever eller njurar kan gifterna komma ut via huden – drick ordentligt med vatten.

Min personliga upplevelse när jag började träna fick mig att vilja utbilda mig till instruktör. Jag har sedan 3år ont i min vänstra axel efter en olycka. Så jag började träna med fokus på den. Efter en vecka insåg jag att jag inte längre tänkte på axeln under mina arbetspass. Trots att jag har varit elitidrottare har jag aldrig fått en bra kondition och blir väldigt andfådd av att springa upp för trappor och har dräför gjort det till min vardagsmotion överallt där det finns trappor. Men när jag nu sprang upp till min vän på 5e våningen blev jag knappt andfådd och fick ingen mjölksyra i låren som jag brukar få efter te våningar. Det kändes nästan lite magiskt att uppleva.

Dock är alla kroppar olika, därför måste du börja försiktigt om du lever med olika sjukdomssymtom. Låt det ta sin tid och ha inte bråttom, det viktigaste är att du lyssnar på din kropp och låter den börja jobba i sin takt.

Här hittar du en enklare sammanfattning om de främst fördelarna med denna träning: länk

Vill du testa denna ny effektiva träningsmetod kan du läsa mer här och följa de fem stegen: länk

Lycka till med din träning.