wildflower-918934_1920

Att få tillräckligt med sol under vinterhalvåret kan vara svårt i Sverige. Solen har en positiv inverkan på hela människan. Den påverkar oss på ett positivt och bejakande sätt, allt känns lättare och livet känns roligt. Den gör även att vi bildar det viktiga D-vitaminet i kroppen. Under vintern riskerar alltså hela befolkningen att långsamt få mer eller mindre D-vitaminbrist. Det kan tyvärr orsaka många vinter- och vårdepressioner.

Varför behöver vi D-vitamin?

  • Stärker skelettet
  • Påverkar de vita blodkropparna och därigenom kroppens immunförsvar
  • Du håller dig piggare och gladare
  • Viktigt för kroppens skydd mot cancer

Den sista punkten kanske kan kännas lite motsägelsefull. Vi vet ju att för mycket solande kan ge oss cancer, hur kan det då samtidigt rekommenderas att vara ute i solen för att förhindra just denna sak?

Som med mycket annat handlar det om att göra saker med måtta. Du skall undvika att vara ute när solen står som högst. Att vara ute i solen med rätt solskydd (kokosolja ger Spf 15) och under kortare perioder är bara bra för kroppen, man ska alltså inte vara rädd för att vistas utomhus på sommaren, tvärtom. Tänk på att den största risken för hudcancer är om vi har solskydd med kemikalier i. Det blir en kemisk förening i huden och den är mer cancerframkallande än vad själva solen är för vår hud.

Så, hur ser vi till att inte få D-vitaminbrist på vintern, då man vissa dagar inte hinner se solen alls?
Det är betydligt effektivare att få i sig D-vitamin via solen än via kosten, men då det ibland är helt omöjligt, så är tillskott lösningen. Se till att köpa ett bra tillskott, det finns många skumma produkter ute på marknaden. Jag rekommenderar Thorne, som är de mest renaste produkterna på marknaden idag. Du kan beställa D-vitamin här: D-vitamin Thorne

Kram
Johanna

HälsaKostOkategoriserade