Visste du att livsmedelsindustrin spenderat miljarder för att kunna manipulera oss konsumenter maximalt? Inte bara på reklam utan på att forska fram “the Bliss point” – att finna kombon av socker-salt-fett i maten som maxar känsla av Bliss (inre känsla av tillfreds, nöjd och stilla eufori).  Det innebär att de vill trigga habegäret inom dig så att du vill äta mer och mer och mer – av just deras produkt… Och det handlar inte om dålig karaktär, utan att du (din hjärna) har blivit manipulerad och “kidnappad”. Bliss point är alltså euforipunkten som livsmedelsindustrin hänsynslöst jagar efter.

Forskning visar att belöningssystemet (dopaminet) i hjärnan triggas när det kommer i kontakt med mat som innehåller mycket fett, socker eller salt, ett sätt som liknar drogberoende. När man sedan börjar äta sjunker dopaminet. På så vis behöver vi hela tiden äta mer. Socker är också starkt beroendeframkallande, och påverkar hjärnan precis som opiaterna – och är åtta gånger mer vanebildande än kokain… (ref)

Industrin inriktning att trigga max begär är en fullkomlig katastrof för oss människor. Resultatet är att sedan 1980 har antalet överviktiga i världen fördubblats och nu är var tredje vuxen överviktig. Mellan 1969 och 2005 tredubblades antalet överviktiga och fetman femdubblades i Sverige. Idag är varannan människa överviktig, vilket skapar en rad följdsjukdomar som är oerhört lönsamma för läkemedelsindustrins inriktning på ”kronikermediciner”.

Att låta bli att stoppa den mat i munnen som triggar begäret (godis, chips, bakverk etc) är en mycket bra hälsoåtgärd. För dessa skapar både beroende och inflammation. 

Helt sjukt! Se tre filmer filmen som jag länkar till nertill. Den inbäddade filmen är från Sugar Addiction.com – du kan även få deras gratis 36 sidor Sugar Detox pdf.

Bliss-trigger

Här är ett konkret exempel med en punchrulle (populära dammsugaren) som innehåller följena procentuella fördelning: 20 procent fett– 37 procent sockerarter – 0,2 procent salt. Visste du att det är salt i dammsugaren?

Den innehåller även fullhärdad palmolja, vilket är ett stelt och onaturligt fett som säkert ger bra konsistens till punchrullen – men inte till våra flexibla cellmembran eller växande nervceller… Det är direkt skadligt för vår kropp, och det hjälper inte att deras kemiskt manipulerade transfett är fullhärdat – det passar bättre för att smörja kullager än att komma ner i våra fina kroppar!

  • Utvikning: Det innebär också att varje gång du äter industrimat som innehåller palmolja – chips, godis, bakverk, såser, viss färdigmat etc – så bidrar du till att regnskogen fortsätter att skövlas i Indonesien och Malaysia. Produktionen av palmolja ökar snabbt och uppgår nu till närmare 60 miljoner ton per år. Tropiska regnskogen täcker idag mindre än 6 procent av jordens yta, det är mindre än hälften av regnskogen som fanns för 80 år sedan… Se även Mardrömmen på Borneo med bilder av  fotografen och filmaren Mattias Klum.

Mer info

  • Läs om boken “Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us” av Michael Moss, a journalist for The New York Times. “Varje år äter den genomsnittliga amerikanen 15 kilo ost och 32 kg socker samt okänd mängd högfruktossirap. Varje dag tar vi in 8,5 kg salt, dubbelt så mycket som rekommenderas, varav nästan ingen kommer från saltkaren på vårt bord. Det kommer från bearbetade livsmedel, en bransch som drar in 10 miljarder dollar i årlig försäljning.”
  • Se kortfilmen “The Science of addiction” med intervju med Michael Moss. Det är ren kemi och enormt mycket analytisk arbete bakom från “matindustrin”. “Om de kan trigga vissa smaklökar och ge sensationer av någon med syntetiska aromer, kan de simulera känslan av en viss mat – utan att det finns substans eller verklighet bakom det”, säger Bruce Bradley, tidigare högt uppsatt inom livsmedelsindustrin. Dvs., vi tror det är ost om det smakar som ost, fast det bara är utfyllnadsmedel, kemiskt manipulerat fett och aromer… Djupt tragiskt och omoraliskt agerande av livsmedelsindustrin. Men vem är förvånad?
  • Artikel I tidning för Endokrinologi (jormonkörtlar) som intervjuar Michel Moss: With ‘bliss points’ and ‘mouth feel,’ food industry plays role in hedonic eating habits.

Bliss point” ett uttryck myntat av den amerikanska marknadsundersökaren och psykofysikern Howard Moskowitz, och anses vara mängden av en ingrediens, som salt, socker eller fett, som optimerar smaklighet. “Munkänsla” är ett begrepp som används för att beskriva den perfekta ”crunchen” av ett chips, till exempel som kommer att hålla en person äta. Det kallas för ”crunch factor”. Intervju med Howard Moskowitz, som givetvis förnekar att Bliss-point är addictive… Follow the money.

.

Dr Sanna Ehdins tre enkla regler

I syfte att behålla hälsa och mental jämnvikt: 

1. Undvik all färdigmat med socker, glukossirap och sötningsmedel i. (Undantag Stevia) Då slipper du samtidigt en mängd skadliga industrifetter som industrihärdade transfetter, vilket är bland det mest inflammationsframkallande man kan äta. Samt du undviker palmoljan, som skövlar Jordens regnskogar och bidrar till 1/5-del av koldioxidutsläppen när de bränner ner regnskog.. 

2. Undvik industrimat överhuvudtaget, för den processade har sämre näringsvärde. massa kemiska, onaturliga tillsatser och konsitensgivare… Den innehåller även rester av processkemikalier för att producera ingredienserna. Dessa behöver inte redovisas, och skulle de redovisas skulle ingen köpa industrimaten….Tumregeln är att ju längre från odlingen till matbordet, desto sämre näringsvärde.

Ju längre hållbarhet på maten på hyllan i butiken, ju sämre hållbarhet på din kropp!

3. Motionera lite varje dag, minst 20 min rörelse (promenera, cykla, gå i trappor, spring, gympa, simma etc) för att det stärker alla friskprocesser i kroppen, vitaliserar hjärnan, ökar avgiftning, stimulerar cirkulation, lymfdränage etc. Stillasittande ger inflammation… Men man mår bra av att röra på sig – vi är genetiskt gjorda för det.

.

How the Food Industry Helps Engineer Our Cravings

Dr Sanna Ehdins blogg