Hjärtkärlsjukdom är den ledande dödsorsaken idag. Industrihärdade fetter (transfettsyror) har identifierats som en mycket viktig orsak till hjärtkärlsjukdom och ökad dödligheten i stroke och hjärtattacker. Men det svenska Livsmedelsverket gör absolut ingenting för att begränsa eller förbjuda härdade fetter – det är oacceptabelt!!

Industrihärdade fetter – industriellt producerade transfetter – är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta. Frityrsyndromet är ett nytt sjukdomskomplex som främst drabbar yngre människor som lever på snabbmat, pommes frites och läsk. Överskottet av de skadliga fetterna i upphettad frityrolja har visat sig ha allvarlig psykisk påverkan; man kommer ur balans, får problem med inlärning och blir lätt deprimerad.

Industrihärdade fetter ger upphov till:

 • inflammation i kroppen
 • övervikt
 • insulinreceptorernas funktion sätts ner
 • testosteron-halten sjunker
 • kortare graviditet och skador redan på fosterstadiet
 • ökar bukfetma med 30 % jämfört med samma mängd enkelomättat fett
 • minskar blodkärlens förmåga att utvidgas eller dras samman som respons på stress

Transfetter är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta. Man blir helt sänkt och trött av det.

Riskvaror där industrihärdade fetter kan finnas: Pommes frites, Chips, Kakor, Bakverk, Margarin, Pajer, Piroger, Glass, Godis, Snacks, Mikrougnspopcorn. Läs på innehållsdeklarationen, är det vegetabiliska fetter är det hög risk för härdat fett.

Industrihärdade fett ökar risken för:

 • typ 2-diabetes
 • cancer
 • hjärtkärlsjukdomar
 • fosterskador

Varför industrihärdat fett?

Härdat fett ger kontrollerbar konsistens, lång hållbarhet och gör att kakor, chips, bakverk etc blir krispigt. Men vi behöver inte krispiga blodkärl…

Transfett finns i industritillverkad mat (kex, choklad, godis, glass, buljongtärningar etc). Men det är ett billigt skräpfett som lämpar sig bättre som skokräm.

Härdade fetter förgiftar kroppen

Härdade fetter tillverkas ur industriell, ofta varmpressad vegetabilisk oljan genom en hydrogeneringsprocess, varvid fettsyrorna ändrar form från den naturliga, flexibla cisformen till den onaturliga, stela transformen – så kallade transfetter. ”Cis” och ”trans” är enbart kemiska termer för att beskriva hur molekylen ser ut. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett Resultatet blir som en sorts skosmörja, med lång hållbarhet på hyllan. Därför kan exempelvis Snickers och kexchoklad hålla i långa tider, men vi betalar ett högt pris för det. Dessutom:

 • Härdningen gör att omega 3-fettsyrorna försvinner helt och hållet
 • Härdningen eliminerar alla antioxidanter
 • I kroppen skadar det härdade fettet cellmembranens struktur och stör enzymfunktioner.

Industrihärdade fetter är starkt inflammationsframkallande och en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. De ökar även risken för cancer, typ 2-diabetes, allergier och fosterskador. Industrihärdade fetter gör att insulinreceptorernas funktion sätts ner, testosteronhalten sjunker och det ger en övervikt, och speciellt bukfetma, som är svår att bli av med. De höjer blodets halt av dåligt kolesterol (ldl) och sänker det goda kolesterolet (hdl). De ökar fettsyntesen, ändrar immunförsvaret och ökar bildningen av gallstenar.

Nyare forskning har visar att industrihärdade fetter (transfetter) skadar genom att helt enkelt främja celldöd i blodkärlen… (2) Det är helt oacceptabelt att något sådant får finnas i vår mat.

FAKTA: Industriell vegetabilisk olja Numera utgör fleromättade fetter över hälften av vårt fettintag på drygt 40 kg per person och år. Dvs 20 kg av industriprocessade fetter och oljor som inte fanns i vår föda före 1920. De finns i margariner och göms i mängder av produkter under beteckningen ”vegetabilisk olja”. Varmpressad olja utvinns ur nötter, frön eller bönor genom upphettning till 180 °C och ofta med hjälp av kemikalier liknande de som används vid kemtvätt av kläder, bland annat hexan och bensen. Det finns giftiga kemikalierna kvar i små mängder, som benspyren och häxan i margarinerna som märkligt nog får säljas i affärerna.

Härdat fett är ett mycket onaturligt, stelt fett som före första världskriget aldrig varit en del av människans föda. 

