Fasta och olika reningskurer har varit en del av människans liv under långa tider. Allt i syfte att må bättre. Fördelen med fasta är att ingen ny föda behöver bearbetas av magtarm-kanalen och kroppen, och då kan levern arbeta på heltid för att eliminera redan befintliga toxiner och skräp. Här kommer en enkel juicefasta som du kan göra 2-3 dagar över helgen.

I alla tider har människor gjort olika reningskurer för att må bättre. Det kan vara en veckas grönsaksfasta med fruktjuicer, att vattenfasta, att lägga om kosten helt, ta mycket lätt, bada bastu regelbundet, låta bli alkohol, skölja tarmen (Colonics eller lavemang), göra en leverrening som tar bort gallstenar. Fasta har utförts som en del av ett religiöst system, för det är stärkande för själen, eller av hälsoskäl – för det renar kroppen och stimulerar föryngring och läkning.

Men den moderna kosten, stress och bristande sömn är det lätt att kroppen slemmar och slammar igen… En paus  då och då är både välgörande och nödvändigt.

Juicepaket från Happy M Kitchen

Jag fastade första gången för två år sedan, för det tog emot psykologiskt att inte äta alls så länge. Men jag började mjukt med en tredagars helgfasta med ett juicepaket som jag hade köpt färdigt på Happy M Kitchen i Göteborg. Första dagen var lite konstig att ställa om till att bara dricka, men vilken energi det gav på kort tid att ge kroppen en paus. Samtidigt som man fyller på med mycket näring pressade direkt från grönsaker o lite frukt. Obs undvik sötma när du fastar.

Det smakade så gott, och jag blev glad av att dricka de färgglada färskpressade juicerna. Kände hur det rann ner ren vitalitet i kroppen. Så jag har fortsatt att fasta flera gånger, och gjorde det längre tid. En veckas helfasta och två veckors halvfasta (då man äter lite protein varje dag) är mycket bra. Man kan utan problem dricka bara vatten en hel månad utan att kroppen tar skada. Tvärtom kan massa saker läka av sig själva då. Men jag har inte kommit till vattenfastan ännu…

Fasta är Sinnenas fest!

Man får bra med energi av att ge kroppen en paus med fasta!

Jag gjorde precis en 8 dagars fasta och mådde toppen av det! Fick tömma ur ordentligt, det blev vilsamt för kroppen och jag gick ner de två kg som jag önskade. Det kändes fantastiskt bra, och jag både började och slutade med en Leverrening  så fick rensat ut en massa små och en del större gallstenar också.

Min fasta är en vänlig sort för jag fokuserar på goda smaker – en sinnenas fest!

För när man fastar förstärks smak- och luktsinnet och allt blir mer intensivt. Så bra att passa på att njuta av goda smaker om man ändå bara kan dricka! Jag kallar min fasta för: ”Dr Sannas Lyxfasta” eller ”Dr Sannas Gourmetfasta” – och det kommer beskrivning på den! Bästa hälsan och välmående är i fokus förstås.

Jag är alltid hängiven goda smaker och smaksinnet är tio ggr skarpare vid fasta så lika bra passa på och njuta!

Så länge kan ni göra en tredagarsfasta med enbart färskpressad juice, för det var så jag gjorde fasta första gången för 2,5 år sedan – och mådde toppenbra. Starta mjukt med två-tre dagars juicefasta över helgen, och du kan bli pigg som en lärka till måndagen!

 

Fördelen med juicefasta

Hjärtats juicer i Gbg.

Mest verksamt blir det om du kombinerar färskpressade grönsaks- och fruktjuicer för du tillför rikligt med näringsämnen (fytonutrienter) och antioxidanter. När du tillför mikronäring (vitaminer och mineraler) under fastan ökar avgiftningsförmågan. Det stödjer leverns fas I-avgiftning, skyddar mot skador av fria radikaler och stabiliserar blodsockerhalten. Samtidigt skyddas musklerna mot nedbrytning.

.

Program för Helgfasta

  1. Skaffa de juicer som du behöver för de 2-3 dagarna, se förslag på inköp av juicepaket nedan. Räkna med 4-5 juicer/dag som sprids ut att drickas under dagen. I övrigt kan du dricka mycket vatten – gärna hett vatten – och drycker jag föreslår nedan.
  2. Drick juicen långsamt och i små klunkar. Ställ gärna fram den så den inte är helt kylskåpskall.
  3. Töm tarmen och absorbera gifter! För bättre resultat intar du på torsdag kväll: ett stort glas vatten med en msk epsomsalt utrört – det är milt laxerande så tömmer tarmen). Jag rekommenderar att man intar 3-4 st aktivt kol-tabletter varje kväll (svälj med vatten), för det är klassiskt medicinsk medel att absorberar frisatta gifter i tarmen så de inte går ut i blodet. (Aktivt kol-tabletter finns på de flesta Apoteket, internetshop eller hälsokost).
  4. C-vitamin boostar kroppen! Inta helst varje dag 3-5 g C-vitamin fördelat på två tillfällen per dag. Undvik brustabletter för de har massa tillsatser, svälj tabletter eller ta i pulverform. Min favorit är Holistics syraneutrala C-vitaminpulver (finns här t ex). Cvitamin har en rad fördelar för kroppen, läs här.
  5. Drick mycket vatten, och börja alltid dagen med en stor kopp varmt vatten. Det är mycket lugnade och behagligt för din insida. Drick inte kokhett utan ca 60 graders vatten, så låt det svalna eller häll på lite kallt vatten.

Förslag på fler bra drycker: 

  • Hett ingefärste är värmande och stimulerar leverns avgiftning. Skiva eller riv ner färsk ingefära i hett vatten. Du kan även pressa lite citron i. Sötar du med lite Stevia blir det riktigt gott!
  • Kryddor – lägg färska. blad av basilika, mynta, timjan eller salvia i en kopp hett vatten och låt dra i fem minuter. Låt bladen ligga kvar.
  • Tranbärsjuice – rensar bra och fräscht att dricka
  • En varmt kopp vatten med lite mandelmjölk och kardemumma eller kanel är en läckerhet på kvällskvisten!

Dopp i plurret i början av november 2018!

Bonus!

Det är att basta, duscha iskallt eller bada i sjö, älv eller havet nu! Det får fart på cirkulationen, stimulerar immunförsvaret, boostar kroppens läkning och föryngrande krafter. Torrborstning av huden främjar lymfcirkulationen – men inte tillnärmelsevis som en kalldusch gör! Kommer blogg om kalla bad.

.

Principen för fasta

Under fastan avstår man från att äta fast föda, och då behöver ingen ny föda bearbetas. Levern kan arbeta på heltid för att eliminera redan befintliga toxiner. Fasta passar dock inte alla, och du kan få utrensningsreaktion i början – om du inte intar koltabletter och tömmer tarmen med epsomsalt! Det kan vara i form av huvudvärk, dålig andedräkt, trötthet och att du lätt blir frusen – helt normalt alltså.

Ge kroppen vila med jämna mellanrum genom att lägga in en till ett par dagar med lättsmält och renande mat. Det är dock inte lämpligt att göra det vid stress eller krävande prestationer. Om du känner dig svag första dagen ta det väldigt lugnt, gå och lägg dig.

Sömn och vila är både underskattat nöje – och en bristvara i dagens samhälle.

De gifter som vi inte förmår att göra av med kan kapslas in och det kan ta flera år med friskkost, vitaminer och mineraler för att få dem ur systemet. Eftersom det tar tid att bygga upp obalanser tar det också tid att rensa ut, så ha tålamod på vägen.

Nyhetsfasta!

Passa även på och ta en nyhetsfasta. Låt bli att se på tv-nyheterna, läsa tidningar och löpsedlar. Låt bli att ens ögna igenom vecko- och månadstidningar. Välj vilket program du vill se på tv och slå inte bara på för att zappa mellan kanalerna.

Ännu bättre är det om du tar PAUS totalt från rörliga bilder på skärm, och går ut i naturen istället och ser på den. Lugnt och fint där i Naturen, kalibrerar vår energi. Ta gärna fram boken som du länge velat läsa, men aldrig “har tid” att börja med. Inled samtal med människor som du har nära dig, eller träffa en vän som du inte hunnit umgås med på länge. Ta fram en kortlek och spela eller lek en kväll!

Du kanske får abstinensbesvär i början och det känns ovant och konstigt. Men det går över, och ett väldigt inre lugn infinner sig.

Jag menar att om folk bara åt 80 % av det som de äter nu och  tuggade maten dubbelt så länge skulle massor blir friska från allt möjligt! Att fasta är en bra början till ditt nya liv.

.

Andas rätt och detoxa

Hela 70 procent av kroppens slaggprodukter försvinner via utandningsluften och vi behöver frisk inandningsluft för att rena blodet. Andningen är central för välbefinnandet och självläkningen eftersom den påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen. Genom att praktisera djupandning kan du styra kroppen i en positiv och avslappnande riktning.

Vid djupandning ökar lungvolym till det maximala och då kan slemhinnan i lungans små lungsäckar (alveoler) rengöras. Det rensar effektivt ut ämnen som annars kan irritera nerver i lungan och ge inflammation. Läs om medveten andning inkl övning för Yogi-andning.

.

  • OBS! Fasta är för friska personer! Om du är blek, trött, svullen eller frusen behöver du först stärka din energi innan du rensar ut för annars kan du förlora för mycket kraft. Det kan till exempel vara att öka cirkulationen, tillföra näring, minska inflammation och ta energibehandlingar. Man ska inte detoxa om man är gravid eller inte är helt frisk. och bör tänka samma för fasta. Så att fasta är för friska personer.

.

Kallpressens juice

ALLTING ÄR ALLTID 100% CERTIFIERAT EKOLOGISKT –

Våra kallpressade juicer är juice i sin mest naturnära och färska form. Tillverkad av ekologiska råvaror, varsamt kallpressad och tappad på flaska kommer vi så tätt på naturens näringsskafferi man kan.
Vi ser det som en självklarhet att alltid använda oss av ekologiska råvaror. Självklart för din hälsa, miljöns skull och alla som ska komma efter oss. Enligt oss finns det helt enkelt inget annat sätt för både nuet och framtiden.” Från hemsidan för Kallpressen, första stället i Stockholm som satte fokus kallpressade, ekologiska juicer.

Köp juicepaket!

 

Ett kg färska, ekologiska grönsaker och frukt pressas till en flaska, bild från Juica på Skånegatan, Sthlm.

Det går att förbeställa och köpa som paket på många ställen i landet, och även att få det hemlevererat på de flesta ställen. T ex här och klicka på namnet så kommer du till hemsidan:

 • Raw Food House på Malmö Centralstation (hemleverans inom Malmö)

 • Happy M Kitchen i Göteborg – inkl Detoxpaket (mat) och Smart Mat-paket och hemleverans

Hjärtats Juiceri – hemleverans till Göteborg med omnejd

Kallpressen i Stockholm

Blueberry på sju ställen i Stockholm

Juica i Stockholm – hemleverans

Det finns säkert fler inköpsställen runt om i landet – så tipsa i kommentarsfältet nedan tack! 

Jag önskar dig en skön och uppiggande helgjuice-fasta!

Dr Sanna Ehdins blogg