Förbjud härdat fett!

Danmark var först i världen 2003 med att begränsa transfetter (industriellt härdade fetter) till max 2 procent i maten. Efter det att Danmark minskat transfetter till max två procent i maten har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat mest av alla länder (32 procents minskning). Se inslag i Rapport om detta nedan, och överläkaren Steen Stender är den modige person som drev igenom maxgränsen på två procent.

Välfärdssjuka. Ingen ska behöva ha det så här för att de köper och äter mat som säljs i livsmedelsbutiker…

2006 var transfetter hett debatterat ämne och det förbjöds i New York bland annat. Coop beslutade tillämpa den danska principen om max 2 % transfett deras egna Coop- och X-tra-märkena. Ica strävar efter att få bort transfetterna helt, men vad har hänt sedan dess egentligen? Sannolikt har de minskat mängden transfetter men inte det industrihärdade fettet. FDA, det mäktiga amerikanska livs- och läkemedelsverket, ville i rapport 2013 helt förbjuda konstgjorda transfetter. Flera länder i Europa har redan infört förbudet – men inte Sverige.

New York förbjöd transfetter 2006 och tre eller flera år efter restriktion genomfördes hade befolkningen minskat i (utöver det som hälsotrenden gav) hjärtinfarkt och stroke (-6,2 procent) och enbart i hjärtinfarkt (-7,8 procent). Detta i jämförelse med människor som hade icke-restriktion på härdade fetter.

I USA utgör industrihärdat fett 4-5 procent av kostens fett, men enligt Livsmedelsverket är industritransfetter mindre än en procent av energiintaget i Sverige. Men det innebär ändå i snitt ett par gram transfetter per dag. Och jag och alla jag känner äter inget, så några får i sig betydligt mycket mer. Vilket livsmedelsverket är medvetna om, och det är inte de högutbildade som äter mer industrihärdade fetter…

Livsmedelsverket måste förbjuda härdning av fetter för livsmedelsändamål. Finns ingen motivation till att ha gift i maten.

Livsmedelsverket gör ingenting

I Sverige är det fullt lagligt att sälja varor med upp till 50% industrihärdade fetter. 2011 beslutade Riksdagen om att förbjuda transfetter i livsmedel – men Regeringen lade sig och det blev ingen omröstning. Fegt. Men varför driver inte svenska Livsmedelsverket igenom det? Jo därför de är livsmedelsindustrins lakejer, som till stor dels finansieras av livsmedelsindustrins avgifter och de struntar tydligen fullkomligt i människors hälsa.

I Sverige dör cirka 35 000 svenskar av hjärt- och kärlsjukdomar varje år (drygt 95 om dagen). Om Sverige hade gjort som Danmark – och satt maxtak på 2% transfetter/härdat fett hade vi sannolikt räddat 14 000 fler människor än idag (38 svenskar varje dag). Det innebär att

Livsmedelsverket medverkar indirekt till att 38 människor dör varje dag…

Men att begränsa härdat fett ligger inte i kost- och läkemedelsindustrins intresse, så Livsmedelsverket avvaktar. Nu måste vi få ett stopp på detta och kräva nolltolerans på industrihärdade fetter – för varför ska vi kunna äta saker som ger fosterskador, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom? Någon som kan motivera detta?

I stället angriper Livsmedelsverket gång på gång “de farliga mättade fetterna” och påstår att de ger hjärtkärlsjukdom, när en rad nyare studier visar hur fel det påståendet är (7, 8).  När antalet hjärtkärlsjukdomar ökade dramatiskt i USA mellan 1920 och 1960 minskade konsumtionen av mättade fetter, medan konsumtionen av kemiskt processade, fleromättade vegetabiliska oljor och margarin ökade flerfaldigt. Mellan 1900 och 1960 steg dessutom andelen industrihärdade fetter från 0 till 5,5 procent av den totala fettkonsumtionen i USA.

Det är dags att vi själva bildar folkopinion för att få bort detta sjukdomsframkallande gift, som gör att mängder av människor blir sjuka och dör i förtid. Som jag ser det är det en ren terrorhandling mot svenska folket att tillåta industrihärdat fett i vår mat. Vakna och reagera, please.

Vad kan du göra?

 1. Mitt råd är att rösta med plånboken och bojkotta allt som inte är rena produkter
 2. Köp bara KRAV-märkta produkter för de innehåller inget industrihärdat fett
 3. Undvik produkter med vegetabiliska fetter
 4. Gör egen glass och annat gott du vill ha hemma så har du koll på vad du och familjen äter
 5. Inta fiskolja med omega 3-fettsyror. Du kan oskadliggöra effekten av härdat fett (transfett): en forskningsstudie visade att risken för hjärt-kärlsjukdomar halverades när 2 procent av transfetterna ersattes med nyttiga omega-3-fettsyror. Det kan ta ett halvår till ett år att helt eliminera dem ur kroppen.

Det räcker alltså inte att det står 0% transfett på förpackningen för livsmedelstillverkarna kör ett lömskt trick när dom tar bort transbindningarna kemiskt i den härdade fettmassan. Ett fullhärdat vegetabiliskt fett har inte transfetter t ex, men det är likafullt ett industrihärdat fett som lämpar sig bättre till skosmörja…

T.ex. har Göteborgskex definitivt industrihärdade fetter, annars blir ju inte kexen krispiga. GB glacé är fyllt av kemikalier som kanske smakar fint i munnen men som INTE gör gott i kroppen. Kruxet är att alla vegetabiliska fetter, till och med oliv- och rapsoljan i Becel blir till transfett när den upphettas vid tillverkningsprocessen. Vi kan bara komma ifrån detta genom att sätta köppress på producenterna – tills livsmedelsverket ändrar lagstiftningen enligt riksdagens beslut 2011.

Så dags att avsätta Livsmedelsverket – eller så får de på allvar sätt igång och skydda folkets hälsa och inte Livsmedelsindustrins intressen.

Svarta listan

Här är det du ska undvika: härdade/delvis härdade fetter i livsmedel sorterad på varumärke/producent. Listan är från 2010 och kan behöva uppdateras, men sannolikt har mycket lite hänt… Det är dags att vi konsumenter sätter press på producenterna av “livsmedel” och Livsmedelsverket.

Jag önskar dig en trevlig och hälsosam sommar!

Dr. Sanna Ehdin

.

Läs även Missledande fettinformation från SLV om hur livsmedelsverket silar mygg och sväljer elefanter genom att okej-stämpar industrihärdade fetter.

 1. Transfetter skadar hjärta och foster

 2. Excessive intake of trans fatty acids contributes to the progression of atherosclerosis by evoking inflammation and oxidative stress. J Cardiol. 2017 Aug;70(2):121-127
 3. Trans-Fatty acids promote proinflammatory signaling and cell death by stimulating the apoptosis signal-regulating kinase 1 (ASK1)-p38 pathway.  J Biol Chem. 2017 May 19;292(20):8174-8185
 4. The toxicity of dietary trans fats. Food Chem Toxicol. 2015 Apr;78:170-6
 5. Restrictions on Trans-Fatty Acid Consumption Associated with Decrease in Hospitalization for Heart Attack and Stroke.  JAMA Cardiology. Published online April 12, 2017.
 6. Du kan läsa hela utvecklingen med industriella härdade fetter (transfetter) i Sverige hos Sveriges Konsumenter i Samverkan.
 7. Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions (mättat fett täpper inte igen kärlen, hjärt- och kärlsjukdomar uppstår till följd av kronisk inflammation)
 8. Faktum är att det gång på gång visas att det är förhållandet mellan omega 6 (inflammatorisk) och omega 3 (antiinflammatorisk) fettsyror som spelar roll, och i västvärlden har vi ofta ett helt skevt omega 3:6 förhållande. Mycket mer av den inflammationsskapande omega 6 fettsyran, som återfinns i hög halt i de flesta nötter samt alla vegetabiliska oljor. Det pekar återigen på att hjärt- och kärlsjukdomar handlar om inflammation i kroppen och inget annat.

FAKTA: Härdat fett tillverkas genom att fettsyror förändrats genom fetthärdning, hydrogenering. Då omvandlas enkel- och fleromättade fettsyror till mättade, genom att vätemolekyler binds in i fettmolekylens kedjestruktur. Det ger det härdade fettet en högre smältpunkt och därmed en fastare konsistens samt hindrar oxidering, det vill säga härskning, eftersom vätemolekylen tagit den plats som syret intar i oxidationen. Härdat fett används bland annat vid tillverkning av margarin. Härdat fett är inte tillåtet i KRAV-märkta livsmedel. Transfettsyror bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett (källa Wikipedia).

Dr Sanna Ehdins bloggFett & OljaRiskfaktorerSkadliga fetterTransfett–härdat fett